Neszűr: a hely, amiről nem feledkezünk meg

A Neszűrt senkinek sem kell bemutatni. A valaha sokkal szebb napokat látott vidék több évtizedes problémákkal küzd minden nap. A beilleszkedni próbáló külterületi lakosok és a még földtulajdonnal rendelkező városlakók gyors és radikális változásért kiáltanak, ám a rendszerváltozás óta egyre romló helyzetet nem lehet két nap alatt megváltoztatni.

Sokszor hallhattuk már azt a mondást, hogy az elesetteknek nem halat, hanem hálót kell biztosítani. Ettől függetlenül, a Neszűrben élőknek a tavalyi évben 499 alkalommal adtunk rendkívüli települési támogatást, idén pedig 68 háztartásnak biztosítottunk – természetbeni juttatásként – szociális tűzifát. Persze tudjuk, hogy ez csak ideig-óráig nyújt segítséget, a hosszú távú megoldást nem ez jelenti.

Fásítás

A 2019-es választásokat követően a város vezetése fontos célként határozta meg az önkormányzati tulajdonú, régóta műveletlen neszűri területek hasznosítását. Az egyik ilyen lehetőség a fatelepítés volt, melynek során 1850 db csemetét vásároltunk és ültettünk el az 5. dűlőben. Ez nemcsak tájképileg tetszetős, hanem – többek között –  életteret biztosít a madaraknak, illetve a vágásérett fák majd a  szociális tűzifa alapanyagát is biztosítani tudják. Idén ősszel újabb három dűlőben folytatjuk a fásítási programot, mellyel reményeink szerint nemcsak a levegőt tesszük tisztábbá, hanem sikerül gazdálkodásra ösztönöznünk néhány szomszédos ingatlantulajdonost is. A hasznosítás érdekében további területeket kívánunk megszerezni, mellyel elsősorban a közfoglalkoztatási program mezőgazdasági tevékenységbe való bevonását, valamint a településrész rehabilitációját szeretnénk elősegíteni.

Közmunkaprogram

A közmunkaprogramban is gyökeres változásokat indítottunk el. Közmunkásaink, a dűlő- és keresztutak melletti területek parlagfűirtása, tisztán tartása és gallyazása mellett fákat ültetnek, de ők gondozzák a homoktövis-ültetvényeket is, melynek köszönhetően a bogyózott termés eladásából tavaly egy új autót tudtunk vásárolni. Büszkén és örömmel mondhatom, hogy mi tudtunk először sikeresen pályázni fóliasátras növénytermesztésre. Az így megtermelt konyhakerti növényekkel (tök, cukkini, patisszon, paradicsom) rendszeresen segítjük a szociális intézményeinket. Bár nagyon sok még a teendőnk és számtalan nehézséggel kell megküzdenünk, hiszem, hogy jó úton haladunk.

Útfelújtás

Az utak karbantartása mellett fontos feladatunknak tartjuk a Neszűr útjainak felújítását, ezért közel 300 millió forintos pályázatot adtunk be külterületi közutak fejlesztésére. Pozitív elbírálás esetén több mint 3 km új út létesülhet. A csapadékvíz elvezetését és a terület rehabilitációját is magába foglaló pályázat elbírálása jelenleg folyamatban van.

Kóbor ebek

Számtalan alkalommal felvetődik a kóbor kutyák és felelőtlen gazdák okozta problémák és azok esetleges megoldási javaslatai. Ennek egyik fontos lépése az ebösszeírás, melynek segítségével kezelhetővá válhat a külterületen csellengő állatok ügye. Ennek érdekében – a megfelelő törvény értelmében – idén ebösszeírást is végeztünk. Tekintettel a neszűri lakosok speciális helyzetére, a mezőőrök felkeresték az adott területen élő kutyatartókat és segítettek az adatlapok kitöltésben. A beérkezett információk segíthetnek bennünket az ebrendészeti és állatvédelmi feladataink hatékony ellátásában.

Szemétszállítás

Közszolgáltatás hiányában két helyen – a Hajtai úton és Hotel Lehel Gyöngye mellett – helyeztünk ki konténereket, hogy az ott élők szabályszerűen tudják elhelyezni a hulladékot. Átlagosan elmondható, hogy hetente 8-9 db 5 m3-es konténert szállítunk el, ami a 2019-es választások óta 1134 ürítést és 23,6 millió forint anyagi ráfordítást jelent. Régóta fennálló probléma, hogy a Hajtai úton lévő konténerek mellé nagyobb mennyiségű illegális hulladékot helyeznek el. Ennek visszaszorítása és az elkövetők felderítésének érdekében kamera figyeli a területet. A hulladék szabályos elhelyezése a Neszűrben élőknek is megoldott, hiszen – a megfelelő előírások mellett – a Regio-Kom jászteleki telephelyén, illetve a JVV NZRt. által üzemeltetett hulladékudvarba is ingyenesen lerakhatják a szemetüket. További lehetőség az otthoni komposztálás, melyhez díjmentesen tudunk biztosítani komposztáló edényeket. Ezzel párhuzamosan, természetesen vizsgáljuk a hulladékszállítási közszolgáltatás kiterjesztésének lehetőségét.

Közbiztonság

Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatták, hogy a külterület biztonsága az eddigieknél is nagyobb figyelmet igényel. A tavalyi évben kiépítettük a Neszűr 1.-2. dűlő előtt lévő, illetve az ezzel szemben, a 31-es út túloldalán található buszmegállók megvilágításához szükséges 2 db tűzihorganyzott, kandeláberes napelemes rendszert. A közelmúltban megerősítettük a mezei őrszolgálatot, ami jelenleg hat fővel látja el a külterületek ellenőrzését és felügyeletét. A mezőőrök együttműködnek a gyepmesterrel, segítséget nyújtanak a kóbor állatok befogásában és részt vesznek hatósági szemlék biztosításában. Rendszeres feladataik közé tartozik a külterületi utak állapotának, járhatóságának felmérése, a fakitermelés ellenőrzése, a terménylopások megakadályozása, a helyi méhészetek figyelemmel kísérése, az illegális hulladéklerakások megakadályozása. A jövőben még nagyobb hangsúlyt kívánunk fordítani a közbiztonságra, ezért megoldjuk a közvilágítás kérdését és kamerákat szerelünk fel – első körben – a dűlőutak bevezetésénél.

Gyermektábor

Talán a fenti összefoglalóból is kitűnik, hogy mennyire fontos a szemléletformálás, melyet már gyermekkorban el kell kezdeni. Ennek érdekében az Öregerdei Gyermektáborban rendszeresen programokat szervezünk a hátrányos szociális helyzetű általános iskolásoknak. De örömmel adunk helyet minden civil szervezetnek vagy önkéntes segítőnek, amennyiben szeretne önzetlenül és politikamentesen tenni a külterületi gyermekekért.

Konklúzió

 Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy több évtizedes nemtörődömséget és kártékony tevékenységet sajnos nemcsak néhány hónap, de még 2,5 év alatt sem lehet semmissé tenni. A felsorolt tevékenységünk és terveink alapján azonban remélem, nem tartanak hiteltelennek, ha azt ígérem, a lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy a Neszűrben uralkodó áldatlan állapotokat visszaszorítsuk. Ehhez azonban kérem az Önök segítségét is! Óvjuk Jászberény egykori üdülőparadicsomát és jelezzük az illetékes hatóság felé, hogy ha valamilyen jogszabálysértésre gyanakszunk! Tegyünk érte közösen, hogy a gyermekeink, unokáink is jól tudják majd magukat érezni a Neszűrben!

Budai Lóránt polgármester

 

 

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?