Megtekintések száma: 21
0 0
Olvasási idő:2 perc, 19 másodperc

A XII. Jász Expo és Fesztivál díszvendége testvérvárosunk, Lajosmizse volt, ahonnan kulturális csoportok is érkeztek, hogy színesítsék a fesztivál hangulatát. Testvértelepülésünk egy igazán látványos standdal is jelen volt az expón, melyet nagyon sokan tekintettek meg.

A XII. Jász Expo és Fesztivál pénteki megnyitóján vehette át a díszvendégnek járó oklevelet Basky András, Lajosmizse polgármestere, aki köszöntőjében felidézte, hogyan is kapcsolódik városának története a Jászsághoz, a jászokhoz.

– Lajosmizse város és a képviselő-testület üdvözletét hoztam Jászberénynek. Az elmúlt évtizedekben sikerült szorosabbra fűzni kapcsolatainkat, mint ahogy az egykoron volt. Néhány számot szeretnék Önöknek mondani: 1745, 1877, 2014 és 2024. Bizonyára ezek a számok ismerősek az Önök számára is, hiszen amikor a redemptio volt, akkor a jászberényiek, illetve a jászladányiak a lajosmizsei pusztákat megvásárolták és tavasszal kihajtották oda az állatokat, majd ősszel visszahajtották. Azután 1877-re eljutottak a jászberényi jász emberek odáig, hogy Lajosmizse önálló települési rangot kapott Jászberénytől. Ekkor alakult meg az önálló Jász Lajosmizse Mizsepusztából, Lajospusztából és fél Benepusztából. Benepuszta másik felét a jászladányiak vásárolták meg, s ebből lett Ladánybene. Ekkor már 5 ezer jász ember élt ezen a területen. Nagyon szorgalmas emberek voltak, akik a legeltetésre alkalmas homokos területen felépítettek egy települést. Egy olyan települést, amely 1993-ban városi rangot kapott. Van két ember, akinek nevét mindenképpen megkell említeni, ha arról beszélünk, hogy a két település között egyre szorosabbra fűződtek a kapcsolatok, s eljutottunk oda, hogy Szabó Tamás polgármester úrral 2014-ben aláírhattuk a testvértelepülési okiratot. Az egyik Hortiné dr. Bathó Edit, aki szorgalmazta a két település közötti kapcsolatfelvételt, míg a másik Sólyom János, aki sajnos már nincs közöttünk. Ők voltak azok, akik bennünket településvezetőket meggyőztek arról, hogy fontos a kapcsolatok felvétele. Nos, ez ma már odáig jutott, hogy rendezvényeinkre nagy szeretettel hívjuk egymást, s azt tudom mondani, hogy nagy szeretettel jövünk-megyünk egymáshoz. Ezúton is köszönöm Budai Lóránt polgármester társamnak, hogy 2024-ben mint díszvendég lehet településünk jelen a Jász Expo és Fesztiválon. Úgy gondolom, hogy ez is azt jelenti, hogy egy kicsit ismét közelebb kerülünk egymáshoz. Bízom benne, hogy a standunk is segít abban, hogy jobban megismerjék városunkat. Arra bíztatom Önöket, hogy jöjjenek el hozzánk, látogassanak meg bennünket. Lajosmizsén én leköszönök mint polgármester – nem indultam már ezért a posztért -, de remélem fogunk még találkozni Jászberényben vagy Lajosmizsén. Jó egészséget, további gazdasági fejlődést kívánok a jász embereknek, mert a jász emberek a nehéz helyzetekben is megtalálják a megoldást. Nincs olyan nehéz helyzet, melyből ne tudnának előre haladni. Isten éltese Önöket – mondta Lajosmizse polgármestere.

Testvértelepülésünk a standállítás mellett kulturális bemutatóval is készült az expóra, melynek keretében a játékcsarnok előtt felállított színpadon fellépett a Lajosmizsei Városi Kamarakórus, Kaszás Noel mesemondó, a Mizsei Vadrózsák Néptánccsoport és a Mizsei Amatőr Színjátszó Kör is. Szombaton pedig a SZSZC Klapka György Technikum és Szakképző Iskola szakácstanulói által – Szabó István főséf vezetésével – elkészített paella mellé a süteményt a lajosmizseiek hozták.

Szántai Tibor