Megtekintések száma: 134
0 0
Olvasási idő:2 perc, 15 másodperc

A Jászsági Gazdasági Napok keretében rendezték meg idén az immár V. Szakmaválasztó Kiállítást is. Pénteken délelőtt és délután mintegy 700 jászsági fiatal ismerkedhetett meg a Jász Expo kiállításán megjelent cégekkel, vállalkozásokkal, székképzési lehetőségekkel.

Ahogy azt Zsemberi Zoltán, a Jászberényi Tankerületi Központ igazgatója a rendezvény beharangozójaként tartott sajtótájékoztatón elmondta, a jászsági iskolák nyolcadikosait szervezett formában szállították Jászberénybe, hogy részesei lehessenek a Szakamválasztó Kiállításnak. Az egyes csoportok időpontra érkeztek, s így elkerülhető volt, hogy túlzsúfolt legyen a csarnok. A fiatalok az egyes cégek, vállalkozások standjainál tájékoztatást kaptak az ottani lehetőségekről, míg a SZSZC Klapka György Technikum és Szakképző Iskola standjánál az iskolában folyó képzésről sok mindent megtudhattak. A fodrásztanulók bemutatója nagy sikert aratott, de a tanulók által készített aprósüteménynek is nagy sikere volt. A fiúk számára a műszaki képzések voltak talán az érdekesebbek.

– Számunkra is nagyon fontos volt, hogy itt legyünk, s bemutathassuk képzési palettánkat. A gyerekek érdeklődőek voltak, s remélem, hogy sokak számára volt vonzó az, amit mi itt bemutattunk – mondta Tamás Zoltán, az SZSZSC Klapka György Technikum és Szakképző Iskola igazgatója, aki arra is büszke lehetett, hogy szakács tanulóik Szabó István séf vezetésével olyan paellát kínáltak kóstolásra szombaton koradélután, amely minden igényt kielégített. A spanyol gasztronómia gyöngyszeméhez a lajosmizseiek által készített sütemény is járt. Így akit éppen erre vezérelt a sors, az igazán jól járt.

Dr.  Besenyi Orsolya, a Szent Erzsébet Kórház megbízott főigazgatója elmondta, hogy a lányok körében igen nagy érdeklődést váltottak ki azok a munkalehetőségek, melyeket az intézmény biztosítani tud. A felnőttképzés keretében az SZSZC Klapka György Technikum és Szakképző Iskolával összefogva már olyan felnőttképzést tudnak megvalósítani, amelynek eredményeként az utánpótlásképzés bizonyos területekre megvalósítható. No, és az sem kizárt, hogy a szakképző iskolával, amennyiben elég jelentkező lesz, akár nappali képzést is megvalósítsanak közösen. Amint ezt Tamás Zoltán megerősítette, erre az iskola is nyitott, csak elég jelentkező kell hozzá, hogy a nappali képzést is elindítsák.

A kiállítók között volt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campusa is, amely a továbbtanulni szándékozó diákoknak nyújt lehetőséget, hogy tanulmányaikat ne otthonunktól távol kezdjék meg és folytassák majd. Amint azt egy nagyobb interjú részeként dr. Varró Bernadett, a campus volt főigazgatója nekem korábban elmondta, Budapest elszívó hatásával szinte az ország minden településének, még a nagyvárosoknak is számolni kell. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a fiatalok helyben is tisztában legyenek a lehetőségeikkel.

Nem tudni, hogy e szakmaválasztónak köszönhetően végül hány fiatal döntötte el, hogy az általános iskola befejezését követően merre orientálódik, de az biztos, hogy ez a Szakmaválasztó Kiállítás közülük sokaknak adhatott orientációt egyik vagy másik szakma felé. Az pedig külön öröm lehet, ha a szakképzett fiatalok itt maradnak a Jászságban. Mert a szakmaválasztónak ez is a célja volt, hiszen a cégek, vállalatok, vállalkozások is bemutathatták, hogy milyen lehetőséget tudnak biztosítani a végzett fiataloknak.