Megújultak a rokokó szobrok

Miután a Fürdő utcai közterületen elhelyezett Jászkun Kerületi Székház műemléki oltalom alatt álló szobordíszeinek restaurálása befejeződött, május 29-én, szerdán délután megtörtént azok műszaki átadása is.

A helyszínen elsőként Bató Andrea, a PHV Városgazdálkodási Osztályának vezetője foglalta össze a beruházás megvalósításának menetét:

– Az önkormányzat a Megújultak a rokokó szobrok tavalyi évben pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Program Örökségvédelmi Kollégiumához a rokokó szobrok restaurálási munkájának támogatására. Az elkészült tervek alapján a kivitelezési munkálatok 12 millió forintba kerültek, s ennek 50%-át lehetett a pályázaton elnyerni. Az év végén a pályázatunkat elbírálták és az igényelt 6 millió forintos támogatást megkaptuk. Az Ódon Patina Kft.-vel kötöttük meg a vállalkozási szerződést, akik a restaurálási munkát idén tavasszal kezdték el. Egri Hunor volt a restaurátor, aki itt, a helyszínen végezte el a restaurálási munkálatokat. A kivitelezés megtörtént, s jelenleg már a pályázat pénzügyi elszámolása zajlik.

A restaurálás során végzett munkálatokról Egri Hunor a következőket osztotta meg a média jelenlévő munkatársaival:

– Ezek a szobrok 1967-ben egy nagyon átfogó restauráláson estek át. Akkor ennek során vasakat és cementet alkalmaztak, amit ma már nem tekintünk korszerű anyagoknak. A restaurálás során eltávolítottuk az összes szennyeződést, s a biológia károsítók vegyszeres irtására is sor került. Ezek után vegyszeresen is konzerváltuk a tárgyakat, hogy a meggyengült kötéseket megerősítsük. Sok vasat, szöget, drótot eltávolítottunk a szobrokból és ezeket saválló acéllal pótoltuk. Ezek után került sor a szobrok esztétikai helyreállítására. Igyekeztünk lehetőleg minden hiányt – karok, lábak, lábfejek – pótolni. Most azt mondhatom, hogy a szobrok mintegy 90 %-os épségben vannak. Azokat az apró kopásokat, melyek a több évszázad eredményei nem korrigáltuk, mert akkor teljesen újra kellett volna alkotni a szobrokat. Most viszont, így közel eredeti állapotukban nézhetjük meg azokat. Reméljük, hogy ez így lesz hosszú időn át és nem kell rongálás miatt ismét beavatkoznunk.

Budai Lóránt polgármester annak a reményének adott hangot, hogy amit elkezdtek, azt hosszú távon is folytatni tudják majd. Mint mondta tervszerűen végezték a város különböző pontjain álló köztéri alkotások felújítását, restaurálását (Nepomuki Szent János szobor, Nádor oszlop, Petőfi szobor, Szentháromság szobor) és ezt szeretnék folytatni is.

– A rokokó szobrok közvetlen környezete is megújult az elmúlt évek alatt. Megtörtént a kőhíd felújítása, most pedig a fahíd megújítása folyik. s e kettő között állunk azon a zöld területen, melyet a JVV Nzrt újított meg az elmúlt időszakban. Én is bízom abban, hogy az immár régi szépségükben pompázó szobrokat senki nem rongálja meg – mondta városunk polgármestere.

 

Vélemény, hozzászólás?