Megtekintések száma: 149
0 0
Olvasási idő:51 másodperc

A Nemzeti gyásznapot, október 6-át követő nap délutánján, követve az elmúlt évek hagyományát, a Városvédő és Szépítő Egyesület szervezésében emlékeztek  és  hajtottak fejet az aradi vértanúk emléke előtt, a Zagyvaparti emlékfasornál.

Az 1848-49-es szabadságharc leverése után kivégzett tizenhárom magyar honvédtisztet a felkelésben játszott szerepük miatt ítéltek halálra s végeztek ki 1849. október 6-án. A magyarság történelmében az aradi vértanúk példaképek. A küzdelemnek, az önfeláldozásnak, a hazaszeretetnek és a hitnek a példaképei. Ugyan ők különböző származásúak voltak, de egyet akartak. Szabadságot, hazájuk függetlenségét és felemelkedését.

Ebben az esztendőben tartott megemlékezés alkalmával ismét az eseményt szervező civil közösség vezetője Bolla János emeritus jászkapitány vezényelte a történéseket. A Lehel Vezér Gimnázium Férfikara az aradiakra emlékező dalokat szólaltattak meg, majd az egybegyűltek, Metykó Béla helytörténeti kutató beszédét hallgathatták meg, aki további mártírokat is felemlített, akiket azidőtájt végeztek ki.  A tiszteletadást koszorúzás zárta, a városvezetés, intézmények és szervezetek helyezték el virágaikat az aradi vértanúk neveit őrző emlékkőnél.