Megtekintések száma: 7
0 0
Olvasási idő:2 perc, 26 másodperc

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campusán október 5-én, szombaton délelőtt tartották azt a jubileumi díszoklevél átadó ünnepséget, melyen az 50 éve, vagy még régebben diplomát szerzetteket köszöntötték. A campus Apponyi terme megtelt az egykori hallgatókkal és hozzátartozóikkal, akik elkísérték a köszöntötteket erre az ünnepi eseményre.

A Himnusz közös eléneklését követően dr. Nagy János György főigazgató köszöntötte a megjelenteket.

– Üdvözlöm az ünnepelteket, akik több évtizedes pedagógusi munkájuk bizonyítékát kaphatják ma kézhez. Önök a hajdani néptanítók örökösei voltak. A nehézségekkel is küzdve, de fáradhatatlanul, olykor anyagi támogatás nélkül, hivatásukhoz híven, József Attila szavaival élve, tették, ami kell. Dolgoztak a jövő nemzedéke gyarapodásán az első betűk, számok megismertetésétől kezdve az olvasás, a felfedezés lehetőségét és örömét adták a kis- és nagy gyermekeknek. Megtapasztalták értelmük nyiladozását, fejlődésüket. Kiváló művészeinknek, tudósainknak Önök és az Önökhöz hasonló pedagógusok tanították meg az alapokat – mondta a főigazgató, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a pedagógus nemcsak oktat, hanem egyben nevel is.

– Mennyi emlék idéződhet most fel Önökben. Kezdve az alma matertől, az intézményünktől, ahol tanultak és első gyakorló tanításaikat végezték. Felvillanhat most egy-egy osztály, egy-egy diák alakja, a közös kirándulások emléke. Köszönjük most a sok szeretetet, a szakmai segítséget, az emberséget, felelősségteljes pedagógusi munkájukat, s a továbbiakhoz kívánunk jó egészséget, derűt, békés tevékeny életet. A díszoklevelek átadásához szívből gratulálok – zárta gondolatait dr. Nagy János György.

A főigazgatói köszöntőt követően a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium 1-4. osztályosainak műsorát tekinthették meg az ünnepség résztvevői. A gyermekek előadás méltán aratott nagy sikert. Ezt követően pedig dr. Nagy János György adta át az arany-, a gyémánt- éss a vasdiplomákat, miközben dr. Réz Lóránt orgonaművész zongorajátéka emelte az esemény színvonalát.

Arany diplomát vehetett át (50 év): Ádám Ferencné, Ágostonné Takács Erzsébet, Bábosik Dezsőné, Baliné Szabó Ilona, Balogh Júlia, Balkovics Margit, Batta Istvánné, Cser Miklósné, Csollák Lászlóné, dr. Kohut Józsefné, Egervölgyi Józsefné Dobos Erika, Egyedfi Gizella, Farkas Imréné, Fricz Márta Judit, Füleki Jánosné, Házi Éva, Hegedűs Andrásné, Hulin Györgyné, Járadi Józsefné, Kálmán Mária, Kormos Ilona, Korpás Istvánné, Kosch Tamásné, Lajkóné Nagy Mária, Lója Ervinné, Nemoda-Stiasny Márta, Pántya Jánosné, Patkós Gáborné, Pesti Gerzsonné, Simonné Keresztes Erzsébet, Szabóné Bakos Mária, Szilágyi Lukácsné, Tálas Áronné, Tarrné Kolozsi Zsófia, Tasiné Nemes Irén, Timár Ferencné Balázs Ildikó, Tóth Julianna, Túróné Guba Anna, Vadász Istvánné, Vágány Istvánné, Vágó Pálné,

Gyémánt diplomát vehetett át (60 év után): Mester Istvánné, Sarkadi Sándorné, Zsíros Miklósné,

Vas diplomát vehetett át (65 év után: Czakó Jánosné, Dorogi Gáborné, Horváth Jánosné, dr. Nagy Józsefné

Az ünnepség keretein belül egy kórusmű átiratot, a Praetorius: Szép vagy muzsikát, majd ezt követően Domincsen: Adagióját hallgathatták meg a jelenlévők, melyet hegedűn Magyar Katalin, Hudra Mariann és Bernhardt Andrásné adott elő, zongorán pedig Dr. Réz Lóránt kísért. 

A diplomák átadása és az ünnepi műsor elhangzása után a rendezvény résztvevői megtekinthették a földszinti folyóson berendezett, 2023-ban megnyitott emlékirattárat, ahol a több mint százéves múltra visszatekintve kiállításra kerültek az ezen időszak alatti vezetők és oktatók munkájának tárgyi emlékei.