A pandémia alatt sem pihentek taekwon-dósaink

A Kondor Taekwon-Do SE sportolóit is megviselte a pandémia, de az élet azért nem állt meg náluk teljesen. Az edzéseket otthon is végezték, s online versenyen is indultak. Mindezt a klub elnöke Soós László osztotta meg velem, amikor az elmúlt időszakról kérdeztem.

– Számunkra is nagy kihívás volt a koronavírus járvány. Utolsó versenyünk 2020 márciusában volt, amikor egy nemzetközi versenyen Csehországban szerepeltünk. Jól sikerült ez a nemzetközi megmérettetés számunkra, ám a versenyidény további része már elmaradt. Ahogy javult egy kicsit a helyzet 2020 nyarán már a Szántai-kertben, a szabadban újra tudtunk edzeni. Szeptembertől teremben gyakoroltunk, de ez csak novemberig tartott, mert jött a pandémia második hulláma. Akkora már kialakult az online versenyek gyakorlata, s a 2021-es év elejét mi is online versenyzéssel kezdtük. Egy cseh, majd egy észt szervezésű versenyen szerepeltek jól fiataljaink. Egyébként 2020 novemberétől 2021 május közepéig gyakorlatilag zoomon voltak az edzéseink. Azaz nem állt meg az élet nálunk, bár lehetőségeink eléggé korlátozottak voltak – kezdte beszélgetésünket Soós László.

– Most egy kicsit már szabadabb a világ, mire készültök?

– Szerencsére május óta megszakítás nélkül újra tudunk edzeni. Nyáron már edzőtábort is tartottunk Jászszentandráson. Ez új helyszín volt, hiszen korábban Jászdózsán volt az éves nyári táborunk. Az elmúlt év szeptemberében indult egy csoportunk Jászszentandráson, így már ott is vannak edzéseink. Így adta magát a lehetőség, hogy a táborunkat is ott tartsuk. Ott már övvizsgát is tartottunk szeptember elején, s így vártuk a versenyszezon kezdetét. Ez azonban egyelőre még várat magára, mert sem idehaza, sem a határainkon kívül nem rendeznek még egyelőre versenyeket. Mindenki kivár, hogy mit hoznak a következő hetek. A mi hagyományos versenyünk, a Lehel Vezér Kupa, melyet még egykori mesterünk, Eperjesi Nándor kezdett el, s ma már neki is emléket állít, tavaly elmaradt. Idén november 27-re tűztük ki ennek az időpontját, s reméljük, hogy meg is tudjuk majd tartani a Bercsényi úti játékcsarnokban.

–  A Kondor Taekwon-do SE-nek jelenleg hány tagja van?

– Hétévestől a 35-40 évesig mintegy 20 fővel dolgozunk az edzéseken Jászberényben. Jászszentandráson pedig 15 fő látogatja az edzéseinket. Folyamatos szerencsére most is a jelentkezés hozzánk, az iskolakezdéskor, szeptemberben mindig jönnek új fiatalok. Hosszú évek óta a Rákóczi úti tornateremben tartjuk Jászberényben az edzéseinket, hétfőn és pénteken 17.30-tól 19.00 óráig. Jászszentandráson pedig kedden és csütörtökön ugyanebben az időpontban vannak a tréningek.

– Említetted, hogy online versenyeken vettetek részt. Hogy kell elképzelni egy online versenyt?

– Nálunk taekwon-dóban alapesetben négy egyéni versenyszám van: formagyakorlat, küzdelem és kétféle törés. Ezek közül online-ban csak a formagyakorlatot lehet megrendezni. Azt is úgy, hogy a versenykiírás alapján előírt gyakorlatot videóra kell venni, s ezeket kell beküldeni. A verseny egyébként élőben megy, a bírák megtekintenek egy-egy videót, s pontoznak.

– Legtehetségesebb fiataljaitok kick-boksz versenyeken is indulnak.

– Így igaz. Immár 2016 óta, a sportágban világhírű csepeli Király Team (az exatlonból is ismert Mórádi Zsolt és Busa Andrea csapata) kick-box akadémia színeiben indulnak legtehetségesebb versenyzőink kick-box versenyeken is. Az együttműködés keretén belül az alapképzés itt jászberényben folyik, a versenyekre történő felkészítés és “finomhangolás” pedig Jároszkievicz Krisztián és csapatunk korábbi tagja, majd edzője, Bálint Zoltán nevéhez fűződik. A világkupán ezúttal egy versenyzőnk, Szebenyi-Nagy Szabolcs indult, aki a 42 kg-os súlycsoportban Light contact kategóriában 3., Kick Light kategóriában pedig 2. helyezést ért el.

Eredmények az online formagyakorlat versenyekről:

Czech E-Open:

gyermek sárga öv.

  1. Göcző Gergő

serdülő sárga öv

  1. Juhász Márton

serdülő kék öv

  1. Sárközi János

Baltic E-Cup:

 gyermek fehér öv

  1. Kispál Ábel gyerek

gyermek fehér öv

2. Kovács Krisztián

gyermek sárga öv

  1. Göcző Gergő

serdülő sárga öv

  1. Juhász Márton v

serdülő kék öv

2. Szebenyi-Nagy Szabolcs

felnőtt fekete öv I. dan

  1. Banka Csaba

veterán piros öv

  1. Piblinger Tibor

 

Vélemény, hozzászólás?