Megtekintések száma: 71
0 0
Olvasási idő:1 perc, 8 másodperc

Az Alzheimer-kór világnapja szeptember 21, melyhez kötődve a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény, 2019 évtől kezdődően, minden esztendőben közös sétát szervez, melynek célja a demenciában élőkre és az őket segítő hozzátartozókra, gondozókra fókuszálni a figyelmet. Idén ezt az eseményt a világnap előtti délelőttön tartották, szeptember 20-án, pénteken, a Promenádon.

 Az Alzheimer-kór a leggyakoribb, demenciához vezető betegség, amely során az agyi funkciók beszűkülnek, megváltozik a magatartás, biológiai leépülés, az önellátásra való teljes képtelenség állapota jön létre. A kór kialakulásának okai ma sem ismertek, de bizonyos rizikófaktorok növelik a betegség kockázatát, ami többségében idős embereket érint.

Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény rendezvényén megjelentek, az összetartozás jelképeként, lila színű ruhadarabot vagy kiegészítőt viseltek. Elöljáróban Budai Lóránt polgármester mondott beszédet, melyben köszönetet fogalmazott meg a település szociális intézményeiben a demens betegekkel tevékenykedők felé. Ezt követően az intézmény gondozottjai, ott ellátásban részesülők énekes, verses műsora szintén a figyelem felhívásának jegyébe hangzott el, majd a dolgozók és kerekes székes gondozottak együttes táncát tapsolhatta meg a közönség. A demens betegek tízparancsolatában elhangzó tanácsok, hasznosak lehetnek az e betegségben szenvedőkhöz való hozzáállásban, cselekedetekben, ezen útmutatás mondatait a gondozásban dolgozók egymást váltva olvasták fel.

A rendezvény Promenádot határoló parkban tett közös sétával ért véget, demonstrálva ezzel az esemény megfogalmazott jelszavát a betegek és segítőik felé: Nem vagy  egyedül!