A város büntető feljelentést tesz

Kivételesen keddi lapzártánk volt. Előtte és utána két sajtótájékoztató foglalkozott a Veolia (Dalkia) üggyel, a város pervesztésével.

Szabó Tamás polgármester és Pócs János a Jászság parlamenti képviselője tájékoztatója volt időrendben az első, így az e heti lapba ez befért, a Jobbik rendezvényéről jövő héten írunk. Szabó Tamás tájékoztatása szerint a Veolia a város által kért kilencvennapos türelmi időbe belement, négy pontos megállapodást egyeztettek. A Veolia kéri, hogy a város álljon el a per végső, Kúria előtti szakaszától. Szabó Tamás megerősítette, a város nem kíván elállni az utolsó jogi lehetőségtől. Már benyújtotta jogi felülvizsgálati kérelmét a Kúriához, amelyben halasztást is kér a város a másodfokú jogerős ítélet tekintetében.

Pócs János arról számolt be, hogy közbenjárt és -jár a Kormányzatnál, mert ha Jászberény bajban van, – és ezt a terhet egyedül nem tudja elviselni –, akkor a Jászság is bajban van. – Az előző polgármesterek hibája miatt ne legyen most megszorítás Jászberényben. Ezért a múlt szerdai és az e heti kormányülésen is szerepel Jászberény megsegítése. A képviselő szerint valaki nagyon súlyos kárt okozott a városnak, konkrétan a szerződés megkötésével és felbontásával is. Úgy vélte, hogy Jászberény nem lehet következmények nélküli város, ezért arra kéri a polgármestert, hogy ismeretlen tettes ellen tegye meg a feljelentést a város vezetése. Ő maga személy szerint KEHI és/vagy ÁSZ vizsgálatot kért a Kormányzattól.

Arra az újságírói felvetésre, hogy volt 150 milliós ajánlat is, amivel nem élt a város, Szabó Tamás elmondta, hogy sem annak, sem a városban keringő milliárdos követelésnek nincs nyoma. Pócs János ehhez hozzátette, hogy felelős városvezetés nem fizethet ki különböző, jogilag nem megerősített kárigényeket.

Pócs János kifejtette, hogy a megkötéskor Magyar Levente politikai helyzete világos volt, a szerződés bontásakor pedig Gedei József volt a polgármester. Saját, volt polgármesteri gyakorlatából kiindulva úgy vélte, hogy mindig, a múltban és ma is a polgármester felelős mindenért. Példája szerint az autónak sem az utasait szondáztatja és bünteti meg a rendőr, hanem a vezetőjét.

Szabó Tamás annak a határozott véleményének adott hangot, hogy a megalakult ad hoc bizottság végzi a maga dolgát, szabályzata szerint az elnöke, Tamás Zoltán koordinál, ezért kifejezetten károsnak minősítette a per körüli ellenzéki zavarkeltést, amely a januártól Veolia névre hallgató Dalkiával, de a kormánnyal folytatott egyeztetésekben is hátrányt okozhat a városnak.

– Ennek a testületnek, amely a közvetlen elődjéhez hasonlóan teljesen vétlen ebben az ügyben, össze kell(ene) tartania a város érdekében – fogalmazott.