Jászberény nem kapott kompenzációt

Az állami elvonásokkal kapcsolatos kompenzáció kérdése az elmúlt hetekben az egyik központi kérdése volt a helyi politikának is. Idő közben megszületett a kormánydöntés, s ebből kiderült, hogy az egyeztetések ellenére Jászberény nem kap kompenzációt. Erről tett közzé Facebook bejegyzést Budai Lóránt polgármester, melyet az alábbiakban teszünk közzé.

Ennyit ér a kormánynak Jászberény!

Február közepén jártam először a Miniszterelnökségen, ahol polgármestertársaimmal a kormányzati intézkedések miatt keletkezett adóbevétel kiesés összegéről és annak jövőbeni kompenzálásáról egyeztettem Gulyás Gergely miniszter úrral. Az újabb látogatásra március közepén került sor. Ekkor már egy öt fős bizottság várt és kért tőlem részletes információkat a város gazdasági helyzetével kapcsolatban. Mindkét megbeszélésen elhangzott, hogy a közel fél milliárdos adóbevétel kiesés kompenzálásáról áprilisban várható hivatalos döntés. Tegnap örömmel olvastam, hogy a 25 ezer fő feletti települések részére 23 milliárd forint megítéléséről döntött a kormány:

Nagy reményekkel vártam a részleteket – különös tekintettel arra, hogy városunk milyen mértékben részesül majd a beígért kompenzációból. Reggel azonban már az asztalomon várt a kijózanító valóság: hiába az 500 millió forintos elvonás, az adatszolgáltatás, az egyeztetés és az ígéret – Jászberénynek egyetlen fillér sem jár:

Az okokat nem tudjuk, csak sejtjük. Indok nincs, kérdés viszont megannyi. A válaszokat Önöknek kell megadniuk, legkésőbb jövő tavasszal.

Feltéve, ha lesznek választások…

 Szántai Tibor

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?