Szombaton érkezik városunkba az Aranyvonat

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Jászsági Menedzserklub magalakulásának negyedszázados évfordulója kapcsán szombaton városunkba érkezik a felújított Aranyvonat, amely elhozza hozzánk a koronázási ékszerek másolatát is.

A Jászsági Menedzser Klub és a MÁV Rail Tours Kft. közös szervezésében a koronaékszerekkel hozzánk érkező nosztalgia gőzös valódi kuriózum. Az Aranyvonat eredetileg 1938. május 31-én indult országjáró körútjára. Három éven át vitte magával a Szent Jobbot, a lehető legtöbb magyar települést felkeresve. Az ereklyeszállító vagon különleges külső és belső díszítést kapott, így adva méltó környezetet az ereklyének, hirdetve a nemzeti egységet. Több évtizednyi mellőzést követően a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének kezdeményezésére fölújították és eredeti pompájában helyreállították a vonatot. Az Aranyvonat a koronaőrökkel együtt 79 év után kel ismét útra és első állomása Jászberény lesz. Június 12-én a koronázási ékszerek hiteles másolatát, a Szent koronát, az országalmát, a királyi jogart és a koronázási palástot szállítja városunkba, amelyek ezen a napon Főtemplomban lesznek megtekinthetők.

Az ereklyeszállítóhoz kapcsolt nosztalgia szerelvény reggel 7.30-kor indul a Nyugati pályaudvarról várhatóan mintegy 300 utassal. A vonaton a jászberényi hagyományőrzők és a pálinka lovagrend képviselői pogácsával és jászsági pálinkával kínálják az utazóközönséget. Menet közben Jászberény történetéről, látnivalóiról tájékozódhatnak a vendégek. Jászberénybe érkezve (érkezés 9 óra 40 perckor) a pályaudvaron a Jászság hagyományainak és szokásainak megfelelően ünnepélyesen fogadják a szerelvényt, a koronázási jelvényeket. Beszédet mond: Dr. Rédei István – Jászsági Menedzser Klub elnöke, Pócs János – országgyűlési képviselő, Budai Lóránt – Jászberény város polgármestere, Borbás Ferenc – emeritus jászkun főkapitány

Ezt követően hintós felvonulás lesz a Főtemplomhoz, majd 11 órától hálaadó szentmisére kerül sor. Az ereklyéket 16 óra 30 percig lehet majd megtekinteni a templomban. Közben a városba látogatók helyi idegenvezetők segítségével ismerkedhetnek Jászberény nevezetességivel. A helybéliek számára lehetőség lesz a gyönyörűen felújított ereklyeszállító vagon megtekintésére is, amely délután háromnegyed ötig a vasútállomáson tartózkodik. A nosztalgiavonattal Hatvanba majd vissza Berénybe is lehet tenni egy élményutazást 11:55 és 13:58 között.

(foto: Fejes Antal)

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?