Sajtótájékoztató a Malomról, a piacról és a sajtószabadságról

A Malom-project, a piac kifizetése és a sajtószabadság volt a témája a Fidesz frakció május 28-án, pénteken délelőtt rendezett sajtótájékoztatójának.

Tamás Zoltán frakcióvezető a Fidesz szerdai egyeztetésén elhangzottakat kívánta megosztani a nyilvánossággal a média munkatársain keresztül. A piac kifizetésének pere két hete véget ért, azonban az ügy továbbra is számos nyitott kérdést hagy maga után. A szabályosan teljesítő kivitelezővel miért kellett bíróság elé vinni az elszámolást, amelynek így súlyos per és kamatköltségei lettek? A városvezetés miért nyújtott be finanszírozási pótigényt a kormány felé (amit egyébként az országgyűlési képviselő közbenjárására 61 millió Ft összegben elnyertünk), annak ellenére, hogy a költségvetésbe betervezte a pótmunka díját? A város jogi képviselője miért csak a bíróságon jelentette be, hogy peren kívül kívánnak megegyezni a kivitelezővel? A polgármester tudott a plusz 3,3 millió forint kifizetéséről? Amennyiben nem tudott úgy miért nem, amennyiben tudomása volt róla, akkor miért nem tájékoztatta a közvéleményt? Mindezek tisztázására a Fidesz frakció a Mi Hazánk Mozgalom képviselőjével vizsgáló bizottságot hoz létre.

A Malom épülete jelenleg, – az egy éve álló építkezés nyomán –, szinte ostrom utáni képet mutat. A nagy reményekkel induló beruházás ma már a város szégyenfoltja. Amellett, hogy a hozzánk érkező vendégek, például az Aranyvonattal hamarosan érkezők, egy romos állapotot látnak a városközpontban, óriási pénzeket emésztett fel és a városvezetés hibájából fakadóan várhatóan még többe fog kerülni Jászberénynek. Óriási probléma, hogy a szerződésbontás folyományaként a kivitelező Eco Saving Kft. visszaperelte a várost és az elmaradt haszon címén hatalmas összegeket követel. Az már biztos, hogy a bírósági eljárás alatt, akár évekig nem történhet meg itt semmilyen fejlesztés. Nem jelent jót a városnak, hogy a közbeszerzési döntőbizottság elkezdte vizsgálni a gyanús körülmények között végrehajtott szerződésbontást. Tamás Zoltán emlékeztetett, hogy a beruházó annak idején határidő hosszabbítást kért és 2021. június 30-ra ígérte az átadást, tehát tulajdonképpen most már készen lenne a Malom kultúrház. Ehelyett Damoklész kardjaként lebeg a város felett a milliárdos összeg, amit lehetséges, hogy vissza kell fizetni. Pénzügyileg bármi is történik a katasztrofális látvány évekig velünk marad.

A tájékoztató harmadik témája a város lapja, a Jászkürt Újság körül kialakult állapot volt. Az újság főszerkesztőjének munkáltatója, mint lapkiadó, Horgosi Zsolt, a J.V.V. Zrt. Nonprofit Zrt. vezérigazgatója azt az utasítást kapta a polgármestertől, hogy vonja vissza a jelenlegi főszerkesztő megbízatását és helyette az általa választott főszerkesztőt bízza meg a lap szerkesztésével. A frakció és a Mi Hazánk képviselője tiltakozásul a polgármestertől kéri, hogy szakmai okokra hivatkozva magyarázza meg döntését vagy vonja azt vissza. Tamás Zoltán úgy látja, hogy a városvezetés a döntést és ezzel a felelősséget áthárítja a vezérigazagatóra. A frakcióvezető szerint a kampányhoz akarja a városvezetés megszerezni a város lapjának felületét.

Szatmári Anikó, a Pénzügyi bizottság elnökeként fűzte hozzá a továbbiakat. Elmondta, hogy a bizottság szintén tiltakozást nyújt be a főszerkesztő-váltás ellen. Emlékeztetett a 2017-es DK sajtótájékoztatóra, majd a 2019-es fáklyás felvonulásra, amelyek a sajtószabadság ügyében történtek az akkori ellenzék részéről. Az új városvezetés első lépése volt az akkori főszerkesztő, Halász Lajos menesztése. Ezek után bízták meg Kárpáti Mártát, a lap újságíróját a szerkesztéssel. Később pályázatot írtak ki, ahol a város köztiszteletben álló polgáraiból álló bizottság Kárpáti Mártát nevezte meg a pályázat nyertesének. A városvezetés a döntést figyelmen kívül hagyva felkérte szerkesztőnek a harmadik helyen befutott pályázót, aki megtudva az eredményt nem vállalta a megbízatást. Ugyanígy tett a második helyezett is. Végül, immár több mint egy éve Kárpáti Márta maradt megbízott főszerkesztő. Mindezek tükrében küldte el a bizottság is a tiltakozó levelét Horgosi Zsolt vezérigazgatónak és Budai Lóránt polgármesternek.

Végezetül Bohárné Bathó Rozália képviselőasszony foglalta össze véleményét, aki kifejtette, a városvezetés retorikájában folyton a konstruktivitásra hivatkozik, ám a döntéseiben egyáltalán nem él a kölcsönös megállapodás lehetőségével az önkormányzat irányában.

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?