Gyermekvállalás vagy gyermekáldás?

A jászberényi Lelki Köldökzsinór Egyesület ötéves fennállása alatt a harmadik konferenciáját rendezte meg a tudatos életvezetés témakörében, amelyben jelentős szerepet kapott ezúttal is a mindfulness, vagyis a tudatos jelenlét. Október 9-én, szombaton a Déryné Rendezvényház díszterme adott otthont több neves előadónak és előadásának, amely mind a tudatos párkapcsolatról, a gyermekvállalásról, a szülőségről szólt. A konferencia „Gyermekvállalás vagy gyermekáldás? Mindfulness a párkapcsolatban és a gyermekvállalásban” címet kapta.

Az esemény résztvevőit Budai Lóránt, a város polgármestere, a konferencia védnöke köszöntötte, aki kiemelte, hogy „Erős közösségek nélkül, nincs erős város, település. Aki ezt segíti létrehozni, mint ahogy a Lelki Köldökzsinór Egyesület is, annak hálásnak kell lennünk.”

Suhaj Csilla volt a rendezvény háziasszonya, aki ezek után felkérte a nap első előadóját, dr. Ördög János szülész-nőgyógyászt, holisztikus orvost, mindfulness-trénert, a Lelki Köldökzsinór Egyesület elnökét.

„A mai kor kórképe a családtervezésben, a stressz, mint ismeretlen eredet” – állt az előadás mondanivalójának a középpontjában. Bevezetőjében kiemelte, hogy a családalapítás, a tervezésen túl, elsősorban a gyakorlati megvalósításon múlik, és ez a valóság egyre romló tükörképét tartja elénk. Az utóbbi hatvan évben csökkent a születések száma, ezzel ellentétben 1981 óta a halálozások száma emelkedett. Különösen a világjárvány óta nyílik az olló és fogy a magyarság. Szinte minden termékenységi és meddőségi adat – különösen az életkor emelkedésével – rohamosan csökkenni látszik.

Dr. Ördög János feltette a kérdést, hogy mindennek: „Vajon csak fizikai, kémiai, külső okai vannak? Úgy tűnik, valamit félreértettünk az élet lényegét és a gyermekvállalás értékét tekintve: egyre többet dolgozni, tanulni, otthont teremteni, és „mellesleg” gyermeket is vállalni egyre kevésbé működik. A gyermekáldás teljes odafigyelést és odaadást kíván!”

Elmondta, hogy az orvos legjobb szándékával igyekszik az okokat kiszűrni és kezelni a problémát, amivel rövid távú eredményeket sikerül is elérni. Viszont a teljességre, az egész emberre, akinek nem csupán teste, hanem lelke, szellemisége is van, nem terjed ki a figyelem. Pedig minden mindenre hat. Az elmét valahol kihagytuk a „játékból”. Hallhattuk: akinél orvosi eltérés nem mutatható ki, ott – lassan a szakemberek által is felismerve – nagy valószínűséggel lelki okok húzódnak meg a háttérben. És ahol az orvosi tudás végződni látszik, ott kezdődik minden egyén tudatossága és felelőssége: tudatosan megőrizni a lelki-szellemi-testi egészséget, gondoskodni önmagunkról. Mindannyiunk belső lelki szükséglete a nyugalom, a boldogság, a szerető kedvesség és az együttérzés. Ez pedig a mindfulness tréningek által minden nyitott emberben felébreszthető!

A folytatásban dr. Kulin Sándor nőgyógyász, endokrinológus, kutató-fejlesztő orvos beszélt az integratív medicináról, amelyből kiderült, hogy ez a módszer nem a diagnózist, hanem az embert helyezi a középpontba.

Kiemelte, hogy minden ország nagyon jól megszervezte a várandós gondozást, amelynek nagyon sok eleme van. A leggondosabb odafordulás ellenére is megjelennek problémák a terhesség során, pl. terhességi magas vérnyomás, cukorbetegség, toxémia, amelyek kvázi előzmény nélküliek. A nagy kérdés, hogy ezek a problémák előzmény nélküliek-e, vagy mindössze arról van szó, hogy pillanatnyilag nincs eszköz a kezünkben, amelyekkel ezeket nyomon tudnánk követni.

Dr. Kulin Sándor elmondta azt is, hogy a magzati kórképek döntő többsége az anya fiziológiájából, élettanából ered. A várandósság kilenc hónapja folyamatos adaptációs folyamat az anya részéről, amelyben annak teljes szervezete részt vesz, de ezen belül is talán a szív- és érrendszernek van kiemelkedő szerepe. Fontosnak véli, hogy a fizikai és lelki oldalt együtt kell nézni, hiszen egyik sincs a másik nélkül.

Az előadó a folytatásban néhány eszközt mutatott be az integratív medicina eszköztárából pl. az oligoscan spektrofotométert, amely biológiai elemekről, nyomelemekről non-invazív módon nyer információt a paciensről. Kiemelkedő jelentőséggel bír, olyan távdiagnosztika, ami képes időben kiszűrni az ijesztő terhességi szövődményeket.

Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta ugyan személyesen nem tudott a konferencián részt venni, viszont videofelvételen rögzített előadását eljuttatta a résztvevőknek. Ebben felhívta a figyelmet, hogy mennyire fontos a testi-lelki kiegyensúlyozottság. Ide tartozik az orvosok által oly sokszor propagált jó alvás, a kellő mennyiségű pihenés, de leginkább a stressz-mentes nyugalom, ami lehetővé teszi azt, hogy maguk a reprodukcióhoz szükséges kis apró sejtecskéink: a petesejtek és a hímivarsejtek egyaránt jól fejlődjenek.

Hangsúlyozta Orosz Katalin azt is, hogy a várandósság, a fogantatás elképzelt nehézségei túlságosan nagy aggodalmat váltanak ki a párokból, indokolatlanul. Teljes bizonyossággal tudjuk azt is, hogy a baba átéli azt, miként viszonyulnak hozzá szülei, amikor felfedezik az ő kis életét – egyrészt a sok klinikai megfigyelésből, másrészt annak eredményeként, hogy az elmúlt 15 évben növekedett a neurobiológiai vizsgálatok száma.  A baba nagyon is érzi, ha az anya ideges, stresszes körülmények között, aggodalmakkal teli éli az életét, így az ő fogantatása és világrajövetele is nehezítetté válik.

Szilvási Gabriella business coach következett ezek után, aki beszélt egyebek mellett, a metta meditációról, ami a szerető kedvesség meditációja. Hallhattuk a valódi szeretetről szólni, amelyben kiemelkedő szerepe van az oxitocin hormonnak. Amikor a megelőlegezett és feltétel nélküli bizalom, a szeretetteljes párkapcsolat, a boldog babavárás jelen van a természetes szülés közben, akkor a következményesen megemelkedett oxitocin-szint hatására elmélyül, és hosszantartóvá válik az anya és gyermeke közötti kötődés.

Dr. Jakubovits Edit phd, pszichoterapeuta, hipnoterapeuta, a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa „Mégis mondj igent az életre! Hipnoterápia a gyermekvállalásban.” címmel tartotta meg előadását.

Ő is a tudatosság fontosságát helyezte mondanivalója középpontjába. Amennyiben nem vagyunk elég tudatosak, akadnak problémák, elakadások az életünk során. Mindebben segítségünkre lehet a hipnózis eszköztára, amely tudományos vizsgálatokkal igazolt, elismert gyógyító eljárás. A hipnózis meghatározott keretek között, szándékosan, gyógyító céllal létrejövő folyamat, pszichológiai eljárás.

A nap egy meghatározó, különleges része volt Nancy Bardacke: „Szülés tudatos jelenlétben” című könyv magyar nyelvű kiadásának bemutatása, amely a Lelki Köldökzsinór Egyesület gondozásában jelent meg Hernádi Melitta mindfulness tanár fordításában.

Az egyesület ötéves munkásságát foglalta össze ezt követően dr. Ördög János elnök, aki a tudatosságban példaadó egyesületi tagok, tiszteletbeli tagok és külső támogatók számára elismerő oklevéllel és érmével mondott köszönetet a lelkes közreműködésükért, az egyesületben, az egyesületért tett munkájukért.

A záró előadást dr. Ördög Jánostól hallhatták a konferencia résztvevői, aki megérintő gyakorlati példákat, tanulságos esettörténeteket mutatott be a mindful (tudatos) családtervezés mindennapjaiból. Ezzel bizonyítva, hogy a közös jövőnkért, a gyermekeinkért van még mit elsajátítanunk, és a legteljesebb ajándékként odaadni önmagunknak, családunknak és a világnak.

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?