Az élet szép – rajzkiállítás a Bathó Palotában

Egy nagyszerű kulturális teret és szebbnél szebb rajzokat ismerhettek meg mindazok, akik május 17-én délután a Bathó Palotában részesei voltak Csombor Anita rajzkiállításának a megnyitóján, melyen ott volt Budai Lóránt polgármester is. Herczeg Zoltán divattervező-designer mondott megnyitót, melyen közreműködött Kovács Zoltánné Lajos Krisztina népdalénekes és Berényi Attila is.

Szöllősi Gabriella, a rendezvény háziasszonya egy Aranyosi Ervin verssel köszöntötte a rendezvényen résztvevőket.

– A mai rohanó világunkban szükség van arra néha, hogy egy kicsit megálljunk és – bármennyire is nehéz helyzetben vagyunk – vegyük észre az élet apró örömeit. Anita, a rajzok alkotója, a Sétány Galéria megálmodója és párja Berényi Attila ennek jegyében rendezték meg ezt a mai megnyitót. Azt szeretnék, hogy itt két órára engedjük el a mindennapok feszültségét és kikapcsolódjunk – mondta Szőllősi Gabriella.

– Csombor Anita vagyok, hivatalnok, édesanya és háziasszony. Képzőművészeti végzettségem nincsen, csak szeretek rajzolni. Önképző művésznek, illetve hobbi rajzolónak hívom magamat. Negyvenöt éves koromban súlyosan megbetegedtem. Ez arra ébresztett rá, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy ne azt csináljam, amit szeretnék. Ekkor úgy gondoltam, hogy összeállítom a bakancslistámat. Ahogy megerősödtem elkezdtem megvalósítani azt a bizonyos listát, melyen a rajzolás is szerepelt. Így 2020 januárjában, majd 50 évesen kezdtem el rajzolást tanulni. Ma pedig már hivatalos rajzoktató vagyok. Egyébként tegnap volt a rajzolás világnapja, s úgy gondoltuk, hogy ezzel a kiállítással is tisztelgünk ennek okán – mondta bemutatkozójában Csombor Anita, aki azt is elárulta, hogy szeretnék minden évben egy kiállítással megünnepelni a rajzolás világnapját.

Az alkotásokról elmondta, hogy van köztük grafittal, szénceruzával, van köztük színes ceruzával és pasztellceruzával készült is. Mesélt arról, hogy rajzai milyen üzenetet közvetítenek (pl. szabadság).

– Én úgy jöttem ma ide, ha csak egyetlen embernek is sikerült egy kis boldogságot csempésznem a lelkébe alkotásaimmal, akkor én már boldog leszek – mondta Csombor Anita.- – A legszebb az, hogy ma itt teltház van. Péntek délután „főműsoridőben” ilyen sokan vagyunk egy kiállítás megnyitóján, ez nagyszerű dolog. – kezdte mondandóját Herczeg Zoltán, akit már megrajzolt Anita, s az el is jutott hozzá.

– Tudom és hiszem, hogy Anitának szól ez az érdeklődés. Nem volt kérdés, hogy itt a helyem, amikor a felkérést megkaptam. Itt gyorsan rájöttem, hogy sok közös van bennünk. Például a szabadság. Úgy akartam felkonferálni magam, hogy Herczeg Zoltán divattervező-designer, ex-civil politikai aktivista, klímaaktivista és börtöntöltelék. Mindketten rájöttünk arra, hogy megpróbáltatások után milyen szép az élet. Anita a betegségével, én a börtönnel küzdöttem meg. Való gaz, hogy egy ilyen helyzet annyira átszínezi az ember életét, annyira átrajzolja az egész világról alkotott felfogását, hogy azt el sem lehet magyarázni. Amit rám mér a sors, azt méltósággal fogom kibírni és tanulni fogok belőle – mondta Herczeg Zoltán, aki azt is megjegyezte, az, hogy egyszer csak az ajtóról eltűnik a kilincs, azt csak az érezheti át, akinek eltűnt az a kilincs az életéből.

– Ami közös bennünk, az az életnek a feltétlen szeretete, és tisztelete. Az alkotásaiból is sugárzik ez a szeretet. Ha nem tudnám, hogy ki az alkotó, akkor is az jönne le nekem a képek láttán, hogy egy jószívű, kiteljesedett, megérkezett ember tekint vissza rám a rajzokon. Azért jöttünk ma ide, hogy ezt az energiát vigyük magunkkal a kiállítás megtekintése után haza. Örüljünk és élvezzük együtt azt a csodát, amit Anita ma itt nekünk biztosított – jelentette ki Herczeg Zoltán. A megnyitót színesítette egy dallal Berényi Attila, majd Kovács Zoltánné Lajos Krisztina népdalénekes műsora, aki meg is énekeltette hallgatóságát.

A kiállítás május 23-ig tekinthető meg 11:00 és 18:00 óra között.

Vélemény, hozzászólás?