Hogy tisztán lássunk a zárszámadás kapcsán

A Jászberény Városi Önkormányzat a törvényi határidőig – május 31. – háromszor is nekifutott, hogy a város 2021. évi zárszámadását elfogadja. Mivel az ehhez szükséges 8 igen szavazat egyik alkalommal sem lett meg, így elfogadott zárszámadás hiányában állami szankciók lépnek életbe. Hogy ez pontosan mit jelent a város számára, arról a polgármesteri hivatal szakemberei készítettek egy összefoglalót.

Ez azt jelenti, hogy a helyi önkormányzatokért felelős miniszter a zárszámadás elfogadásáig a helyi önkormányzatot megillető támogatás folyósítását felfüggeszti. Ha pedig az önkormányzat a zárszámadását legkésőbb december 5-éig nem fogadja el, a költségvetési év során felfüggesztett támogatások összege az adott költségvetési évben nem folyósítható részére. Tehát azt legkésőbb 2022 december 5-ig el kell fogadni ahhoz, hogy az elmaradt támogatás még ebben az évben, visszamenőlegesen folyósítható legyen.

Az állami támogatások felfüggesztése havonta mintegy 165-170 millió Ft állami támogatás folyósításának szüneteltetését jelenti a Jászberény Városi Önkormányzat számára.

Az önkormányzatnak az állami adóhatóság felé havonta átlagosan 70-85 millió Ft befizetési kötelezettsége keletkezik a kifizetett személyi juttatások utáni közterhek és egyéb kötelezettségek után, továbbá ugyancsak havonta kell megfizetni a szolidaritási hozzájárulás összegét 70 millió Ft körüli összegben.

Így valamennyi állami támogatás folyósítása felfüggesztésének következményeképpen az önkormányzatnak a fenti két tétel összegét, nagyságrendileg 140-155 millió Ft-ot a saját bevételei terhére meg kell fizetnie. Mivel az önkormányzat átlagos havi működési kiadása 350-400 millió Ft, a fenti tételek ezt az összeget növelik, így az átlagos havi kiadás 490-555 millió Ft lesz, amelyet az önkormányzatnak kell kigazdálkodnia.

Szeptembertől az év hátralévő részében jelentkező működési kiadások nem biztosíthatók, figyelembevéve azt, hogy az állami támogatások folyósításának egész évi felfüggesztése közel 1,2 milliárd Ft bevételkiesést jelentene az önkormányzat számára.

Fentiek tükrében a zárszámadási rendelet megalkotása ebben az időszakban elengedhetetlen, ellenkező esetben a város működése, a saját erős fejlesztések önereje az év végéig nem biztosítható.

 

 

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?