Megtekintések száma: 168
0 0
Olvasási idő:1 perc, 28 másodperc

A BMX bicikli az 1980-as években az álmok netovábbja, a menőség és vagányság jelképe volt sok fiatal számára. A BMX kerékpár hazája az USA volt, Magyarországon 1982-1983 körül jelentek meg az első ilyen kerékpárok. Ezek abban különböztek a megszokottaktól, hogy – speciális vázszerkezetüknek köszönhetően – sokkal teherbíróbbak voltak, s jól lehetett velük crossozni, illetve különféle akrobatikus gyakorlatot bemutatni.

Míg korábban a kerékpáros fiatalok azért versenyeztek egymással, hogy eldöntsék, ki a gyorsabb, a BMX megjelenését követően már az volt a legfontosabb, hogy ki tud minél bonyolultabb kunsztokat bemutatni. Hazánkban 1990-ben már nyolc fordulós országos bajnokságot rendeztek. A visszaemlékezések szerint egyébként Magyarországon Szilágyi Márton volt az első BMX-es.

Egy idő után Jászberényben is alakult egy kis csapat, akik a főiskola mögötti – akkor még salakos focipálya mellett alakítottak ki egy kis pályát, ott rendeztek versenyeket is.

A Sportpálya utcai BMX pályán, szeptember 21-én, szombaton, – tizenöt év kihagyás után – tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Jászberényi BMX JAM versenyt, melyen amatőrök és profik mérhették össze tudásukat.

A versenyt megelőzően – többek között önkormányzati támogatásnak is köszönhetően – a fiúk felújították a pályát, melyre ezen a napon az ország számos településéről érkeztek versenyzők. A délelőtt még a gyakorlás ideje volt, majd délután előbb az amatőrök, azután pedig a profik versengtek egymással. Az időjárás is a kegyeibe fogadta a versenyt, melyen nagyszerű programokat mutattak be a fiatalok.

Az eredmények:

Amatőr:

  1. Buzás Boldizsár (Jászberény), 2. Baranyai Levente Márk, 3. Páll Kristóf Soma

Profi:

  1. Gál Tamás, 2. Náhlik Péter, 3. Kovács Tamás, 4. Molnár Tibor, 5. Somogyi-Grobe Bence, 6. Vajda Márton, 7. Kecskés Márk (Jászberény), 8. Buzás Benedek (Jászberény), 9. Maleenok Natanay (Jászberény), 10. Fegyveres Máté, 11. Morvai Péter, 12. Márta Krisztián, 13. Vadas Béla, 14. Csókási Dániel (Jászberény), 15. Marczali Csongor, 16. Mező Márk

Legjobb trükk: Vas Erik (Jászberény)