Megtekintések száma: 152
1 0
Olvasási idő:1 perc, 28 másodperc

Pál Feri újra városunkban járt október  8-án, ezért ismét megtelt szavaira kíváncsi érdeklődőkkel az Ifjúsági Ház. Az egyházi ember, a motiváló mentálhigiéniás személyiség, útmutatásával szeretné könnyíteni mindazok életén, rendezni lelki egyensúlyát, akik meghallgatják. Mindezt közvetlen stílusban, mondandóját tanulságos, tréfás történetekkel színezve teszi.

 „Hogyan válhat erőforrássá a múlt, hogyan alakítható szabadon a jövő”, címet viselő előadásának komoly szakirodalmát Daniel Kahneman pszichológus kutatásai adták, ami arra világított rá, hogy életminőségünk, alapjában véve, milyen egyszerű dolgokon múlik.

Mindenkor a jelenben vagyunk, gondoljuk ezt egyszerű földi halandóként, de a tudós szerint ez nem így van. Testileg, fizikailag jelen vagyunk, de lélekben egészen másfelé jár agyunk, pontosan a múltban. Nem vagyunk tapasztaló énünkben a jelenben, hanem éppen emlékező énünkben, a múltunkban, és a kutatások szerint ebben az állapotban három tényezőn múlik életminőségünk.

Első ilyen szerint, azok személyek vannak jól a múlthoz fűződő viszonyukban, akik amikor az emlékező énükben vannak, elevenen őrizik magukban életük pozitív fordulatait. A negatív gondolkodás ösztönös, afféle evolúciós örökség, ami segíti ugyan a túlélést, de nem a jólétet. Szeretnénk egy jó életminőségben lenni a múlthoz fűződő viszonyunkban, annak tagadása nélkül? Akkor tudatosan újra kell mesélnünk a saját történetünket, pozitív fordulatokkal.

Második tényező, tartsuk elevenen magunkban múltunk élményeit, ragyogó pillanatait, kimagasló helyzeteit. Egészen apró történések is lehetnek csúcsélmények, nem kell nagy dolgokra gondolni, olyanra csak, ami örömöt okozott számunkra.

Az utolsó fontos dolog, a tudatos visszaemlékezés, így őrizzük, éltessük a számunkra fontos pozitív csúcsélményeket. Az, hogy ezeket megéltük nem elég, elevenen kell azokat óvnunk és táplálkoznunk belőle.

Jólétben élni a múlthoz fűződő viszonyunkban – Pál Feri szerint – e három dolog elég lehet. Gondoljunk tehát mindig a pozitív fordulatokra és arra, vannak folytonosan az életünkben olyan történések, emberek melyek segítenek a mélységből a magasságba emelkedni.