A megyei közgyűlés átvenné és befejezné a Malom-projektet

Egy héten belül két sajtótájékoztatót is tartott Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője. Előbb a Szent Erzsébet Kórház, majd a Malom-projekt épülete előtt találkozott a sajtó munkatársaival. Utóbbi helyszínen Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke is jelen volt.

A Szent Erzsébet Kórház előtt tartott sajtótájékoztató témája, január 14-én, pénteken délután természetesen az egészségügy volt.

– Márki-Zay Péter tett egy olyan kijelentést, hogy a kórházakat magánosítani kell, s a vidéki kórházakban két osztályt be kell zárni. Ez ellen határozottan tiltakozunk, ahogy a vizitdíj visszahozatala ellen is. Külügyi tanácsadója is magánklinikát vezet az Amerikából hazahozott tapasztalatok alapján. Egyszer már a baloldal ezt megpróbálta: volt vizitdíj, gyógyszerfelírási díj, s ennek népszavazás vetett véget. Mi minden eszközzel harcolni fogunk az ellen, hogy a jászberényi kórház bármelyik osztályát bezárják, bármelyik részlegét privatizálják. Ez megtörtént sok kórházban 2010 előtt és azok a kórházak csődbe mentek. Mi megbecsüljük az egészségügyet, a Covid-19 alatt nagyon sok támogatást kapott az egészségügy. A jászberényi kórház eszközparkja is megújult és folyamatosan korszerűsödik. Az orvosok és az ápolók bére soha nem látott mértékben emelkedett, a paraszolvenciát megszüntettük. A nővérszálló megújítására közbeszerzés lesz kiírva, s egy 1 milliárdos termál fűtés korszerűsítés is megvalósul majd. Azaz jelenleg mintegy 2 milliárdos fejlesztés előtt áll a jászberényi kórház. Ha pedig bárki ezekhez az értékeinkhez hozzá akar nyúlni, az ellen minden lehetséges eszközzel fellépünk – mondta Pócs János.

Egy héttel később a Malom-projekt előtt már Borbás Zoltánnal állt a média elé a Jászság országgyűlési képviselője. Hogy nem volt véletlen a megyei közgyűlés alelnökének meghívása, az a sajtótájékoztató első pillanatiban kiderült.

– Azért tartunk ma sajtótájékoztatót a Malom-projekt előtt, mert az oda-visszamutogatás, a tétlenség  ideje lejárt, cselekedni kell. A kormány támogatásával Jászberény 2017-ben megkapta a Malom Kulturális Központ létrehozásához az állami támogatást. Egy évvel később megkezdődött a munka. A 2019-ben választott új városvezetés első dolga volt az építkezés leállítása, a szerződés felbontása. Ezt megelőzően a közgyűlés elnökével, alelnökével több alkalommal tartottunk egyeztetést a városvezetéssel. Garantáltuk, hogy a határidő meghosszabítását, a többletforrás igényüket támogatni fogjuk. Ettől függetlenül a szerződést felbontották, az építkezést leállították. Az együttműködő támogatásunkat nemhogy nem fogadták el, de mindig arra hivatkoztak, a szerződésbontás oka, hogy az építkezés nem halad. Dr. Gedei József alpolgármester idézve, ezen felül törvénytelenül kifizettek 300 millió forintot a vállalkozónak. Az Irányító Hatóság a közbeszerzési szabályok megszegése miatt nem tehetett mást, minthogy a támogatás visszafizetésére kötelezte Jászberény városát a kamatokkal együtt. Mindent összevetve Jászberény város kasszájából 1,5 milliárd forint került kifizetésre – mondta Pócs János, aki megjegyezte, ha a polgármester és Balogh alpolgármester kérte és engedte volna, akkor ugyanúgy biztosították volna a kormány támogatását, mint korábban a Dalkia-ügy kapcsán.

– Most a Budai polgármester és Balogh alpolgármester azzal nyugtatja a jászberényieket, hogy van a városnak pénze, nincs szükség a kormány támogatására. Azt mondják, hogy önerőből fejezik majd be a beruházást. Mi határozottan tiltakozunk ez ellen. A kormány mintegy 17 milliárdnyi támogatást adott a jászberényi vállalkozóknak. Ennek a támogatásnak és a jászberényi vállalkozók szorgalmának köszönhetően a város csak az iparűzési adó esetében 1,4 milliárd forinttal nagyobb bevételre tett szert, mint amit Balogh alpolgármester tervezett. Így Jászberényi iparűzési adója soha nem látott mértékű, 3,5 milliárd forint lett. A megemelkedett iparűzési adóbevétel nem szolgálhatja a két városvezető rossz döntésének kompenzálását. Az iparűzési adóból utakat, járdákat kell építeni, sport és kulturális szervezeteket kell támogatni, ahogy az elmúlt 30 évben történt. Mivel véleményünk szerint a városvezetés képtelen a Malom-projektet befejezni, ezért a megyei közgyűlés elnökével , alelnökével, a Miniszterelnökség vezetésével megkezdtük a tárgyalásokat, hogy a megye a beruházás befejezésére vegye át a beruházást. Kiemelt projektként kezelve, a Malom-projektet a megyének kell befejeznie – mondta Pócs János.

– Köszönöm képviselő úr kezdeményezését, amelyet a megyei közgyűlés nyitottan fogadott,s már meg is kezdtük az egyeztetéseket. A megye legnagyobb TOP-os forrásból megépített beruházása lett volna a jászberényi Malom-projekt. Most viszont már lassan két év telik el, hogy semmilyen kapavágás nem történt a fékészen vagy még úgy sem álló területen. Nem tartom helyesnek, ha a város 800 millió forintos támogatást elveszteget és saját erőből akarja azt pótolni. A lényeg az, hogy a közgyűlés mint területfejlesztési csúcsszereplő, a megyében befejezett már hasonló fejlesztést. Tiszafüreden a kerékpároscentrum megépült és működik. Számos kérdést kell tisztáznunk, ennek érdekében pedig a tárgyalások már megkezdődtek, s remélem sikerül befejezni ezt a projektet úgy, hogy ne a jászberényi költségvetést terhelje.

Érdeklődésünkre a két politikus azt is elmondta, az egyeztetések, a szükséges döntések néhány hónap alatt lezárhatók, meghozhatók, s számításaik szerint másfél, két év alatt a beruházás befejezhető.

A Malom-projekt kapcsán tartott sajtótájékoztatóra Facebook oldalán az alábbiak szerint reagált Budai Lóránt polgármester:

Valódi segítség vagy egyszerű kampányfogás?

Lassan két éve küzdünk azért, hogy befejezhessük az elődeink által – véleményünk szerint hibás szerződés aláírásával – megkezdett beruházást.

A sajtótájékoztató szereplői mellett egyeztetéseket folytattunk a Pénzügyminisztériummal és a Miniszterelnökséggel is, ám, eddig mindenhol falakba ütköztünk. A térség országgyűlési képviselője még az elmúlt héten is azt mondta: ha szeretne sem tudna segíteni…

Ugyan a város vezetését ebbe a folyamatba már nem avatták be, de nagyon örülünk, hogy törekvéseink mégsem voltak hiábavalók.

Vélemény, hozzászólás?