Új kártevő: a selyemfényű puszpángmoly

A selyemfényű puszpángmolyt (Cydalima perspectalis) hazánkban először 2011-ben figyelték meg Sopron környékén, ezt követően a Balaton melletti településeken és Budapesten is észlelték jelenlétét, mára sajnos városunkat is elérte.

A selyemfényű puszpángmoly évente 3 nemzedéket nevel ki, tehát háromszor rajzik a lepkéje. A lárváik zöld színűek, teljes fejlettségükben 4 cm-es méretet is meghaladhatják. A fejlett lárvák feketés csíkokkal mintázottak, fejük fekete. A puszpáng (buxus) bokrokon rágásukkal okoznak kárt a hernyók. A fiatal levelek egyik oldalról rágják le a levélszövet felszínét, majd ezek a levelek kisárgulnak. A fejlettebb, nagyobb méretű hernyók már gyors mértékben lerágják a kis leveleket, gyakran a teljes levéllemezt.

Védekezés:

Észlelésük esetén minél előbb el kell távolítani a kártevővel fertőzött hajtásokat, és meg kell semmisíteni. Házi kertben ez a védekezési mód általában elegendő. Később folyamatosan figyelni kell a bokrokon jelenlétüket, mert őszig károsításukkal számolni kell.

Súlyos fertőzésénél a deltametrin hatóanyagú Decis, a cipermetrin hatóanyagú Ciperkill, az acetamiprid hatóanyagú Mospilan, Gazelle, Spilan, a metoxifenoxid hatóanyagú Runner és a diflubenzuron hatóanyagú Dimilin rovarölő szerek hatásosak a rágó szájszervű hernyók ellen. A rovarölő szerek ölő hatása elsősorban a fiatal lárvák ellen kifejezett.

Forrás: www.balintgazda.hu

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?