Megtekintések száma: 53
0 0
Olvasási idő:1 perc, 43 másodperc

A Jászberény Városi Önkormányzat partnerként vesz részt a 2024. június 1-én indult, CE0200766 számú, CONE – Természet városai: természet-alapú megoldások városi élő laborokban című, Interreg Közép-Európai Program által finanszírozott projektben, ami 30 hónapig tart. A projekt kapcsán az első személyes találkozást szeptember 26-án délután tartották a Városháza emeleti nagytermében.

A CONE projekt megvalósításában öt közép-európai ország összesen tíz partnerrel működik együtt, és egyebek mellett a természetalapú vízmegtartás megoldásait teszteli az élő labor módszertanát követve a helyi érintettek (lakosság, intézmények, szakmai szerveztek civilek) aktív részvételével.

A projekt részeként létrehozzák a helyi, Jászberényben megvalósításra tervezett tevékenységeket támogató érintetti csoportot, amely végig kíséri az egész, 2026. év végéig tartó folyamatot. A csoport olyan, elsősorban helyi vagy térségi intézményeket, civil szervezeteket, lakóhelyi közösségeket és egyéneket foglal magába, akiknek tevékenységi, illetve érdeklődési körébe tartozik a városi környezet fenntarthatósága és a klímaváltozás helyi kedvezőtlen hatásainak csökkentése / kivédése. A felsoroltak képviselőit hívták meg erre az első találkozóra, ahol a vendégek részletes tájékoztatást kaptak a szakemberektől a projekt céljáról.

A projekt helyi célja, hogy Jászberényben is előtérbe kerüljenek a természetalapú megoldások a klímaváltozás következményeinek kezelésében. Városunk a projekt keretében főként a természetes vízmegtartás lehetőségeit teszteli. Ennek keretében három mintaterületen kíván pilot (kísérleti) tevékenységet folytatni az érintetti csoport bevonásával.

A projekt jászberényi vonatkozásairól Alvári Csaba főépítész a következőket nyilatkozta a média munkatársainak:

– Ez a 30 hónap sok mindre elég lesz, de kísérleti jelleggel tesszük, amit teszünk. Van három helyszín, ahol beavatkozásokat tervezünk. Olyan beavatkozásokat tervezünk, amelyek, ha bevállnak, akkor városszerte lehet majd azokat alkalmazni. A Fehértői temető melletti területen próbálunk egy olyan tószerűséget létrehozni, amely a csapadékvíz befogadását elő fogja segíteni. Ez konkrétan a városi vízelvezető hálózaton létesülne. Ezzel azt próbáljuk meg elérni, hogy az a víz, amely normál körülmények között elfolyik az elvezető rendszeren keresztül, az ott szétfolyjon és minél tovább maradjon helyben, s beszivárogjon a talajba. Azt gondolom, hogy ezzel a munkával most a jövőnek dolgozunk. A projekt más helyszínen alkalmazott megoldásait is szeretnénk megismerni, hogy azok alkalmazhatóak lesznek-e nálunk – mondta Alvári Csaba.

A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.