Bolt a fenntarthatóság jegyében

A fenntarthatóság napjainkban jól hangzó szlogenné vált. Sokan tisztában vannak vele, jövőnk záloga a környezettudatos életmód. Örvendetes, hogy egyre többen tettekben is megfogalmazzák bolygónk védelmében érlelt gondolataikat. Így tett Kovács Rita is, aki Szütyő néven csomagolásmentes boltot nyitott néhány héttel ezelőtt városunkban. Az ötletben és a megvalósításban unokatestvére, Balogh Fáni támogatta. Február elején, az üzletnyitás hetében beszélgettem a lányokkal a Thököly úti hívogatóan barátságos üzletben.

Kinek a fejéből pattant ki a csomagolásmentes bolt ötlete?

Rita: Év vége felé, egy családi ebéd alkalmával fogalmazódott meg bennünk az elképzelés terve. Valójában közös ötlet, amelyhez mindketten sokat hozzátettünk. Én még gyesen vagyok, Fáni éppen munkát keresett, tehát a megélhetés is motivált amellett, hogy szívügyünk a környezetvédelem.

Fáni: Az Instagramon kezdtem követni egy zero waste (hulladékmentes  – a szerk.) oldalt, ami számomra nagyon szimpatikus volt. Feldobtam Ritának az ötletet, akit kíváncsivá tett ez a fajta szemlélet.

Rita: Rájöttem, hogy hozzám is nagyon közel áll a környezetvédelem ilyen formája és úgy gondoltam egy projekt keretében mi is létre tudunk hozni valami hasonlót.

Tulajdonképpen melyik része fogott meg igazán a zero waste projekteknek? A kereskedelem vagy a környezetvédelem?

Rita: Mindkettő. Fáni és én is a vendéglátásban végeztük tanulmányainkat, családi hagyományaink szintén a vendéglátáshoz kötődnek, tehát a vevők kiszolgálása eleve közel áll hozzánk. A közösségben való lét ugyancsak lételemünk. Jómagam a cserkészetben tevékenykedtem aktívan, Fánit pedig nem kell bemutatni a városban közösségépítő mivoltában. Sokat gondolkodtunk rajta hogy lehetne összekapcsolni valamilyen módon ezeket a fogalmakat a fenntarthatósággal.

Fáni: A környékben, Egerben, Gyöngyösön, Szolnokon már nyíltak csomagolásmentes boltok, ahol megtalálták a működtetők a fenti egyensúlyt. Elmentünk, meglátogattuk ezeket a helyeket és nagyon megtetszett a filozófiájuk, a termékkínálatuk és a berendezésük is.

Ha már a berendezést említetted, úgy tűnik az is tudatosan a fenntarthatóság jegyében készült.

Fáni: Igen, itt minden újrahasznosított anyagból van. A bútorok, a polcok raklapból készültek. A tárolóedények újrahasznosítható befőttes üvegek. Egyébként a berendezést is családi projekt keretében oldottuk meg, a párjaink készítették a bútorokat.

A látványos tárolókban igen sokféle termék megtalálható. Bemutatnátok a termékkínálatot?

Rita: Nagy hangsúlyt fektetünk a minőségre. A termékpalettában az élelmiszerek kategóriáján belül megtalálhatóak a különféle szálas teák, fűszerek, édességek, aszalt gyümölcsök, tésztafélék, müzli alapanyagok és müzli szeletek, száraz hüvelyesek, cukor, liszt, rizs, só, olaj, sütési alapanyagok. Árulunk szütyőket, fém szívószálakat. Vannak környezetbarát tisztítószereink és szépségápolási, tisztálkodási termékeink is. Minden szer biológiailag lebomló.

Fáni: Filozófiánk szerint mindenkinek csak annyit kéne vásárolni, amennyit ténylegesen elfogyaszt. El kellene felejteni a spájzolás fogalmát. Tudjuk, hogy sok élelmiszer végül a kukába kerül a túlvásárlás miatt. Mi arra ösztönözzük a vásárlót, hogy valóban csak annyit vegyen amennyit elfogyaszt. Nagy előny, hogy itt mindig annyit vehetsz, amennyire éppen szükséged van.

Sokan attól tartanak, hogy a környezetbarát, csomagolásmentes termékek drágák.

Fáni: A szemléleten kellene változtatni. A becsomagolt termékeknél tulajdonképpen nem is tudjuk mit veszünk. A csomagolást mindenképp ki kell fizetnünk. Persze a műanyag szívószál olcsóbb mint a fém változat, de ha azt nézzük, hogy a műanyagot egyszer használjuk, a fémet meg szinte végtelenszer, akkor könnyen kiszámolhatjuk valójában melyik az olcsóbb. Egyszer lehet, hogy nagyobb beruházás, de mindez gyorsan visszatérül. A legnagyobb nyereség pedig a hosszútávon élhető, műanyagmentes környezet megteremtése.

Rita: Nem várható el senkitől sem, hogy egyik napról a másikra átálljon környezettudatos üzemmódba, de apró lépésekkel bárki haladhat ezen az úton. Műanyag helyett fa fogkefét veszünk legközelebb, vagy papírtörlő helyett textilt használunk… Ilyen apró lépésekkel máris tettünk valami jót a fenntarthatóság érdekében.

Honnan szerzitek be a termékeket?

Rita: A beszállítóink nagy része kifejezetten csomagolásmentes boltoknak szállít. Így mi is nagy kiszerelésű árukat veszünk. Arra törekszünk, hogy hazai termékeink legyenek, ezzel is csökkentve a szállítással járó környezeti terhelést. Több családi vállalkozással is kapcsolatban állunk, így segítve kölcsönösen a hazai kiskereskedelem résztvevőit.

Fáni: Termékeink az évszakok forgásával váltakoznak. Nekünk arra kéne törekedni, hogy a természettel harmóniában éljünk, azt fogyasszuk, ami akkor éppen a hazai körülmények között elérhető.

Ki a célközönsége a boltnak?

Fáni: Mi magunk lepődtünk meg legjobban, hogy a nyitásról szóló első posztunkat több mint 25 ezren érték el és eddig mintegy másfél százan megosztották. Bárkit szívesen látunk, akinek fontos a környezetvédelem, a fenntartható jövő. Az emberek alapvetően kíváncsiak ránk és arra amit képviselünk, ami nagyon jó.

Rita: Érdekes, hogy nagyon sokan már eleve a saját otthoni edényükkel, tárolódobozukkal jönnek. Sokan ismerik és értékelik ezt a fajta kereskedelmet. Persze néhányan csak kíváncsiságból kukkantanak be, őket is szívesen látjuk.

A Szütyő egy elég beszédes névválasztás. Azért meséljétek el hogy lehet itt vásárolni!

Rita: Kétféle formában lehetséges nálunk bevásárolni. Vagy itt vesz nálunk valaki edényt, tárolóalkalmatosságot, vagy otthonról hozza magával a dobozát, szütyőjét és mi a választott termékkel megtöltjük. Mi ez utóbbit preferáljuk, hiszen a bolt elsődleges célja a csomagolóanyag csökkentése.

Fáni: Az otthoni edényt, – cukros dobozt, tésztatartót, olajos edényt, bármit – lemérlegeljük, majd megtöltjük. Specialitás, hogy nálunk bele lehet szagolni a teás, fűszeres üvegekbe, minden termék látható. Nem árulunk zsákbamacskát.

Úgy tűnik ezzel a kezdeményezéssel egyfajta közösséget is építetek.

Fáni: Igen, ez nem titkolt célunk. A későbbiekben az online térben is szeretnénk szélesebb körben népszerűsíteni a környezettudatos szemléletet különböző témába vágó tippekkel, jó példákkal, mentes-kihívásokkal.

Rita: Szeretnénk majd a tevékenységünket bővíteni, amely azt jelenti, hogy a bolt mellett helyben meg lehetne kóstolni az itt vásárolt teát, édességet. Találkozási pont lehetne a vásárlóidőn túl is ez a tér. A hasonló szemlélettel élők így egyfajta közösséget alkotnának ilyen formában. Talán a kellemes környezet, a jó társaság, a minőségi áruk megismerése több embert sarkall szemléletváltozásra környezetünk védelme érdekében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?