Megtekintések száma: 10
0 0
Olvasási idő:1 perc, 42 másodperc

Budai Lóránt polgármester vezetésével, augusztus 23-26. között, egy négytagú önkormányzati küldöttség járt olasz testvérvárosunkban, Conselvében. A delegáció a legnagyobb városi ünnepre – Sant’ Agostino ünnepe – kapott meghívást. Az útról Budai Lóránt érdeklődésünkre az alábbiakat nyilatkozta.

Kollár Anita önkormányzati képviselő, Bernhad András a zeneiskola nyugalmazott karnagya és Dóka Géza (sofőr) volt még a kis küldöttség tagja. Egy több mint 400 éves fesztiválon, Sant’ Agostino ünnepén vettünk rész. Ide már harmadik éve, hogy megy tőlünk delegáció. Én most voltam ennek először a tagja. Azt tudom mondani, hogy fantasztikus embereket ismerhettem meg e néhány nap alatt, akik nagy szeretettel fogadtak bennünket. Az első este nyílt meg Sisa József ötvös iparművész kiállítása, melyet fia, Sisa Balázs rendezett be. Nagyon jó volt látni, hogy milyen sokan szerették a mester és sokan csodálták meg alkotásait. Nagyon szép kiállítás volt, amely nagy érdeklődést váltott ki. Aznap este volt a fesztivál megnyitója, ahol lehetőséget kaptam arra, hogy köszöntsem a megjelenteket. Conselve egy 10 ezer fős kisváros, s ezen az estén is nagy tömeg fogadott bennünket szeretettel.

Elsősorban a kapcsolatépítés volt a célja ennek a látogatásnak. Nagyon sok szép helyre elvittek bennünket, de a legfontosabb az volt, hogy a meglévő kapcsolatokat erősítsük – például a zeneiskolák között -, illetve újakat építsünk ki. Bernhard András ezért is volt velünk. Kollár Anita a sportegyesületek, a táncosok közötti kapcsolatok felvételét mozdította elő. Ezeknek az egyeztetéseknek reményeink szerint hamarosan látványos eredményei is lesznek. Természetesen találkoztunk és megbeszélést folytattunk a város vezetőivel is. Felmerült például, hogy náluk is van egy sérült emberekkel foglalkozó egyesület, s őket is össze lehetne hozni a nálunk működőkkel, akár csereüdültetés kapcsán is.  Nagyon sok jó gondolat született e beszélgetések során és büszkén mondhatom, hogy ilyenre talán az elmúlt 20 évben sem volt példa. Volt lehetőségem egy helyi rádióban is megszólalni, ahol élő adásban mondtam el, hogy jövőre tervezünk egy olasz napot Jászberényben. A már hagyományosnak mondható olasz autós találkozót szeretnénk kibővíteni gasztronómiával és zenével, az olasz életérzéssel. Nagyon szívesen fogadták ezt az ötletünket a conselveiek. Egyébként a kiállításra visszatérve, természetesen az a conselvei zárását követően Jászberényben is látható lesz majd.

Vissza