Barangolás a Rengetegben

Kollár-Klemencz László és zenésztársakból alakult kamarazenekarát hallgathattuk meg január 19-én, pénteken este a Cine Part Clubban. Rengeteg című album melankolikus, balladisztikus hangvételű szerzeményei erős atmoszférával, sok csenddel és dinamikával szólaltak meg.

A hazai popkulturális jelen és közelmúlt egyik legizgalmasabb és legsokoldalúbb egyénisége látogatott el egy klubkoncert erejéig hozzánk. A zenészként, íróként és képzőművészként is aktív Kollár-Klemencz László az, akinek nem csak a Kistehenet és a Szájbergyereket köszönhetjük, hanem még egy csomó más izgalmas művet.

A két éve megjelent Rengeteg című albuma zenéjével és szövegeivel elsősorban a természetben mélyült el, keresve a sokszor elfeledett tiszta, egyszerű kapcsolatokat. Ember és a természet között, valamint ember és a saját természete között olyan hozzáállással, amely szembe mer nézni a valósággal, mégis meggyőződéssel hisz az eszmékben.

A dalokat az intimitás jellemezte legjobban, a szerzőtől megszokott szöveg centrikusság most is érezhető volt.A nagyon is saját stílusában, jól szerkesztetten elhangzó, mondókaszerűen sorolt kifejezések, mikrotörténetek, pár soros novellák vagy éppen drámai monológok igazolták a minőséget.

Klasszikus és népzenei hagyományokon nevelkedett, kiváló zenészek voltak Kollár-Klemencz szólóanyagának és gitárjátékának kísérői. Három vonós alkotta a zenekar kamarazenei magját,-brácsa, cselló és bőgő, – mellettük zongora és ütősök különleges hangszerelésben szólaltak meg.

Az első számtól kezdve jó volt elveszni Kollár-Klemencz László Rengetegében, ringatózni a melankóliában, mintha tábortűz mellett heverészve hallgatnánk a dalokat. Szuggesztív, mély, érzékeny, élményekkel teli este volt. Jól illett a végére Erdős Virág megzenésített versének refrénje: „Ezt is elviszem magammal…”

Demeter Gábor

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?