Év vége a tűzoltóknál

A Jászság tűzoltóit decemberben 48 alkalommal riasztották, főként műszaki mentések és tűzesetek miatt. Az elmúlt hónapban történt eseményekről Fózer Tibor tű. ezredes számolt be lapunknak.

A negyvennyolc riasztásból tizennégy alkalommal tűzeset miatt kértek segítséget a lakosok. Szilveszter előtt, december 29-én, családi ház égett ki Jásztelken, ahol egy nagycsaládot – két felnőttet és nyolc gyermeket – kellett kimenekíteniük. Feltehetően a fűtőrendszer miatt keletkezett tűz, melynek következtében a ház nagy része leégett, így a családot ki is kellett költöztetni az ingatlanból. Sérülés ebben az esetben nem történt.

Szintén december 29-én történt még ezen kívül két tűzeset. Jászárokszálláson egy szelektív hulladékgyűjtőben keletkezett tűz, amit a helyi tűzoltóknak sikerült eloltaniuk. Jászberény külterületén egy eldugult kéményhez riasztották a jászberényi tűzoltókat, ahol a katasztrófavédők és a kéményseprű szolgálat közösen hárították el a veszélyt.

Ugyanezen a napon fagyos, hideg reggelre ébredhettünk, valószínűleg ez okozta két autó árokba csúszását. Az egyik Jászárokszállás és Vámosgyörk között, míg a másik Jászberény és Farmos között történt. Mindkét balesethez műszaki mentés miatt érkeztek ki a tűzoltók, az esetek nem jártak személyi sérüléssel.

A hónapban összesen huszonkét mentést eszközöltek, többségét december elején, amikor akár -10 fokig is lehűlt a levegő. Ezeken a napokon a rossz időjárási viszonyok miatt a lefagyott úton többen megcsúsztak gépjárműjükkel. Ezek közül a tűzoltó ezredes kiemelte a december 8-án, a 31-es számú főút 79. kilométerszelvényénél keletkezett balesetet, melyben négyen megsérültek.

Továbbiakban lapunknak arról számolt be, hogy az ünnepek ellenére átlagos hónapot tudhatnak maguk mögött. A karácsonyi gyertyagyújtás, illetve a szilveszteri petárdázások rendben lezajlottak, és nem történtek tűzesetek. Az év első két riasztását január elsején kapták, amikor is két általános iskolában tévesen szólalt meg a tűzjelző riasztó.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?