Végsőkig kiélezett küzdelmek a foci Eb negyeddöntőiben

A 2024-es németországi Európa-bajnokság negyeddöntői során a nézők végsőkig kiegyenlített, izgalmas párharcokat láthattak. Az alábbiakban a mérkőzések rövid elemzését olvashatják, s egy kis előzetest is adunk az elődöntőkhöz.

Negyeddöntők:

Spanyolország-Németország 2-1 (0-0, 1-1, 1-0) – hosszabbítást követően

Nagy elvárások között kezdődött meg az első negyeddöntő mérkőzés, ahol Németország, a kontinensviadal házigazdája és a megtörhetetlen lendülettel menetelő Spanyolország csapott össze. A kezdősípszót követően, ahogy az várható volt, top futballt láthattunk. Az első játékrész lendületes, kreatív támadójátékot hozott. A félidei gól nélküli állás leginkább a kapusok kiváló teljesítményének volt köszönhető. A szünetet követően a németek kissé megakadtak, amit Lamine Yamal centerezését követően Dani Olmo használt ki. A kijózanító találat után megváltozott a játék képe, Németország vette át az irányítást, amely mezőnyfölényben és több ordítóan nagy helyzet kialakításában nyilvánult meg. A végéhez közeledve, a 89.percben Florian Wirtz találatával egyenlített a mindent egy lapra feltevő házigazda. Ezt követően 2×15 perces hosszabbítás következett. A csapatok több alkalommal is próbálkoztak, azonban egyszer sem találtak kaput. Ebből kifolyólag sokan már a tizenegyespárbajra készülődtek. A szétlövés azonban elmaradt, ugyanis a 119. percben Mikel Merino szemet gyönyörködtető fejesével Spanyolország jutott az elődöntőbe.

 

Portugália-Franciaország 0-0 – 11-esekkel 3-5

A portugál-francia mérkőzés több szempontból is érdekesnek ígérkezett. A 2016-os Európa-bajnokság fináléjában Portugália hosszabbításban győzte le jelenlegi ellenfelét, majd emelhette magasba a trófeát. A mérkőzést megelőzően korántsem volt borítékolható a francia revans, hiszen továbbra is akcióból származó gól nélkül menetel a sztárokkal teletűzdelt Les Bleus (a kékek). A másik futball nagyhatalom pedig kiválóan kezdte a tornát, azonban a csoportkör utolsó és a kieséses szakasz első mérkőzésén is gólképtelennek bizonyult. Az első játékrészben nagy taktikai csata alakult ki, hiszen kissé meglepő módon Franciaország átadta a kezdeményezést Portugáliának. A második félidő színvonala jócskán felülmúlta az első játékrészét, mivel mindkét csapat merészebb taktikát választott, ami fokozta a mérkőzés intenzitását és izgalmasságát. A kapuk előtt hiába alakultak ki helyzetek a csapatok továbbra sem tudták kihasználni lehetőségeiket, így a gól elmaradt. A hosszabbításban több alkalommal is veszélyeztettek a portugálok. Az utolsó percben Nuno Mendes lábában maradt a továbbjutás lehetősége, ugyanis a szétlövésben Franciaország egyszer sem hibázott, míg Portugália egy alkalommal igen. A pénteki játéknap lezárultával biztossá vált az egyik elődöntő párosítása: Spanyolország Franciaországgal játszik döntőbe jutásért.

 

Anglia-Svájc 1-1 (0-0, 1-1, 1-1) – tizenegyesekkel 5-3

A szombati játéknap nyitómérkőzésén Anglia és Svájc csapatai mérték össze tudásukat. A tornát megelőzően Anglia együttese számított az egyik fő esélyesnek, ám teljesítmény eddig jócskán elmaradt a vártaktól. Ugyanakkor Svájc a torna sötét lovaként várhatta a mérkőzést, hiszen a csoportkört veretlenül zárta, majd a címvédő olaszokat lehengerlő játékkal búcsúztatta. A mérkőzést az első gól megszerzéséig körülményes, lassú labdajáratás és a kapuk előtti teljes tanácstalanság jellemezte. A 75. percben Ndoye beadását követően Embolo talált a kapuba. A találkozó ekkor pálfordulást vett, hiszen az addigi óvatosság feleslegessé vált. Anglia kockáztatott, melynek eredményeképpen Bukayo Saka a 80.percben kapura lövésre vállalkozott. Láss csodát, a távoli lövés a kapufa segítségével a hálóban kötött ki, ezzel Anglia újabb összecsapást mentett hosszabbításra. A felek a 120 percnyi játék zárultával sem jutottak dűlőre, így következett az idegek párharca, a büntetőrúgás. A mentális csatát végül az angol kapus felkészültsége döntötte el, ugyanis vizes kulacsának oldalán a svájci tizenegyesrúgók elemzése szerepelt, amely segítségével hárította az első büntetőt. Anglia labdarúgó-válogatottja 28 év elteltével nyert büntetőpárbajt Európa-bajnokságon.

 

Hollandia-Törökország 2-1 (0-1)

A negyeddöntők egyik meglepetése a világranglista hetedik Hollandia és a legalacsonyabban rangsorolt, 42.-ik Törökország összecsapása volt. Utóbbi együttes vezéráldozatok révén jutott a legjobb nyolc közé, ugyanis az osztrákok ellen duplázó Demiral mellett Yuksek és Kokcu sem állt Vincenzo Montella rendelkezésére. Az Arda Güler vezette csapat hódítása útjába ezúttal Hollandia került, ami előzetesen az eddigi legnagyobb próbatételnek számított. A találkozót a berlini Olimpiai stadionban rendezték, amelyet a helyszínen több, mint 70 ezer néző tekintett meg. A lelátó nagyrészt török szurkolók töltötték meg, ami miatt Hollandia kissé megilletődve kezdte a mérkőzést. Az első félidőben az Oranje nem találta a fogást ellenfelén, bizonytalan, halovány támadójátékot produkált. A rettenthetetlen felfogással pályára lépő törökök viszont folytatták a levegőbéli eredményességüket, ugyanis Akaydin fejesével a 35.percben vezetést szereztek. A fordulást követően továbbra is lendületben maradt a kis túlzással hazai pályán játszó együttes, azonban Kenan Yildiz helyzeténél hatalmas bravúrt bemutatva hárított a holland hálóőr. Az elszalasztott lehetőség megbosszulta magát, hiszen előbb De Vrij fejesével egyenlített, majd egy öngól segítségével vezetést szerzett az Oranje. A mérkőzés végéhez közeledve több egyenlítési lehetőség is kimaradt, s így Hollandia végül megőrizte előnyét és Angliával találkozik a döntőbe jutásért.

Az elődöntők párosításai:

Július 9. – kedd

21:00: Spanyolország-Franciaország

A 2024-es Európa-bajnokság első elődöntőjében Spanyolország és Franciaország nemzeti válogatottjai csapnak össze. Előbbi az előző körben drámai hosszabbítás után búcsúztatta Németországot, míg utóbbi büntetőpárbajban bizonyult jobbnak Portugáliánál. A spanyol gárda lendületes játéka találkozik a francia védelem szilárdságával és gyors ellentámadásaival. A párharc végeredménye szinte megjósolhatatlan, mindössze a magas színvonalú futball garantált. Legalábbis reményeink szerint ezt várjuk.

Július 10. – szerda

21:00: Hollandia-Anglia

A másik elődöntőben Hollandia és Anglia mérkőznek meg a döntőbe jutásért. Hollandia a negyeddöntőben egy izgalmas találkozón fordítva győzött Törökország ellen, míg Anglia Svájcot búcsúztatta tizenegyesekkel. A holland csapat kiváló támadójátéka és végletekig kidolgozott taktikája csap össze az angolok fegyelmezett védekezésével és végsőkig kitartó hozzáállásával. Mindkét csapat bizonyítani szeretné, hogy helye van a döntőben, így kiegyenlített és kemény összecsapásra számíthatunk.

Azt pedig továbbra se feledjék a labdarúgás jászberényi rajongói, hogy a németországi foci Eb mindkét elődöntőjét, majd a döntőjét is megtekinthetik a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon, ahol óriás ledfalon kergetik majd a labdát Európa legjobbjai.

A magyar válogatott ugyan már nincs az érdekeltek között, de egyik vagy másik csapatnak szurkolva, vagy semleges szurkolóként is nagyobb élmény egy-egy meccs, ha sokan együtt szurkolnak. Az Eb legizgalmasabb részéhez érkeztünk, amikor napokon belül eldől, hogy ki léphet Európa labdarúgásának élére.

Legyünk sokan és érezzük magunkat jól az Eb faluban, a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon!

Nagy Norbert

 

 

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?