Tisztelgés a hősök előtt

Az országgyűlés 2001-ben fogadta el a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt. Ennek értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján emlékezünk az elmúlt ezred év magyar hőseire, akik a legtöbbet adták hazánkért, az életüket áldozták egy jobb, szebb jövőért. Katonák és civilek voltak ők, akik koruktól és rangjuktól, nemüktől és vallási nézetüktől függetlenül cselekedtek a haza érdekében. Rájuk emlékeztünk, előttük tisztelegtünk május 26-án vasárnap.

Városunkban délelőtt 10 órakor ünnepi szentmisével vette kezdetét a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban a Hősök napjára szervezett ünnepség. A templomból a közelben lévő I. világháborús emlékműhöz sétáltak az ünneplők, ahol Katona Csaba történész emlékezett a hősökre.

– Tudjuk, hogy a Jászságot is közelről érintette az első világháború. Több jászsági ezred is részt vett az első világégésben. Mintegy 3 000–3 500 fő már nem térhetett haza a frontról, s a jászberényi kórházban is több mint 130 katona halt meg – mondta a szónok, aki feltette azt a kérdést is, hogy „Hogyan tudunk méltóképp emlékezni hőseinkre, akik életüket áldozták a hazáért?

– Mikor megemlékezünk a hősökről és mindig azt mondom, hogy próbáljunk meg kiválasztani egyet azok közül az emberek közül, akik az életüket adták a hazáért, s próbáljuk meg megismerni az ő életét – mondta a szónok, aki azt is megjegyezte, hogy tekintsük áldozatnak és a haza hőseinek azokat is, akik ugyan nem adták az életüket a háborúban, de lelkileg vagy fizikailag megrokkantak, akik megözvegyültek, akik árván nőttek fel. Mert az áldozat és a hős fogalma nagyon-nagyon tág és könnyen egybe tud mosódni. Szívből remélem, hogy mindig itt állunk majd és megemlékezünk hőseinkről.  Remélem azt is, hogy nem lesznek új magyar hőseink, akik háborúban vesztik el az életüket, s nem lesznek orosz, ukrán és német hősök sem. Tiszteljük hőseinket, s reméljük, hogy békében élhetjük le az életünket – mondta Katona Csaba.

Az ünnepség azon mészkő táblák avatásával folytatódott, melyeken az I. világháborúban elesett 774 jászberényi hősi halott neve olvasható. A Jászberény Városi Önkormányzat és a Városvédő és Szépítő Egyesület döntött úgy közösen, hogy a Promenádon álló I. világháborús emlékmű talapzatán teszi közzé a neveket. A hősi halottak nevét Besenyi Vendel helytörténész gyújtötte össze 2014-ben, az I. világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából. Tette ezt az 1914-1980 között, az állami és az egyházi anyakönyvek alapján. A tábla munkálatait Tóásó Tibor kőfaragó végezte el. Az emlékmű talapzatán található egy „QR” kód, melynek  beolvasásával a Jász Múzeum honlapja érhető el, ahol hozzáférhetők a hősi halottak nevei, az I. világháború történéseinek jászsági vonatkozásai, valamint az emlékmű története.

A táblákat Budai Lóránt polgármester és Bolla János, a Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke leplezte le. A táblákat Szántó József apát-plébános szentelte fel, majd Mező István református lelkész mondott igei áldást a hősi halottak emlékére.

A Honvéd Kerékpáros és Hagyományőrző Egyesület díszlövését követően pedig trombitán Varga Norbert Zeneművészeti Főiskolai hallgató trombitán takarodót játszott. Az ünnepség az I. világháborús lovasszobornál koszorúzással zárult.

Az ünneplők innen a Szentkúti téren álló II. világháborús emlékműhöz vonultak, ahol Kispál Berta előadását követően ott is elhelyezték a tisztelet és a megemlékezés koszorút.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?