Színek, Fények, Mítoszok

Színek, Fények, Mítoszok címmel szeptember 13-án Tóth Mária festőművész tárlata nyílt meg a Szikra Galéria időszaki kiállítássorozatában.

A viszneki gyökerekkel rendelkező, Gyöngyösön élő festőművészt kis szomszédolásra hívta meg a jászsági festőknek helyet adó galériába Szikra István. Az ő köszöntő szavai után, a Palotási János zeneiskola növendékei és tanára adtak zenei átvezetést a képzőművészet világába. A kiállítás megnyitását dr. Csabai Krisztina, az alkotó barátnője vállalta, és ajánlotta a közönségnek: fogadják szeretettel és nyitott szívvel a képeket.

Egy kép, egy művészeti alkotás, jelen esetben festmények is betölthetnek felemelő szerepet. Üzenetet hordozhatnak, elgondolkoztatnak, valamit adnak, amit szavakkal sokszor nehéz körülírni. Mégis egyértelműen állíthat egy életérzést, egyfajta már megtapasztalt életbölcsességet, világlátást. Honnét jött mindez Tóth Máriának? Erős vágy él benne, hogy hiteles, egyedi világot teremtsen.

Belső élmények, intuíciók, meditációk, álomképek szőtték színekké, fényekké, mitikus alakokká, sokszor női formákká, magas szellemi minőségben. A tibeti buddhizmus, a rábaközi sámánok szellemi öröksége, a népművészet ihletője az egyes képeknek, melyeket a maguk egyszerűségében, mégis gazdag színbólumvilágával tár elénk.
„Nagyon jó érzés az utóbbi öt évet itt látni együtt! Boldog vagyok, hogy itt vannak a képek” mondta az alkotó a megnyitást követően. Mint megtudtuk, a festőnő saját kezűleg rendezte el a kiállító teret, – precízen, minden képet külön-külön elhelyezve, – kör alakúvá terjesztve ki. Így témakörök alakultak ki, a hasonló képek kerültek egymás mellé, ezzel is erősítve mondanivalójukat.

Tóth Mária álmodni szeretne, a képeken keresztül, fényt vinni, hogy az emberek felismerjék színességüket, szépségüket. Szeretné, ha észrevennénk, hogy a mindennapi csodák itt vannak bennünk és körülöttünk a jelenben. Várja, hogy felfedezzük önmagukban, a képeken keresztül, a női princípium oldó, megbocsátó, gyógyító erejét. Már ezért is érdemes ellátogatni a kiállításra, amely szeptember 30-ig látható a Szikra Galériában.

Demeter Gábor

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?