Táborok váltják egymást az Ifjúsági Közösségi Térben

Az elmúlt héten két tábor résztvevői vették birtokukba az egykor Jász Látogatóközpontként ismert, ma már Ifjúsági Közösségi Térként működő Kossuth utcai létesítményt. A táborok sora ezen a héten is folytatódik, s egész nyáron lesznek itt programok a fiatalok számára.

Hamar Kata közösségi-szervező, a polgármesteri hivatal ifjúsági referense fogadott a Kossuth úti Ifjúsági Közösségi Térben az elmúlt héten pénteken, amikor két tábor is az utolsó napjához érkezett. A kisebb teremben a középfokú nyelvvizsgára felkészítő tábor résztvevőinek Túrócziné Varga Ildikó angoltanár és közösség szervező tartotta  a foglalkozásokat. Teltházzal folyt a képzés, melyre nagy volt az érdeklődés, hiszen az ilyen ingyenes lehetőség ritkaságszámba megy. Többségében 10-11. osztályos fiatalok csiszolhatták itt angoltudásukat.

– Ennek a tábornak a héten folytatása lesz. Kéthetes, ugyancsak ingyenes, emelt szintű érettségire felkészítő tábor kezdődött ugyanis hétfőn. Alapvetően idegen nyelvi klubdélutánként szerepel ez a pályázati programjaink között. Említette is az egyik fiatal, hogy ennyit még nem beszélt soha angolul, mint itt egy-egy nap folyamán. Azaz, rendkívül hatékonyak a foglalkozások – mondta Hamar Kata.

A másik – párhuzamosan megrendezett – táborban 10 és 14 év közötti gyerekeknek a média, a filmkészítés és vágás volt a téma. Itt Gyulavári Máté, illetve egy napon Gyulavári Dániel tartotta a foglalkozásokat. A filmkészítés eszközeivel, így többek között a drónozással is megismerkedhettek a fiatalok. Természetesen maguk is kipróbálták a filmkészítést és nagyon kreatívnak bizonyultak.

– Ami pedig minden tábor esetén nagyon fontos, közösségépítés is folyik az Ifjúsági Közösségi Térben. Ez azt is jelenti, hogy maguknak terítenek az ebédhez a gyerekek, s ők pakolnak el is. Persze számos olyan játékra is sor kerül a táborok alatt, melyek ugyancsak a közösségépítést szolgálják. Az a tapasztalatunk, hogy ezt nagyon élvezik a lányok és a fiúk is. Bunkert is építettünk, amit ugyancsak nagyon élveztek, de volt kincskereső játék is– mondta Hamar Kata, aki azt külön kiemelte, hogy a táborokban egészséges és sérült fiatalok együtt vannak, s így számukra a másság nem jelenthet gondot. Látják, tudják, hogyan segíthetik egymást, s ez nagyon fontos.

Hamar Kata azt is elárulta, hogy hamarosan youtube tábor is lesz a fiataloknak. Előbb az általános iskola alsósait, majd a felsősöket fogadják majd. A média tábor is folytatódik 14 és 18 évesek számára. Azaz a nyári szünetben folyamatosan zajlik tovább az élet a Kossuth úti Ifjúsági Közösségi Térben.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?