Elhunyt Shihan Furkó Kálmán

Életének 74. évében elhunyt Shihan Furkó Kálmán 8. danos mester, nyugalmazott ezredes, aki a magyar kyokushin karate egyik alapítójaként írta be a magyarországi sporttörténelem könyvébe a nevét.

Shihan Furkó Kálmán a Magyar Testnevelési Egyetemen szerezte testnevelő tanári diplomáját, majd a Magyar Honvédség kötelékében testnevelőtisztként évtizedekig szolgált Szolnokon. Páratlan sportkarrierje elismeréseként a 8. danos mester a World Karate Organization Shinkyokushin technikai bizottságában is helyet kapott. A Magyar Karate Szakszövetség alapítója és alelnöke volt.

A Testnevelési Egyetem 2021. június 24-én Aranyoklevélben részesítette Furkó Kálmánt. A különleges díjat abból a jubileumi alkalomból kapta, hogy éppen 50 évvel ezelőtt, 1971. június 21-én végzett a TF-en. A mostani Testnevelési Egyetemhez kötődik a Kyokushin karate magyarországi megalakulása is, hiszen 1972-ben látogatott el hazánkba a Svédországban élő Mészáros Attila, és a TF-en mutatta be az érdeklődőknek a kyokushin karatét. Első tanítványai Adámy István és Furkó Kálmán voltak.

Shihan Furkó Kálmán nagyon sokszor járt nálunk, Jászberényben. Mindig nagy figyelemmel kísérte a Yakuzák SE-nél folyó munkát és tanácsaival is segítette egykori versenyzőjét, Sensei Agócs Tibort.

Én először Szolnokon találkoztam vele, amikor a Szolnoki MÁV-MTE játékosaként a Tiszaligetben voltak az edzéseink. Egy nyári napon a szertárosunktól kérdeztem meg, hogy ki az a terepszínű katonaruhában, a túlsó lelátón álló ember, akinek katonái a 30 egynéhány fokos melegben, dzsúdó ruhában, mezítláb futottak körbe-körbe a salakos futópályán. Akkor tudtam meg, hogy ő a híres Furkó Kálmán.

Egyszer Mátraszentimrén – ott alapoztunk – is összefutottunk, ahol éppen síeltek katonái. Mi lentről figyeltük az óriást, aki fentről figyelte a kiképzés menetét.

Azután Jászberényben már a kyokushin karate hozott össze bennünket. Az egykori nagy nyári, nemzetközi táborokban, majd a Yakuzák SE edzésein is találkoztunk. Akkor már ismertük egymást, hiszen több interjút is készítettem vele.

Irtózatosan kemény ember volt, aki kifelé ridegnek tűnt, de nagy szíve volt. A hűtőgépgyári sportcsarnokban rendezett övvizsgát fiataljainak Sensei Agócs Tibor, melyet a nagymester tartott. Előtte a tv-s felvételt és interjút egyeztettük vele Tibor segítségével. Előzetesen úgy tűnt, hogy a vizsgán nem lehetünk jelen, majd csak azt követően készíthetünk interjút. Azután Tibor üzent, a vizsgán is készíthetünk felvételeket, ha némák maradunk és nem zavarjuk a munkát. Még Sensei Agócs Tibor is meglepődött ezen, hiszen korábban a nagymester ezt soha nem engedte. Nos, ezen a vizsgán – miközben adta a feladatokat, javította a fiatalok mozgását – volt egy pillanat, amely örökre a retinámba égett. Ez a kőkemény sokat megélt katona, olyan finoman simogatta meg az egyik vizsgázó buksiját, miközben hozzá beszélt, amely mindent elmondott arról, hogy odabent mi is lakozik benne.

Nekem ilyennek maradt meg Shihan Furkó Kálmán. Örülök, hogy ismerhettem, hogy nagyokat beszélgethettem vele, hogy én is tanulhattam tőle.

Shihan mindent köszönünk, emlékét soha nem feledjük!

Vélemény, hozzászólás?