Névadójukat ünnepelték a Szent Klára Otthonban

A fenntartó Katolikus Szeretetszolgálat képviselői, a társotthonok munkatársai, meghívott vendégek, lakók, dolgozók jelenlétében zajlott augusztus 5-én, csütörtökön a Szent Klára Idősek Otthona névadó ünnepsége, amelyet 2007 óta, amikor az intézmény felvette Assisi Szent Klára nevét, azóta ünnepelnek.

A Barátok templomában Burányi Roland atya – a Katolikus Szeretetszolgálat részéről – mutatta be a szentmisét. Közreműködött Taczman András diakónus.

A szentbeszédet dr. Novák István főigazgató, plébánostól hallhatták a jelenlévők.

„Szent Klárát augusztus 11-én ünnepli az egyház. Mi pedig ezt megelőzően jöttünk össze, hogy megünnepeljük a Szent Klára Otthon védőszentjét, és erre a szentre tekintsünk úgy, mint egy testvérre a sok közül, akik úgy járták végig az élet útját, hogy hitünk szerint elnyerték az örökkévalóságot. Szent Klárához hasonlóan mi is életünk során képesek legyünk követni azt a Jézus Krisztust, aki a maga szegénységében, amelyet nem csupán anyagi értelemben értünk, hanem a világhoz való ragaszkodásnak a hiányában, vagyis mintegy „kiüresítés” által megmutatta számunkra Jézus Krisztus hogyan is lehet ragaszkodni az égiekhez. És távolabb kerülni attól, ami előbb utóbb úgyis elmúlik.”  – fogalmazott dr. Novák István.

A Barátok templomában az ünnepség részeként köszöntők következtek. Elsőként a Katolikus Szeretetszolgálat gazdasági igazgatója, Pocsai Valéria osztotta meg a jelenlévőkkel gondolatait.

„Tavaly együtt ünnepeltük a Szeretetszolgálat és a jászberényi Szent Klára Otthon hetven éves fennállását. Akkor is vegyült némi üröm az örömünkbe: az intézmény előző vezetőjének nyugdíjba vonulása. Most is szomorúság tölti el a szívünket, tudván, hogy az otthon egyik dolgozója milyen családi tragédiát élt át az elmúlt hétvégén. A családért Roland atya mondott szentmisét az elmúlt héten – és a központ munkatársai is megemlékeztek róluk. A gyermekeknek túl kell élniük a szüleiket: elvesztésük olyan fájdalom, melyet senkinek nem volna szabad átélnie.” – mondta Pocsai Valéria, aki azzal folytatta, kevesen tudják, hogy az otthon névadója, Assisi Szent Klára után két húga, Ágnes és Beatrice, majd megözvegyülését követően édesanyja, Hortulana asszony is csatlakozott az általa és Szent Ferenc által alapított új szerzetesrendhez, a Klarisszákhoz.

„A Klára név jelentése: tisztaság, ragyogó világosság. A jómódú és előkelő család Krisztusért és övéiért a teljes, apostoli szegénységet választotta. Köszönjük az Otthon munkatársainak értő, szívből jövő gondoskodását, mellyel széppé teszik a rájuk bízottak életét! Köszönjük lelkiismeretességüket és kitartásukat, különösen az elmúlt másfél év bezártsága idején!” – hallhattuk.

Jászberény város képviselő-testületének nevében dr. Gedei József alpolgármester mondott köszöntőt:

„A birtoklás és létezés béklyójából hogyan lehet Isten által nekünk ajándékozott szabad akarattal kitörni? A választ Assisi Szent Klára megadta részünkre: A szolgálattal, a közösségért viselt munkával, a gondossággal, a másokhoz való odafordulással lehet a földi céljaink mellett magasabb célokat elérni és követni. Köszönet és elismerés jár elsősorban az itt dolgozóknak, akik a nagyon nehéz covidos időszakban helyt álltak. Mindennap odafordultak az intézetben ápoltakhoz. Mindennap segítettek önmagukat nem kímélve.” – hangsúlyozta dr. Gedei József alpolgármester.

Schiller Natália, a Szent Klára Idősek Otthona intézményvezetője a következőkről szólt:

„Huszonötödik éve ebben az intézményben dolgozom, intézményvezetőként azonban ez még az első esztendő, hogy ebben a tisztségemben köszönthetem Önöket. Olyan családban nőttem fel, ahol mindig is fontos volt a vallás. Az alapértékeket odahaza megkaptam, amelyek a mai napig alapvetőek az életemben, a családom életében és a munkám során is.

Az intézménybe kerülésem kezdetén, nagy hatással voltak rám a ferences rendi atyák. Jelentős szerepük volt benne, hogy ebben az otthonban kezdtem el dolgozni, és azóta is itt vagyok. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy abban az időben sok szerzetes nővér is lakott a házban, akiktől sokat tanulhattam. Sok bölcsességet adtak át, például: „Úgy ápold a betegeket, úgy gondoskodj róluk, mintha magát Jézus Krisztust gondoznád.”

A templomi ünnepség az Új Tavasz Együttes egyházzenei műsorával ért véget. Az Új Tavasz Együttes szeretett vendég az intézmény rendezvényei alkalmával. Helyi fiatalokból alakult, egyházi könnyűzenei szolgálatot vállalnak szentmiséken, hitéleti alkalmakon, ünnepségeken. Szép műsort láthattunk tőlük ismét.

A program a Sólyom Hotelben a Lehel Melody táncegyüttes szép koreográfiában összeállított táncos műsorával folytatódott. Majd az agapé és kötetlen baráti beszélgetés zárta az augusztus 5-i névadó ünnepséget.

 

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?