Üzenetek Dél-Karolinából – 100 éve született dr. Darázs Árpád

Száz évvel ezelőtt, 1922. július 7-én Jászberényben született Dr. Darázs Árpád zenepedagógus, karnagy, a Kodály-módszer világhírű képviselője, Jászberény Város posztumusz díszpolgára. Július 8-án és 9-én születésének centenáriumára emlékeznek Columbiában, Dél-Karolina állam fővárosában, az Amerikai Egyesült Államokban, ahol élete utolsó két évtizedét töltette.

Az ottani ünnepséget az 1966-ban általa alapított Dél-karolinai Egyetem Hangversenykórusának öregdiákjai szervezik. A kórus egykori énekesei nagy izgalommal készülnek a különleges évfordulóra és az egymással való újbóli találkozásra. A dél-karolinai ünnepség kapcsán megkérdeztem az öregdiákoktól, mit szeretnének elmondani a jászberényi embereknek Dr. Darázs Árpádról, illetve milyen üzenetet szeretnének küldeni szülővárosába, születésének 100. évfordulója alkalmából.  A következőkben az ő válaszaikból válogatok és idézek.

Susan Pelter szerint Dr. Darázs Árpád nagy ember, zenész és a magyar zene nagykövete volt, akinek hatása mindazok szívében, akik ismerték őt, számtalan kórusban, színpadon és tanteremben, élni fog, fogadott országában és szerte a világon.

Rosanne McDowell összes tanára közül Dr. Darázs Árpádot tartotta a legkiválóbbnak. Így fogalmaz: – Sokszor gondolok rá hálával, és alig várom, hogy egyszer újra az ő karnagyi pálcája alatt énekelhessek valamelyik égi kórusban!

Bob Shoemake szerint Dr. Darázs Árpád hatását mutatja, hogy több mint 35 évvel a halála után létezik egy Facebook-csoport, amelyben olyan emberek vannak jelen, akiknek az életét megérintette, és akiknek a szívét zenével töltötte meg. A Darázs-tanítványok ugyan mostanában vonulnak nyugdíjba, de tanítása és a rájuk gyakorolt hatás fél évszázad elteltével is tovább él.

– Minden alkalommal, amikor kórust vezénylek, érzem, ahogy kezei a kezeimet irányítják, és hallom a hangját.

Jacquie Schmit Corber számára 44 év elteltével máig a Hangversenykórusban töltött évek jelentik élete legkülönlegesebb és legszebb időszakát. Dr. Darázs Árpád annak ellenére választotta be a kórusba, hogy nem zeneszakos volt az egyetemen. – Micsoda inspiráló ember! … Remélem, tudja, hogy hány ember szereti és tiszteli őt egészen a mai napig.

Diane Lail Watson arra emlékezett vissza, hogy amikor saját kórusait vezényelte, néhai férje, David Watson mindig azt mondta, hogy Dr. Darázs kezeit látta a szemei előtt. – Ezt tartottam a legnagyobb elismerésnek!

Hinde Garrison hangsúlyozta, hogy Dr. Darázs Árpáddal olyan helyekre jutottak el, amelyekről nem is álmodtak. Személyes családi élménye, hogy míg édesapja a koreai háborúban harcolt, addig ő, a Hangversenykórus tagjaként, 1982-ben a zene nagyköveteként a békéért és a barátságért énekelhetett Dr. Darázs vezényletével Dél-Koreában.

Anna Khouri Rumsey ekként fogalmazta meg Dr. Darázs Árpád karnagyi jelentőségét: – Bármilyen kórust is vezényelt, mindig az lett a legjobb, legyen szó fiúkórusról, egyházi kórusról, vagy éppen a Hangversenykórusról… Folyamatosan emelte a kóruszene színvonalát államunkban.

A fentebb leírtakat támasztják alá Audrey Sligh Brown szavai is: -Dr. Darázs hitte, hogy a zene képes átalakítani az embereket, és az ő irányítása révén ez meg is történt.”

Dr. Darázs Árpád 1956-ban családjával együtt elhagyta Magyarországot és az Amerikai Egyesült Államokban talált új hazára. Benjamin Cliatt fontosnak tartotta elmondani, hogy Dr. Darázs szeretete a szülőföldje, különösen annak zenéje iránt soha, egyetlen percre sem szűnt meg, azután sem, hogy az USA állampolgára lett.

Cynthia L. Barrio számára Dr. Darázs Árpád neve egybeforrt Magyarországéval: – Amikor Magyarországról hallok, mindig rá gondolok.”

Mary Ellen Sartori ekként mondott köszönetet Jászberénynek, Magyarországnak Dr. Darázs Árpádért: – Köszönjük, hogy megosztották velünk ezt a csodálatos embert és a családját. Megtiszteltetés volt, hogy szerethettük őt, és az ő irányításával tanulhattunk. Fenomenális muzsikus volt. Örökké hálásak vagyunk érte.

Ilyennek látták a Dél-karolinai Egyetem Hangversenykórusának öregdiákjai Dr. Darázs Árpádot, rá fognak emlékezni július elején Dél-Karolinában.

Erre a kiváló muzsikusra fogunk mi is emlékezni szülővárosában, Jászberényben, július 30-án. Ezúton is tisztelettel hívjuk a család tagjait, a zenebarátokat, a tisztelőket a 15 órakor a Déryné Rendezvényházban kezdődő „Darázs Árpád 100” emlékünnepségre, majd az azt követő koszorúzásokra.

 

Kiss Henriett zenetörténész, Darázs Árpád-kutató,

a jászberényi „Darázs Árpád 100” emlékünnepség szervezője

Vélemény, hozzászólás?