Megtekintések száma: 31
0 0
Olvasási idő:56 másodperc
A Főnix Műhelyház bemutatótermében változatos kézműves munkák sokasága látható, annak okán, hogy 45 éves fennállásának jubileumát ünnepli a Fejér Mária Népi Díszítőművészeti Szakkör. A kézimunkákból összeállított válogatott kiállításuk szeptember 11-én nyílt meg, megmutatni a nagyközönségnek az idős korú hölgykoszorú aktív tevékenységének gyöngyszemeit.

A szakkörben folyó értékteremtő és őrző munkát Vasné Sass Katalin népi iparművész vezeti, aki az alkalomhoz illően, jász viseletben volt jelen az eseményen. Az egybegyűlteket házigazdaként, Csombor Andrea a Jászkerület vezetője köszöntötte, majd a Viganó Alapfokú Művészeti Iskola növendékei népitáncos műsorát láthatta a közönség. A folytatásban Budai Lóránt polgármester köszöntő szavai hangzottak el, melyben nagyra értékelte a kézműves közösségben több éve folytatott munkát, a Jászság motívum kincseinek felkutatását és életben tartását. Gál-Dobos Beáta, a Jászsági Népművészeti Műhely Egyesület vezetője a díszitőművészet köré csoportosult közösség történetét elevenítette fel, megemlítve az alapitó Fejér Mária alakját és Misi Éva, a szakkör egykori élenjáró tagjának tevékenységét. A jeles jubileumra emlékezve, a szakkör tagjai emléklapot vehettek át vezetőjük, Vasné Sass Katalin kezéből.
A bemutatóteremben terítőket, viseletek darabjait, táskákat, lakásdíszeket és még temérdek, főképpen jászsági mintákkal ékesített, a kézi iparművészet egyedileg készített darabjait láthatják az érdeklődők, szeptember 20-ig.