Projektnyitó megbeszélés a Roomliban

A Jászberény Városi Önkormányzat aktív kíván maradni a kulturális örökség és annak hasznosítása érdekében, és ezt a célját nemzetközi projektekkel kívánja megtámogatni. A COMMHERITOUR projekt 2024. január 1-jén indult és 30 hónapig tart, mégpedig 12 nemzetközi partner részvételével. A projekt célja, hogy elősegítse a helyi hagyományokon alapuló kézműves tevékenységek fennmaradását, közösségformáló erejének erősítését, és a kézművesség gazdasági hasznosíthatóságát a Duna régióban. A projekt az Interreg Duna Régió Programból az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt céljainak elérésében a Jászberény Városi Önkormányzat és annak partnere, a Jászsági Népművészeti Műhely Egyesület aktív szerepet szán a témában érintetteknek. A projekt keretében több alkalommal is terveznek munkacsoport megbeszéléseket tartani, amelyek alapvetően a kézművesség helyi lehetőségeinek javítását célozzák. A nyitó megbeszélést június 17-én tartották a Roomliban, ahol a hagyományos kézművesség általános, valamint jászberényi és jászsági helyzetéről, a tevékenységek fenntarthatóságának feltételeiről és a jövőbeni lehetőségeiről beszélgettek.

A találkozó első felében, melyen jászberényi és Jászberény környéki településekről érkezett, a témában érintett szakemberek vettek részt, Földi Zsuzsanna, a projekt szakmai vezetője ismertette, hogy mit érdemes tudni a COMMENHERITOUR projektről.

Az előadó utalt a korábbi STIMULART projektre, amely egy kulturális és kreatív gazdasággal foglalkozó program volt, s melyet a COVID járvány negatívan befolyásolt. Mégpedig úgy, hogy a projektben résztvevők nem tudtak eleget és elegen találkozni. Elhangzott, hogy már a STIMULART zárása után azon voltak, hogy egy új projektet kezdjenek. Nos, ez lett a COMMHERITOUR.

– Nagyon fontos, hogy ezek a projektek uniós finanszírozású, nemzetközi projektek, amelyben a partnerek az egyes országok intézményei, önkormányzatai, egyesületei. Jászberény a COMMHERITOUR projektben is vezető partnerként szerepel, ahogy tette azt a Stimulartban is. Ebben a projektben a kulturális örökség fenntartásának és hasznosításának a lehetősége a téma. A fő hangsúly azon van, hogy a hagyományos kézműves tevékenységek minél erőteljesebben jelenjenek meg a helyi közösség életében., minél nagyobb nyomot hagyjanak a gazdaságban és minél inkább előmozdítsák az adott települések, közösségek vonzerejét, mint turisztikai tényezők.

A tájékoztatóból kiderült az is, hogy ebben a projektben nem csak uniós országok vesznek részt, hanem Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Szerbia, Ukrajna és Moldova is. A Duna-régióban nyolc ugyanolyan közösség van, mint amilyen most Jászberényben összeült, hogy megtöltse tartalommal a projektet. Mindenütt áttekintik a jelenlegi helyzetet és megkeresik, hogy hol van szükség beavatkozásra és milyen módon. Ezt követően lehet arról beszélni, hogy milyen beavatkozásokkal, milyen tevékenységekkel lehetne ezen a helyzeten javítani. Fontos, hogy ezek a csoportok a következő két évben együtt maradjanak, s együtt gondolkodjanak.

A projekt bemutatását követően a helyzetfelmérés vezetője, dr. Sándor Ildikó, a Hagyományok Háza közművelődési é tudományos szakmai vezetője vette át a szót. Ő egy olyan játékra hívta az asztaltársaságokat (4-5 fő), melynek során a válaszokból kiderülhetett, hogy a meghívottak milyen szempontokat tartanak a legfontosabbnak a hagyományőrző kézművességgel kapcsolatban. A szakember ezeket a válaszokat is felhasználva készít egy olyan anyagot, amely alapját adja majd a projektnek.

A COMMHERITOUR első jászberényi találkozója jól sikerült. A résztvevők sok érdekes, értékes információt megosztottak egymással, melyek jó kiindulópontjai lehetnek a későbbi közös munkának.

Vélemény, hozzászólás?