Magyar Anita, a „Hétköznapok Hőse” közönségdíjasa

A Mozdulj Közhasznú Egyesület szavazásán a „Hétköznapi Hőse” díj közönségdíjasa a jászberényi Magyar Anita lett. A szervezők köszönik a tíz jelölt eredményes munkáját és a sok szavazatot.

Köszönöm a lehetőséget a szervezőknek, hogy részese lehettem ennek a nagyszerű kezdeményezésnek. Nem érzem magam hősnek, csak próbálok mindent megtenni azért, hogy segítsek azoknak, akik éppen bajban vannak. Köszönet a jelölésért, a sok támogat szavazatért és szívből gratulálok azoknak, akiket velem együtt jelöltek a díjra! Mindenkinek kívánok jó egészséget és sok örömet, boldogságot az életben! – írta a Facebook bejegyzésében Magyar Anita, akit természetesen megkerestünk a hír kapcsán.

Anita, honnan az indíttatás, hogy karitatív tevékenységet folytass, segíts embereken?

A negyvenedik születésnapomon, 2019-ben kezdődött, amikor családomtól azt kéretem, hogy ne vegyenek nekem semmit, hanem próbáljuk meg segíteni a demens betegeket. Időközben megnyertem egy pályázatot, melynek eredményeként 100 db könyvemet, verseskötetemet ki lehetett adni. Egy hetem volt kiválogatni a verseket, s a kiadást követően egy kis könyvbemutatót szerettem volna. Nos, ez olyan jól sikerült, hogy elég nagy összeg gyűlt össze a támogatásra. Akik megvásárolták a könyveket, akik támogató jegyeket vásároltak, mind segítettek abban, hogy a tervezett támogatás minél nagyobb legyen. Innen indult az egész. Számomra borzasztóan jó érzés az, amikor az ember adni tud. Én úgy érzem, hogy sokkal többet kaptam, mint amennyit adtam. Bármilyen ajándéknál többet ért ez számomra. A folytatást az jelentette, amikor a térségi tv-ben láttam, hogy Varga Viki számára kérnek segítséget. A Béres Krisztivel egyszerre írtunk a tv-nek, hogy mi segíteni szeretnénk. Na, így jött létre a Jászberényi Jótékonykodó Csoport. A mai napon már több mint 1800 tagunk van. Azt gondolom, hogy lehet bármilyen vita is közöttünk a városban, de nagyon sok jó ember él itt.

Mit tapasztaltál, hogyan állnak az emberek a segítségkérésekhez?

A bizalom nagyon fontos. Mi mindent vezetünk táblázatban forintról forintra. A csoport, kontrollálás alatt van, hirdetőt nem engedünk be, mert ez nem hirdető felület. A másfél év alatt már öt gyermeket, illetve családjukat tudtuk támogatni. Mivel pénzről és adományról van szó, ezért fontos nagyon a bizalom. Bárki, bármit visszakereshet nálunk, s meggyőződhet, hogy minden felajánlás, minden forint jó helyre került. A Facebook-liciteink megegyeznek azokkal, amiket a táblázatainkban vezetünk. Az utalásokat mi nem látjuk, nem is akarjuk látni. Kapcsolatot tartunk a szülőkkel, hogy jelezzék vissza, ha az adott licitre az összeget megkapták. Azt gondolom, hogy bíznak bennünk segítőink, mert máskülönben nem tudnánk ilyen eredményesen működni. Egyébként elég sokan vannak (a támogatók mintegy 30%-a), akik azt kérik, hogy az ő nevüket ne is hozzuk nyilvánosságra. Érdekes ez, mert van, aki meg kifejezetten ragaszkodik, hogy feltüntessük egy-egy esetben, hogy ő is támogatta a jó ügyet.

A licit az egyik támogatási forma, de szerveztetek már sütemény vásárt is. Hogy jönnek ezek az ötletek, hogy éppen mikor, hogyan gyűjtsetek bizonyos célra támogatásokat?

A Süti vásárt sajnos a pandémia miatt nem tudtuk megtartani. Több százan jelentkeztek erre, minden meg is volt szervezve, de a járvány közbeszólt. Egyébként a süteményfelajánlók a süteményük értékének megfelelő összeget átutalták annak a gyermeknek, akinek éppen akkor gyűjtöttünk. Illetve sokan, akik vásárolni szerettek volna, szintén utaltak akkor Vikinek a számlájára, akinek a megsegítésére akkor gyűjtöttünk. Sok ötlet van, sokféle módon lehet gyűjteni, de ehhez is közösen együtt kell dolgozni a csoportban. Ruhákat például a mai napig is sok helyre hordunk. Általában mindig van 5-8 család, akik rászorulnak erre, s mi tudunk róluk.

Hogyan választjátok ki a gyerekeket, családokat, akiket támogatni szeretnétek?

Mi soha nem választunk, a családok jelentkeznek nálunk. Általában elektronikus úton veszik fel velünk a kapcsolatot. Én és Kriszti is megkapja mindig ugyanazt a segélykérő levelet, s akkor egyeztetünk arról, hogy kit, milyen időszakban tudunk segíteni. Azért arról meggyőződünk, hogy milyen helyzetben van a gyermek, a család, milyen esélyei és költségei lehetnek egy-egy kezelésnek. Azután kitűzünk egy célt, mint például a barcelonai műtétre, amire 2,5 millió forint összegyűjtését terveztük meg. Én egyébként egy kicsit hajcsárnak is érzem magam mindaddig, amíg a kitűzött célt el nem értük.

Hoztál magaddal egy kimutatást arról, hogy a kezdetektől eddig kit és hogyan, mennyivel tudtatok támogatni.

A mai napon már a 10 milliós határt is átléptük. Közösen öt gyermeknek tudtunk eddig segíteni. Varga Viki volt az első, akit 3 millió forint körüli összeggel sikerült támogatnunk. Banya Ricsike támogatására 2,5 milliót gyűjtöttünk. Csipe Zozinak 270 ezer, Papp Lilinek 287 ezer forintot sikerült támogatásként megszereznünk. A Bercsényi Iskolába a Krízis csoport jóvoltából egy kupakgyűjtő szívet is sikerült elhelyeznünk, amelynek hozadékát az igazgató úrral való egyeztetés alapján az iskola rászoruló diákja kaphat majd. A kupakokat éppen a napokban fogjuk innen elszállítani. Jelenleg a Tarcsa Natasának gyűjtünk, egy hete kezdtük és nagyon jól állunk, hiszen már közel 400 ezer forint gyűlt össze. Az ő esete azért külön is érdekes, mert ő nem Jászberényben, hanem Jászladányban él. Ez pedig azt jelenti, hogy a csoportunk már túlnőtte Jászberény határait. Ezen felül több segítségre szoruló családot, autizmussal élő gyermekeket támogattunk különböző programok szervezésének eredményeként. Ilyen volt például a Virtuális Jászsági Futóverseny, a Huszár utcai leégett ház lakóinak szervezett gyűjtés, de karácsonyi ajándékokkal leptünk meg családokat, jótékony koncerteket is szerveztünk. Két kupakgyűjtő tároló edényzetet helyeztünk ki Jászberénybe, melyben összegyűlt kupakok leadása után az összeget jótékony célra bocsájtottuk. Sport- és egészségnapot szerveztünk, óvodáknak és bölcsődének karácsonyi játékot tudtunk adni, fertőtlenítő oszlopot helyeztünk ki a Bercsényi Iskolában és legutóbb a Visontai autósnapot támogattuk. Ezek összértéke haladja meg a 10 millió forintot.

Ha valaki szeretne hozzátok csatlakozni, az hogyan teheti ezt meg?

Segítő tagként az elmúlt hónapokban nagyon sok fiatal csatlakozott hozzánk. Ezt meg is osztottam a csoportban. Sok tizen-, huszonéves fiatal jelentkezett azzal például karácsony előtt, hogy összegyűjtöttek ruhát, készítenének mézeskalácsot is, de segítséget várnak abban, hogy hová, kinek vigyék. Krisztivel alapítványokat kerestünk meg, s az ő segítségükkel sikerült az ajándékokat rászoruló családoknak eljuttatni. Bárki csatlakozhat hozzánk. Keressenek meg messengeren, vegyük fel a kapcsolatot. Minden segítő szándékú emberre szükségünk van.

Milyen érzés Hétköznapi Hősnek lenni?

Nem érzem magam Hétköznapi Hősnek. Biztos van sok hétköznapi hős, akikről nem is tudunk. Az elmúlt másfél-két évben azért osztottam meg sok mindent a Facebookon, hogy a jót a felszínre hozzam vele. Mivel ez sikerült, s megtörtént, így ennek nagyon örülök. Számomra már az is nagy megtiszteltetés volt, hogy szóba jött a nevem a közönségdíj kapcsán a Mozdulj Közhasznú Alapítvány szavazásán. Úgy gondolom, hogy ez egy izgalmas kis játék, ahol mind a tíz jelölt elnyerhette volna ezt a címet. Szerintem arra a tevékenységre, amit mi végzünk, arra nem a hős szó a jó jelző, hanem a példamutatás.

Azért egy országos tízes listára nem lehet véletlenül felkerülni.

Bármily hihetetlen is, én nem tudtam, hogy bárki is javasolt engem erre a listára. A Kék Pillangó Jászsági Autistákért Alapítvány elnöke, Harnyos Kitti és néhányan összedolgoztak, és sok információt gyűjtöttek be rólam. Jászberényben több embertől kértek néhány sort, hogy miért javasolnának erre a közönségdíjra. Amikor elolvastam, bizony sírtam is.

Amikor megtudtad, hogy te kapod a díjat, mit éreztél?

Az egyik ismerősöm hívogatott telefonon, amikor egy értekezleten ültem. Gratulált, de először nem tudtam, hogy mihez. Azután persze nagy örömet okozott. Ismerem én is a Facebook-szavazásokat, melyeken biztos, hogy nagyon sokat számít az is, hogy ki mennyire aktív, kinek hány ismerőse van. Szerintem mind a tíz jelölt közül bárki más is lehetett volna a közönségdíjas, ő is megérdemelten kaphatta volna meg ezt az elismerést.

Azért az jó érzés lehet, hogy ilyen visszajelzést kapsz a munkád eredményeként?

Így igaz, s motivál is a további munkára.

Azt hiszem, téged nem kell különösebben motiválni. Amit te eldöntöttél, hogy szeretnél megvalósítani, azért mindent meg is teszel.

Igen, s remélem, hogy ez így is marad és még nagyon sokakon tudunk majd segíteni.

Magyar Anitának Olvasóink nevében is gratulálunk a Hétköznapi Hősök-díj közönségszavazatán elért sikeréhez, s további sikeres karitatív munkát kívánunk neki és a Jászberényi Jótékonykodó Csoportnak.

 

Vélemény, hozzászólás?