Megtekintések száma: 467
0 0
Olvasási idő:5 perc, 8 másodperc

Sisa Béla, a Jászberényi Lehel Kürt Íjászai Egyesületének tagja fújta meg a kürtöt a Bercsényi Játékcsarnok udvarán felállított színpadon, a Jászsági Gazdasági Napok keretében megrendezett, a Jászsági Szakmaválasztó Kiállítással egybekötött, XII. Jász Expo megnyitóján, amellyel kezdetét vette a háromnapos rendezvénysorozat. A köszöntőket, majd a vásári díjak átadását követően a megnyitó résztvevői és az érdeklődők együtt tekinthették meg a Bercsényi Játékcsarnokban és az udvar egy részén kialakított standokon a jászsági vállalkozások, vállalkozók, intézmények kiállítását.

A vásáron kiállítókat, a megnyitó résztvevőit elsőként Budai Lóránt, Jászberény város polgármester köszöntötte.

– Óriási munkája van benne e három nap előkészítésében, megrendezésében a szervezőknek, rendezőknek, akiknek az első köszönet jár. Jár a köszönet annak a több mint félszáz kiállítónak is, aki a mai, nehéz helyzet ellenére is úgy gondolta, hogy eljön és megmutatja magát. Nyilván nem volt véletlen, hogy az idei expót összekötöttük a Szakmaválasztó Kiállítással. Ezért pedig a Szolnoki Szakképzési Centrumnak jár a köszönet. Az expó és a szakmaválasztó kéz a kézben jár, s ma délelőtt már a szakmaválasztás előtt álló jászsági fiatalokkal telt meg a játékcsarnok. Városvezetőként nekünk fontos, hogy a gazdaság akkor tud jól működni, ha megfelelő háttere van. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a jól képzett munkaerő. Ebben is próbál segítséget nyújtani az expó és a szakmaválasztó is – mondta Jászberény polgármestere, aki jó szórakozást is kívánt a három napra mindazoknak, akik a rendezvényt övező kulturális programokra is kilátogatnak. 

– Tisztelet és köszönet mindenekelőtt a Jászság gazdasági egységeinek, a vállalkozóknak, az üzletembereknek. Mindent, amit az elmúlt 14 évben el tudtunk érni az országban, azt Önök termelték ki, a befektetők, a beruházók, a beszállítók együttesen – kezdte ünnepi gondolatait Pócs János, térségünk országgyűlési képviselője.

– Ha a kormánynál szeretnék valamit elérni, akkor én mindig azzal kezdem, hogy a vármegye gazdasági erejének 65-70%-át a Jászság adja, az Önök munkájának eredményeként. Azaz Önök már letettek arra az asztalra, amelyről szeretnék kérni. Így készült el a 32-es út, a jászberényi elkerülő meg még sok minden más is. Kormánybiztos úrnak ezúton is szeretném megköszönni a segítségét, hogy térségünkbe közel 70 milliárd vissza nem térítendő támogatás érkezhetett a jászsági vállalkozókhoz. Persze mindig felmerül a kérdés: Hogyan tovább? Lesz-e elegendő jászsági munkavállaló a további fejlesztésekhez? Nos, erre a kérdésre a szakmaválasztó adhat választ. Nagy öröm, hogy a tankerület ilyen sok diákot elhozott erre a rendezvényre – mondta Pócs János.

A Jászsági gazdasági napokat dr. György László, A tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg, aki nem először járt már városunkban.

– Egy amerikai mondás szerint „Önmagunk dicsérete van annyira fontos, hogy nem bízzuk másra.” Mi magyarok viszont nagyon szemérmesek és szerények vagyunk. Azért alakítottuk át 2019-ben a szakképzésünket – német minta alapján -, hogy közelebb vigyük a szakképzést a cégekhez. Ennél közelebb pedig nem lehet ezt megtenni, mint ahogy ez most Jászberényben az expó és a szakmaválasztó kapcsán megvalósult. Úgy tudom, hogy Pócs János volt az ötletgazda, amiért jár a gratuláció. A képviselő úr által említett közel 70 milliár forintos támogatás mintegy 1 200 jászsági vállalkozót, vállalkozást ért el. Szinte mindenkit, aki pályázott és versenyképes stratégiát tudott felmutatni. Én azt kívánom a Jászságban működő külföldi és magyar tulajdonosú vállalkozásoknak, hogy minden döntésükben azt mérlegeljék, mit tudnak visszaadni közösségüknek abból, amit a közösségüktől kapnak – mondta dr. György László, aki megnyitotta a XII. Jász Expot.

A XII. Jász Expo vendége Jászberény testvérvárosa, Lajosmizse volt. Az ezt tanúsító okiratot Budai Lóránt adta át Lajosmizse polgármesterének, Basky Andrásnak. Az okiratot Borbás Ferenc emeritus jász-kun főkaptány olvasta fel.

– Lajosmizse város, és a képviselő-testület üdvözletét hoztam el Jászberénynek. Az elmúlt évtizedekben sikerült szorosabbra kötnünk a barátágunkat, mint az egykoron is volt – kezdte köszöntőjét Lajosmizse polgármestere, aki néhány évszám és a hozzájuk köthető történések felidézésével érzékeltette a két város összetartozását. Megemlítette, hogy 2014-ben került sor a testvértelepülési szerződés megkötésére. Szavaiból kiderült, hogy jászberényi részről Hortiné dr. Bathó Edit, lajosmizsei ágról pedig Sólyom János – aki sajnos nincs már közöttünk – volt az, aki felkarolta ezt az együttműködést.

– Azt gondolom, hogy mint díszvendég itt is jobban be tudunk mutatkozni, s ha a standunkon látottak, az ott szerzett információk tetszenek Önöknek, akkor ne sokáig gondolkodjanak, jöjjenek el hozzánk – mondta Baksy András, aki négy cikluson át volt Lajosmizse polgármestere. A június 9-i választásokon nem indult újra ezért a posztért, s képviselő-testületnek továbbra is tagja marad.

Vendége volt az idei rendezvények Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője is, aki elmondta, azért is jött Jászberénybe szívesen, mert egy nagyon kedves kollégája, Göndös doktor vezeti itt a sürgősségi osztályt, s ennek köszönhetően élő kapcsolata van az intézménnyel. – A COVID után most azt tekintem missziómnak, hogy az embereket az egészségmegőrzésre, az egészséges életmódra buzdítsam, pozitív jövőképet próbálok felvázolni – mondta Győrfy Pál, aki azt is megjegyezte, hogy hísz év múlva egy sor szakma már automatizált lesz, de az egészségügyben, a gyógyításban vannak olyan területek, amelyek esetében az ember nem lesz kiváltható.

– Ha az egészségügyet választják a fiatalok, akkor egy olyan területre kerülnek, amely rohamosan fejlődik. Biztos, hogy itt is vannak olyan gyerekek, akiknek nálunk van a helyük, mert nagy szívük van, jó szívük van. Ha ezt a hivatást választják, akkor az életük során ha, adnak, legalább annyit kapnak is. Jó szívvel ajánlom mindenkinek az életmentő hivatást és a gyógyítást is – zárta gondolatait Győrfi Pál, aki nem érkezett üres kézzel Jászberénybe.

A Jászberényi Szent Erzsébet Kórház munkájának elismeréseként egy serleget adott át dr. Besenyi Orsolya megbízott főigazgatónak.

A megnyitó a vásári díjak átadásával folytatódott:

Vásári nagydíj:  Szatmári Cégcsoport – Jászberény

Vásári díj:  Darázs Cégcsoport – Jászberény 

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat különdíja:  Szolnoki Szakképzési Centrum

Jászberény város különdíja:  Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campusa

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíja:  Sebestyén Pékség – Jászberény

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének különdíja:  Csomor Méhészet – Jászberény

Jászsági Menedzserklub Egyesület különdíja:  Boros és Fiai Kft. – Jászberény

Az ünnepélyes megnyitót követően a vendégek együtt tekintették meg a kiállítást, melyen az egyes standokon látványos bemutatók, nyereményes játékok és kóstolók várták az érdeklődőket. A Szent Erzsébet Kórház standjánál például lehetőség volt ingyenes vércukorszint- és vérnyomás mérésre is. Igen népszerű volt testvértelepülésünk, Lajosmizse standja, de kóstolókat kínáló standok is kedveltek voltak. A három nap során – különösen pénteken, a Szakmaválasztó napján – sokan tekintették meg a kiállítást.