Fityiszt mutattak a vírushelyzetnek

Az, hogy Sas Dániel bárhol tud zongorázni, ha egy hangszer a rendelkezésére áll, mindenki számára, aki ismeri őt, nyilvánvaló. Legalább annyira természetes, mint az, hogy a Cantate Nobis Énekegyüttes bárhol tud énekelni, ahol közönsége akad. Még ha azt a közönséget spontán kell is verbuválni, éppen arra járó emberekből.

A meglepetésnek – ha az kellemes – mindenki örül. A világ számtalan helyszínén tartottak már flasmobokat – villámcsődületeket – zenekarok, zenészek, táncosok, énekesek és kórusok is. A cél mindig ugyanaz, spontán előadással szokatlan helyszínen meglepni az arra járókat. Ezúttal a jászberényiek nézhettek nagyot az ezüst vasárnapot megelőző szombat este, amikor a hosszú, ledolgozós munkahetet követően egy gyors bevásárlásból kifelé jövet karácsonyi dallamok fogadták őket a Coop Áruház átriumában.

Ha az élet úgy hozza, hogy vírushelyzetben a zenész kezéből kiveszik a hangszert, az énekegyüttes alól pedig kihúzzák a helyszínt, akkor nem marad más hátra, mint az életnek fityiszt mutatni. Ha szervezetten, zárt helyen nem adhatunk koncertet, akkor szervezetlenül, nyitott helyen fogunk énekelni és zenélni annak, aki éppen akkor és arra jár. Nagyjából ez mozgathatta a Cantate Nobis Énekegyüttest, amikor eldöntötték, hogy meglepik Jászberény lakosságát egy kis adventi közös énekléssel. Az áruház átriuma elfogadható akusztikájának és elhelyezkedésének köszönhetően is kiváló helyszínnek bizonyult arra, hogy egy adott pillanatban, sötétedés után, amikor már csak a karácsonyi fények világították meg az aulát, felcsendüljenek a Mennyből az angyal első dallamai.

Nem kellett sok idő, hogy a szépen összeálló kórus hívó hangja népes hallgatóságra találjon, és Thormanné Husznay Mária karnagy már ne csak az énekegyüttesnek, hanem a közönségnek is vezényelhessen. A legismertebb és a legszebb karácsonyi dalok mellett kevésbé ismertek is elhangzottak, és mi más is zárhatta volna ezt a váratlan, ám annál jobban sikerült fellépést, mint Leonard Cohen Hallelujája. Amatőr és fűzfakántálók számára esélytelen ennek a dalnak a tökéletes eléneklése, a hallgatása viszont megunhatatlan. Bizonyította ezt a ráadás is, amit a lelkes közönség tapssal követelt ki magának.

Vezényelt: Thormanné Husznay Mária, zongora: Sas Dániel, fuvola: Kiss Enikő, szóló: Madarász Lajos

 

Rédei Panni

Vélemény, hozzászólás?