Sportlegendák jártak a Klapkában

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének két jeles tagjával, dr. Hegedűs Csabával és Jónyer Istvánnal találkozhattak az SZSZC Klapka György Technikum és Szakképző Iskola tanuló április 11-én iskolájuk tornatermében. A mintegy másfél órás beszélgetés során a vendégek nemcsak sportolói pályafutásukról beszéltek, hanem arról is, hogy a célok elérése befektetett munka nélkül nem valósítható meg.

A tornatermet megtöltő fiatalok többségének minden bizonnyal fogalma sem volt arról, hogy kik ülnek az asztal másik oldalán. Jónyer István négyszeres világbajnok és négyszeres Európa-bajnok, valamint az olimpiai-, világ- és kétszeres Európa-bajnok dr. Hegedűs Csaba neve a nemzetközi sportéletben is legendás. Olyan kiemelkedő eredményeket értek el mindketten, amelyre az egész ország méltán lehet büszke.

A két kiváló sportember felelevenítette pályafutásának legfontosabb mozzanatait, s beszélt arról, hogy mennyi lemondással járt az edzés és versenyzés, de megérte. – Mert higgyétek el, céljaitokat ti is elérhetitek, de munka nélkül nincs eredmény, nincs siker – mondta dr. Hegedűs Csaba, aki azt is megjegyezte, bármiben a világ legjobbjának lenni elképesztő teljesítmény.

Nem csupán élménybeszámoló, de inspirációs tréning is volt ez a másfél óra a két nagyszerű sportemberrel. Szavaikból az is kiderült, hogy az aktív sporttevékenység befejeztével sem szakadtak el a sporttól. Dr. Hegedűs Csaba volt a birkózók szövetségi kapitánya, a magyar szövetség első embere, s a nemzetközi szövetségben is fontos szerepet vállalt. Ma egy akadémia nagykövete, mert a sport nélkülözhetetlen az életéből. Jónyer István is egy akadémia fiataljaival foglalkozik, azaz hetvenen túl sem pihennek a babérjaikon.

Dr. Hegedűs Csaba ma is csúcstartó a birkózók között, hiszen az 1971-es, szófiai világbajnokságon úgy szerzett aranyérmet, hogy minden ellenfelét tussal győzte le. Ez pedig se előtte, se azóta nem sikerült senki másnak. Jónyer István pedig két társával, Gergely Gáborral és Klampár Tiborral a verhetetlen kínaiakat kétszer hazájukban győzték le és szereztek Magyarországnak csapat világbajnoki címet, melyet azután egy egyéni és két páros világbajnoki címmel is „megfejelt”.  Nagyszerű másfél óra volt, amely után következett a közös fotózás és még egy kis beszélgetés a testnevelőkkel, a média képviselőivel és egy-két ifjú sportolóval.

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete legnagyobb küldetésének tekinti, hogy biztassa a mai fiatalokat a sport szeretetére, a kitartásra, a céltudatosságra, továbbá példát mutasson a felnövekvő generációnak, és terelje őket a sport felé, népszerűsítve a magyar sportot, versenysportot és az olimpiai eszme szellemiségét. Nos, erre a feladatra keresve sem lehetett volna jobb alanyokat találni a vendégeknél, akik a mai fiataloknak is a példaképei lehetnek.

 

 

Vélemény, hozzászólás?