Összművészeti események

Az idei Art Camp tábor – több mint negyed százados múltjával a háta mögött – képzőművészeket, elsősorban festőket, fotózás, költészet, performansz területén alkotó művészeket látott vendégül. A művésztelep nyilvános programja volt augusztus 9-én, kedden a Lehel Film-Színház emeletén.

Sok állandó régi tag, de új, főleg fiatal alkotók is meghívást kaptak, akik szerint ez nagyon megtisztelő. A baráti, alkotó társaság, idén is kimagasló teljesítményt nyújtott. Nagyon figyelemre méltó és pozitív dolog – reményteli és előremutató – hogy együtt lehettek immár huszonhatodik alkalommal.

Ebben a táborban, időről időre valami olyan dolog történik, amit talán csak művészek értenek egymás között, a kívülálló, jó esetben sejti, vagy csak érzékeli annak különlegességét. Ilyen volt Nagy Zopán és Bálint Ádám kötetbemutató-kísérlete. A “Kökény-kék kétségek” két könyv egy kötetben, melynek anyaga a szerző többéves belső párbeszédéből, illetve művei 10-15 évet átfogó válogatásából áll össze. A kötetet Bálint Ádám képzőművész rajzai teszik teljessé. A felolvasó esten hangok és szavak csengését, játékát, furcsa egymáshoz kapcsolását hallhattuk. Eközben elkészült egy festmény (Hang-rétegek „ecsetelve”) Csonka Veronika keze nyomán, majd hallhattuk Zopán egyik  legszórakoztatóbb írását, az „sz” betűkkel kezdődő szófűzért.

Az estét a Wahorn András vezette Tapasztalt Ecsetek – fúziós, sokszor szabad elemeket ötvöző jazz és kortárs zene határain lavírozó – zenei formáció Valamilyen Valamik című lemezének bemutató koncertje tette teljessé.

Jászberényben természetes, hogy egy képzőművészeti rendezvény kapcsolódik más művészeti ágak bemutatóihoz is. Így volt ez a (L)ehető Lehetetlen című kiállítás megnyitóján, – augusztus 13-án, a mozi galériáján – ahol a 26. Art Camp Művészeti Szimpózium zárásaként, az elkészült alkotásokat láthatta a közönség. A köszöntők sorában Szatmári Antalné alpolgármester biztosította a szervezőket a város támogatásáról, kiemelte a gyerekek bevonását az alkotó munkába, akik művészetre nevelését dicséretes kezdeményezésnek nevezte. (Több alkotó gyermekének is szerepel alkotása a kiállításon.)

A kortárs művészet valóban különös élményt nyújthat alkotónak, nézőnek egyaránt. Így élhettük meg Baji Miklós Zoltán ősi magyar motívumokból, sámán szertartásokból művészi igényel felépült performanszát. Ez a kiállító térben kezdődött, majd az utcán folytatódott, nagy érdeklődés közepette, – felbolygatva a járókelőket is, – de minden szemlélőben maradandó élményt hagyva. Szurcsik József Munkácsy-díjas festőművész, sajátos, – vetített video üzenetben, – virtuálisan nyitotta meg a tárlatot. Megköszönte a szervezők, alkotók munkáját és kérte a közönséget, vigyék hírét az itt látható műalkotásoknak, hogy érdemes ellátogatni erre a kiállításra.

Zenével zárult a megnyitó, konceptuális szabad improvizációt hallhattunk basszus klarinét, hegedű, ének és elektronikus effektek egymásra épüléséből.

Az összművészetinek is tekinthető eseménysorozat, ahol valami lelki és szellemi erő összegződött egy közös akarat és az egymásra figyelés következtében, végeredménye szemmel látható, átélhető, szerethető. Meggyőződhetnek róla naponta 15 és 22 óra között a Lehel Film Színház galériáján.

Demeter Gábor

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?