Megtekintések száma: 96
0 0
Olvasási idő:9 perc, 26 másodperc

A 2019-2024-es önkormányzati ciklust utolsó önkormányzati ülését szeptember 18-án tartotta a Jászberény Városi Önkormányzat. A leköszönő testületre szeptember 25-én még egy közmeghallgatás vár, hogy azután október 1-15. között megalakuljon a június 9-én választott új testület a 2024-2029-es időszakra.

Szomorú kötelességének tett eleget a napirend elfogadása előtt Budai Lóránt polgármester, aki a 81. életévében elhunyt, az MSZP színeiben nyolc éven át önkormányzati képviselői munkát végzett Nagy Kálmánra emlékezett.

– Nagy Kálmán 1943. március 14-én született Jászberényben, kisbirtokosi családban. A rendszerváltást követően két ciklusban volt a Jászberény Városi Önkormányzat tagja, 1994-1998 között egyéni körzeti képviselő volt, míg 1998-2002 között a kompenzációs listáról került a képviselő-testületbe. A testület egészségügyi bizottságának elnöke volt. Nyugdíjazását követően vállalkozóként dolgozott a családi gazdaságban, ahol 80-100 hektár területet műveltek. Szabadidejében érdeklődéssel kutatta családja történetét, családfáját többszáz évre vezette vissza. Rajongással szerette unokáit, akik nagyon szívesen töltötték az idejüket nagyszüleikkel. Életét három érték mellett élte: a család, a család szeretete, védelme és összetartása, becsület és tisztesség, valamint kötelességtudat. Nagy Kálmánt 2024. július 11-én helyezték örök nyugalomra.

A képviselő-testület 1 percen néma főhajtással emlékezett Nagy Kálmánra.

Ezt követően a képviselők két sürgősségi indítvány megtárgyalásával kezdték meg munkájukat. Az első előterjesztés a költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak átcsoportosításáról, a második előterjesztés a jégpályán a jégidő hatékonyabb felhasználásáról szólt.

A költségvetési rendelet végrehajtása során olyan nagyságrendű változások következtek be, amelyek átcsoportosítására a költségvetési rendelet 4.§ (2) bekezdése alapján a polgármester már nem kapott felhatalmazást, ezért volt szükséges a képviselő-testület általi jóváhagyása. Ezen kívül az elfogadott költségvetési rendeletben év elején egyes költségvetési igények nem, vagy csak részben kerültek tervezésre, illetve a költségvetési rendelet megalkotását követően új jogos támogatási igények is megjelentek. Mindezek figyelembevételével állították össze az erről szóló előterjesztést, melyet a képviselők egyhangúlag fogadtak el.

Ahogy vita nélkül döntöttek a második sürgősségi indítványról is, amely a jégpálya jégidejének hatékonyabb kihasználásáról szólt.

A polgármester és az alpolgármester két ülés között történtekről szóló tájékoztatójához sem érkezett kérdés és vélemény sem hangzott el. Ezt és az átruházott hatáskörben hozott bizottsági döntésekről szóló tájékoztatót is egyhangúlag fogadták el.

A Jászberényi Ifjúsági Önkormányzat 2023. évi munkájáról szóló beszámolót Barócsi Gábor ifjúsági polgármester egészítette ki, aki elmondta, hogy 2024-től már mint Lehel Ifjúsági Szervezet működnek. Ez is része annak az arculatváltozásnak, amelyen a szervezet átment.

– Meg kell adni a fiataloknak is a lehetőséget, hogy a döntéshozók felé jelzésekkel, javaslatokkal élhessenek. Fontos, hogy az önkormányzat tagjai is minél jobban megismerjék ennek a célcsoportnak az igényeit. A 2023-as évben számos hazai és nemzetközi rendezvényen vettünk részt. Ezek célja az volt hogy a nemzetközi és hazai normáknak is minél inkább megfelelő szervezetet tudjunk létrehozni és működtetni – mondta Barócsi Gábor, aki örömmel jegyezte meg, hogy 2023-ban is nőtt a szervezet létszáma. Ez pedig szerinte azt is jelenti, hogy a fiatalokat igenis érdekli a demokratikus érdekérvényesítés, egyre többen részesei szeretnének lenni az őket is érintő döntések meghozatalának.

– Célunk, hogy demokratikus kultúrát ajándékozzunk az ifjúság számára – jelentette ki Barócsi Gábor.

Budai Lóránt megköszönte a Jászberényi Ifjúsági Önkormányzat elmúlt éves munkáját. A polgármester szerint a 2023-as évben nagy lépést tettek előre azon az úton, amely oda vezet, hogy a fiatalok egyre inkább hallatják a hangjukat és képviselni kívánják érdekeiket. Szavaiból kiderült, biztos abban is, hogy sok jó elképzelést, ötletet meg tudnak majd valósítani a fiatalokkal együtt. A tájékoztatót 15 igen szavazattal fogadták el.

Az Ifjúsági Munkacsoport 2023. évi munkájáról szóló tájékoztatót a csoport vezetője, Bozsik Ferenc képviselő egészítette ki szóban.

– A 2023-as évben a legfontosabb egyrészt a fiatalok versenyképes kompetenciájának fejlesztése volt, másrészt pedig törekedtünk arra, hogy minél inkább megismerjék a részt vételi demokráciát – mondta Bozsik Ferenc majd átadta a szót Hamar Katalinnak, aki a polgármesteri hivatal részéről segítette ezt a munkát.

– Nekem az Ifjúsági Munkacsoportról mindig egy szó jut az eszembe: csapatmunka. Nagyon sokaktól kapunk munkánkhoz segítséget, amit ezúton is szeretnék megköszönni – mondta Hamar Katalin.

A tájékoztatót vita nélkül, egyhangúlag fogadták el.

A Jászberény Város Helyi Esélyegyenlőségi Programjának időarányos teljesítéséről szóló tájékoztatót Budai Lóránt polgármester jegyezte. Mivel az anyaggal kapcsolatban sem kérdés, sem vélemény nem hangzott el, azonnal szavaztak. A tájékoztatót egyhangúlag fogadták el.

Egyhangúlag fogadták el a „Folklór” Kulturális Alapítvány alapító okiratának módosítását is, amely csak technikai jellegű volt.

Módosították a „Bursa Hungarica” Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat elbírálásának szabályairól korábban hozott rendeletüket.

– A módosítás lényege, hogy még szélesebb körben tudjuk segíteni nyújtani – mondta az előterjesztő, Budai Lóránt szóbeli beajánlójában. A rendelettervezetet 15 igennel fogadták el.

Sok oka volt annak, hogy a Jászberény Városi Önkormányzat 2024. évi költségvetési előirányzatainak megállapításáról szóló önkormányzati rendelet I. féléves módosítása napirendre került.

Az I. félévben a működési célú támogatások államháztartáson belül címszó előirányzata a menekültügyekkel kapcsolatos támogatással, a 2023.évi normatíva elszámolásból adódó többlettel, valamint legnagyobb mértékben a Commheritour projekt visszatérítendő támogatásával növekedett. A működési bevételek előirányzata fel nem használt támogatás (JVV Nzrt.) visszafizetéséhez kapcsolódó bevétellel emelkedett meg. A finanszírozási bevételeknél a 2023. évi beszámolóban elfogadott költségvetési maradvány többletével, és az államháztartáson belüli megelőlegezések összegével került az előirányzat megemelésre.

A kiadási előirányzatok közül a személyi juttatások és hozzákapcsolódó járulékok változása elsősorban a közfoglalkoztatási-programok hatásaiból, a hivatali és intézményi cafeteria, és a jubileumi jutalom előirányzatainak átcsoportosításából tevődött össze, valamint az uniós projekteknél megtervezett bér jellegű kifizetések is a személyi juttatások soron jelentek meg.

A dologi kiadások növekménye a közfoglalkoztatási-programokból, az intézményi módosításokból és a bizottsági keretek felhasználásából adódott. Az ellátottak pénzbeli juttatásai előirányzata a szociális tűzifa beszerzés átkönyvelése miatt csökkent. Az egyéb működési kiadások változását a képviselő-testületi, bizottsági és polgármesteri döntések alapján elfogadott tartalék felhasználás, előző évi elszámolásból származó kiadások, valamint visszatérítendő támogatások nyújtása (Folklór KKA) és törlesztése (Commheritour projekt) okozta.

A beruházások előirányzat-módosításai a képviselő-testületi, bizottsági döntések alapján elfogadott tartalék felhasználáshoz, illetve az előző évi költségvetési maradvány terhére megvalósult intézményi beruházásokhoz kapcsolódtak.

A felújítások növekménye az előző évi költségvetési maradvány könyveléséből, a bizottsági keretek felhasználásból és a kiemelt előirányzatok közötti egyéb átcsoportosításból adódott.

Az egyéb felhalmozási kiadások változása a felhalmozási célú támogatások (JVV Nzrt,. Maci Alapítvány, Trió-Média Kft., Animal Help Alapítány támogatása) növekedésének a következménye volt.

A tartalékok előirányzata a képviselő-testületi, bizottsági és polgármesteri döntések hatására beépült a költségvetés működési és felhalmozási kiadások soraiba.

A finanszírozási kiadások előirányzat változását az év közbeni államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése okozta.

A 2024-re tervezett költségvetés bevételi oldala 391 471 275 forinttal nőtt, s jelenleg 12. 966 235 927 forint. A kiadási oldalon is pontosan ennyi a változás, és ugyanezek a számok.

A testület egyhangúlag fogadta el az előterjesztést.

A Jászberény Városi Önkormányzat 2024. évi gazdálkodásának I. félévi helyzetéről szóló tájékoztató előterjesztője Budai Lóránt volt, aki Kiss Józsefet kérte meg, hogy röviden foglalja össze az első félévben történteket. A Gazdasági Osztály vezetője jelezte, hogy az első félév megfelelően zárult, bár a fejlesztések terén elmaradás van, de idővel ez a terület is utoléri magát. Ugyanakkor arról is szólt, hogy a helyiadó bevétel tervezett összegét 100 millió forinttal csökkenteni kellett, mert a jelzések szerint ez várható. Ez százalékosan a költségvetésben nem jelent sokat, de mégis nagy összeg, amelynek kiesése is módosítja a bevételi és a kiadási oldalt is. Kiss József még arról is szólt, hogy nem lesz könnyű helyzetben a hamarosan megalakuló új testület sem, mert sok a kérdőjel 2025-tel kapcsolatban is. Márpedig az új önkormányzatnak rövid időn belül össze kell állítania a jövő évi költségvetés koncepcióját.

A testület a tájékoztatót egyhangúlag elfogadta.

Ezt követően döntöttek arról, hogy pályázatot nyújtanak majd be az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtási Ügynökség által meghirdetett, testvértelepülési találkozókat támogató felhívásra. Ez lehetővé tenné fiatalok külföldi utazását, nemzetközi találkozókon való részt vételét.

Egyhangúlag fogadták el a Jászberényi Város Óvodai Intézményének Szervezeti és Működési Szabályzatát.

A jászberényi V. számú házi gyermekorvosi körzetben dr. Andics Boglárka 2018 október elsejétől hat éven át látta el ezt a feladatot. A 2024. október 1-jén lejáró megbízatását nem kívánja meghosszabbítani, mert ezt követően várhatóan Budapesten kíván dolgozni. A körzethez tartozó oktatási intézmények egészségügyi ellátását a SULIDOKI Kft., míg a házi gyermekorvosi feladatokat 2024. október 1-jétől 2024. december 31-ig helyettesítésben a II. számú házi gyermekorvosi teendőket ellátó dr. Baranyi Zsuzsanna vállalta. Az erről szóló előterjesztést egyhangúlag fogadták el.

Jászladány Önkormányzata 2016. január 1-ével átvette Jászberény Önkormányzatától a Jászladány területén működő bentlakásos, szociális otthoni ellátást, az ahhoz kapcsolódó épülettel együtt. Az ingatlanbejegyzéssel 15 éves működtetési kötelezettség is járt. A Jászladányi Önkormányzat arról tájékoztatta a Jászberényi Önkormányzatot, hogy szeretnék átadni a feladatellátást a Máltai Szeretetszolgálatnak, amire a jogszabályok lehetőséget adnak. Ezzel együtt a Jászberényi Önkormányzatnak tudomásul kell vennie ezt a változást – mind erről Bobák Nóra, az aljegyzői osztály vezetője szóban tájékoztatta a testület tagjait, az ezzel kapcsolatos előterjesztésről szóló szavazás előtt. Kérdés, észrevétel nem hangzott el. A feladatellátás átadását egyhangúlag fogadta el a testület.

Eredménytelenné nyilvánították a Jászberény, Futrinka utcában, valamint a Magyar utcában található építési telek ingatlanok értékesítésére kiírt pályázatot, majd döntöttek a városi piacon megvalósított beruházások eredményeként létesült vagyonelemeknek a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Zrt. részére történő haszonkölcsönbe adásáról.

A napirend végén módosították a településkép védelméről szóló önkormányzati rendeletet, majd jóváhagyták azt az előterjesztést is, amely a Jászberény város településrendezési eszközeinek a 32. sz. főút Jászberény-Szolnok között 11,5 tonnás burkolatmegerősítése tárgyában történő módosítása jóváhagyásáról szólt.

A napirend lezárását követően még lehetősége volt a képviselőknek bármilyen témájú hozzászólásra. Tamás Zoltán hat ciklus után búcsúzott a testülettől és a város lakóitól is.

– Volt sikeres évek, sok fejlesztés a város életében. Sok szép emlék köt a városhoz. Iskolaigazgatóként, a Gazdakör elnökeként, és emeritus Jász Kapitányként szeretnék továbbra is részt venni a város közösségi életében. A legutóbbi választáson már nem indultam, mert ezt a részét a közösségi munkámnak befejezem. A város lakosságának szeretném megköszönni hogy ötször is megválasztottak körzeti képviselőnek. A következő képviselő-testületnek nagyon jó munkát és sok sikert kívánok. Azt kívánom, hogy a város javára tudjanak dolgozni. Mindenkinek jó egészséget kívánok ehhez és köszönöm a polgármesteri hivatal munkatársainak is a segítségét, amit munkámhoz adtak – mondta Tamás Zoltán, aki a hat ciklus alatt bizottsági elnöként, alpolgármesterként is tevékenykedett a testületben.

Alvári Csaba főépítész az éves Főépítészi Konferenciáról adott tájékoztatást.

– Az előadásokból leszűrtem, hogy a következős időszakban is jó sok dolgunk lesz.  Október 1-jén életbe lép az új építészeti törvény, s valószínűleg előtte 1-2 nappal kiadják a kormányrendeleteteket is, amelyek alapján kellene már két nap múlva dolgoznunk. Az őszön mindenképpen létre kell hoznunk például Tervtanácsot. Kiemelt szerep jut majd a járási központoknak, így Jászberénynek is. Minden évben három főépítészt díjaznak ezen alkalmakon, s idén az egyik én voltam. Ezzel csak azt szeretném jelezni, hogy Jászberény így kiemelt figyelmet kapott. Az pedig egyedülálló, hogy elődöm, Sáros László is megkapta ezt a díjat, s az országban nincs másik olyan település, amelynek két főépítésze is részesült ebben az elismerésben. Egyben köszönetet is mondok azoknak a jászberényi önkormányzatoknak, akik segítették a munkámat, mert közösen tudunk csak sikereket elérni.

Az ülés zárásaként Budai Lóránt értékelte röviden a lezáruló ciklust.

– Én 2010 óta vagyok a Jászberény Városi Önkormányzat tagja. Azóta nagyon sok mindent megéltünk közösen. Volt sok vitánk, ám másfél éve jött egy időközi szavazás, ami sok mindent a helyére tett. Kiderült, hogy mégis tudunk együtt dolgozni, függetlenül attól, hogy ki hol áll. Én ezt nagyon nagy eredménynek tartom, s ez nagyon becsülendő minden oldal számára – mondta a polgármester, aki megköszönte Tamás Zoltán munkáját, valamint azokét is, akik most búcsúznak a testülettől.

Egyben reményét fejezte ki, hogy ez a búcsú nem jelenti a közélettől való eltávolodást sem, hiszen minden tapasztalatra, tudásra szükség van, hogy a város minél előbbre jusson.