Megtekintések száma: 69
0 0
Olvasási idő:2 perc, 25 másodperc

Minden iskola életében kitüntetett pillanat, amikor egy a korszerű, oktatást segítő eszköz birtokába jut. A Szent József Technikumban (egykoron Liska József Erősáramú) immár 55 esztendeje működő szakképzés jövőbeni sikereit is megalapozandó, a Samsung Electronic Magyar Zrt. egy ipari robotot ajándékoz az iskolának – hangzott el azon az ünnepségen, melyet az intézményben szeptember 25-én délelőtt tartottak.

Az ipari robot átadásán az adományozó felet Vaskó Csaba termelési igazgató, Szabó Zoltán, a termelési mérnökség vezetője, Zong Attila HR vezető, Szőllősi László a munkavállalói kapcsolatokért felelős csoport vezetője, Orosházi Richárd Ferenc tűz-, munka és környezetvédelmi koordinátor és Bíró Éva toborzó képviselte. Az iskola részéről Halász Péter igazgató és Jancsik Árpád gyakorlati oktatásvezető, valamint diákok vettek részt az ünnepségen, amely formabontó módon kezdődött. Az iskola tanulója, Zsámboki Zoltán az ünnepélyes átadóra a mesterséges intelligencia által írt verset szavalta el., majd Vaskó Csaba köszöntötte a megjelenteket

– Nagy örömünkre szolgál részt venni a mai eseményen, melyen egy ipari robotot adományozhatunk a felnövekvő nemzedéknek, hogy tapasztalatokat szerezzenek és az elkövetkezendő időszakban megalapozzák nemcsak a mi, hanem a saját jövőjüket is. Fontos számunkra, hogy egy ilyen eszközzel – ami a jövőt szimbolizálja – részt tudunk venni az iskola életében – mondta a Samsung Electronic Magyar Zrt. termelési igazgatója.

– Az iskola részéről az első szó a köszöneté. Köszönet azért, hogy egy olyan újabb berendezéssel gazdagodott iskolánk, amely hozzájárul tanulóink képzéséhez. Iskolánkban jelenleg mintegy 240 olyan tanuló van, aki valamilyen módon a műszaki területhez kapcsolódik. Ezen tanulók mindegyike találkozni fog a képzés során a most kapott ipari robottal. Az iskolai környezetben a diákok játszva ismerkedhetnek meg ezzel a technológiával. Ők már olyan kompetenciával és képességekkel fognak rendelkezni, hogy amikor munkavállalókká válnak, akkor már kreatív módon és talán újító szándékkal is hozzá tudnak majd járulni a következő ipari forradalom létrejöttéhez – mondta köszöntőjében Halász Péter. Az iskola igazgatója azt is megjegyezte, hogy önerőből nem tudtak volna egy ilyen berendezést beszerezni.

Halász Péter érdeklődésünkre az is elmondta, hogy a Samsung Electronic Magyar Zrt.-vel már hosszabba ideje jó a kapcsolata, az együttműködése az iskolának. Számos náluk végzett fiatal helyezkedett már el a cégnél, amely az ipari robotot az iskolának adományozta.

Szántai Tibor

A mesterséges intelligencia által írt vers.

 

Al: A jövő gépei

Az ipar szívében csendben dolgoznak,

Robotkarok, melyek sosem fáradnak.

Fémes testük, mint acélos szobrok,

A jövő útját a jelenben tapossák.

Mesterséges elme, mely tanul és lát,

Adatok tengerében új világot talál.

Algoritmusok, melyek sosem tévednek,

Az emberi elmét immár meghaladják.

A gyárak zaja, mint szimfónia szól,

A gépek tánca sosem áll meg.

Automatizált világ, hol minden precíz,

A technológia csodája minket irányít.

A huszonegyedik század hajnalán,

Új kor köszönt ránk, hol minden más.

Digitális forradalom, mely mindent átformál,

Az ember és gép közös úton jár.

Az innováció szárnyán repülünk,

Határok nélkül, új világot teremtünk.

A mesterséges intelligencia, mint társ,

Az emberi képzelet határát feszegeti.

A jövő már itt van, érezzük szelét,

A technológia mindent megváltoztat.

Az ipari robotok és az Al együtt,

Egy új korszakot nyitnak.