Budai Lóránt fejlesztésekről, közügyekről, tervekről

Az elmúlt hetekben több fejlesztésről, vezetői intézkedésről is hírt adott közösségi oldalán Budai Lóránt polgármester. Többek között ezekről kérdeztük bővebben április végén.

Jelentős és régóta várt beruházás a Vaspálya utca, Rákóczi út felújítása. Mit tartalmaz a projekt?

A terület rekonstrukciója régóta előttünk lévő ügy, mindent megtettünk annak érdekében, hogy a tervek megvalósulhassanak. Az időközben szűkösség vált anyagi lehetőségek sajnos kisebb volumenre adnak lehetőséget.

Milyen elemek kerültek ki az eredeti projektből?

Valamilyen szinten újraterveztük az eredeti elképzeléseket. Inkább a Vaspálya utcára, a vasútállomás környékére és a Rákóczi útra fókuszáltunk. A beruházás a járda, a zöldfelületek és az út teljes felújítását foglalja magában. A vasútállomás külső területének felújítása, illetve a buszparkolók kialakítása kiesik ebből a tervből. A közel háromszázmilliós építkezést a közbeszerzés kiírásával reményeink szerint hamarosan elkezdhetjük, annál is inkább, mert a határidő-hosszabbítással együtt is jövő nyárra be kell fejeznünk a beruházást.

A Farmosi úti vásártér felújításáról is szó esett, ugyanakkor már azt is hallottuk, hogy a pályázati pénz nem fedezi a költségeket.

A vásártér felújítása egy 2017-es pályázat kapcsán vált most esedékessé, hiszen most kaptunk értesítést a pozitív elbíráslásról. A négy évvel ezelőtti viszonyokhoz kalkulált árak azóta jelentősen megemelkedtek, így hozzávetőlegesen 65 millió forintot hozzá kellene tennünk a projekthez. Ennek tükrében úgy döntöttünk, elkészítünk és benyújtunk egy másik pályázatot, majd megnézzük, hogy amennyiben nyer, az előzőt ki tudjuk-e váltani vele. Jelenleg vizsgáljuk a lehetőségeket. Bízom benne, hogy a hiányzó önerő miatt nem kell visszaadni a projektet.

Az állatkerti projekt viszont szerencsére nem igényel önerőt. Hol tart a fejlesztés folyamata?

A 240 millió forintos beruházás tervezési folyamata egy-két héten belül lezárul. Egyeztettünk a szakemberekkel a közművek, az utak, járdák állapotáról, az új elemek létrehozásáról. A látogatók számára minél kevesebb kellemetlenséget kívánunk okozni az építkezéssel, így őszre terveztük a kivitelezés elkezdését, amelynek jövő nyárra kell befejeződnie.

A Városi Piac elszámolásának ügye még nyitott kérdés. Milyen fázisban van a témakör?

Arra várunk, hogy a plusztámogatás megérkezzen a számlánkra, amelyből majd kifizetjük a kivitelezőt. A Thököly úti parkolónál is ugyanígy történik az elszámolás. Mindkét összeg be volt tervezve a költségvetésbe, tehát nem kérdés, hogy kifizetjük a vállalkozókat. Nagyon remélem, hogy a piac kivitelezője ebben partner lesz. Ettől függetlenül a jogi álláspontunk nem változott, de az ügynek ezt a részét így majd le tudjuk zárni. A zárolás folyamatban lévő bírósági ügy, amelyet szintén csak egy bírói határozat tud feloldani. Minden bizonnyal a kifizetés után megtörténik a feloldás a számlán.

A kultúra támogatásának ügyében tett minisztériumi látogatás milyen eredménnyel zárult?

Az országgyűlési képviselő úr jelezte, van egy támogatási lehetőség, arra, hogy a kultúra területén a járvány miatt kiesett pénzt kompenzálja az államtitkárság. A Jászkerület Kft.-vel felmértük a hiány mértékét, majd írtunk egy kérelmet. Mintegy ötvenmillió forint esett ki a jegyeladások hiányából fakadóan, a képviselő 7- 7,5 millió forintot irányzott elő támogatásként. A kérelmet beadtuk, bármennyi támogatást is kapunk, nagyon jól fog jönni.

A támogatások témájánál maradva, érkezett már befizetés a Jászberényiek a Városért közérdekű számlára?

Igen, az április 27-i információim szerint 596 750 Ft érkezett erre a számlára. Erről a helyről is köszönöm szépen mindenkinek, aki kisebb vagy nagyobb összeggel segítette ilyen módon a várost!

A vendégmunkások viselkedését illetően többször érkezett panasz. A közelmúltban polgármester úr arról adott hírt, hogy szórólapokon ad ki tájékoztatót a viselkedés szabályairól. Elkészültek az anyagok?

Felmérjük, melyek azok a legnagyobb munkáltatók, akik vendégmunkásokat alkalmaznak. Hozzájuk eljuttatjuk a most készülő szórólapokat. Mindezek mellett, mint arról már hírt adtam, egyeztettem a közterület-felügyelet és a rendőrség munkatársaival a gyakoribb járőrözésről. Bízom benne, hogy az intézkedések eredményeként nem lesznek gyakoriak a közterületi szabálysértések. A visszajelzések alapján a jászberényieket többek között a közterületi alkoholfogyasztásuk és egyáltalán az utcai viselkedésük zavarja. Hozzáteszem, a hatóságok részéről érkezett visszajelzések szerint nem kirívóak ezek az esetek. Meg kell tanulnunk együtt élni az idegenekkel, ezen változtatni most nem tudunk.

A városlakók számára ugyancsak probléma a Neszűr helyzete, az ott lakók életvitele. Foglalkozik a városvezetés az ottani állapotok rendezésével?

A magunk lehetőségeihez képest próbálunk lépésről lépésre haladni. A dűlőutak részleges rendbetétele, a terület hasznosítása – mint például a faültetés – folyamatos. Próbáljuk az állattartást felügyelni, a háziállatok helyzetét normalizálni. Szerencsére jegyző asszony aktív partner ebben a témában is. Egyeztetünk az állvédőkkel, a gyepmesterrel a kóbor és a rossz körülmények között tartott kutyák további sorsát illetően. Bízom benne, hogy a rendszeres ellenőrzés, figyelmeztetés, az esetleges szankciók meghozzák az eredményt. Már ebben a témában is előreléptünk, remélem, hamarosan a pozitív változás mindenki számára érzékelhető lesz.

A közmunkaprogramban idén is működik a fóliasátras földművelés?

Igen. Folyamatosan zajlanak a mezőgazdasági munkák. A vetőmagok már a földben vannak, a palántákat is elültették.

A Faiskola utca ugyancsak problémás környék. Mi újság a hajléktalanok melegedőjével, a kiürített társasházzal, a „Helyet!” Alapítvány egykori tanodájával?

Sajnos a társasház jelenleg üresen áll, romlik az állapota. A bérlakásra kiírt pályázaton nem sikerült nyerni. Próbáljuk keresni a lehetőségeket a hasznosításra. A „Helyet!” Alapítvány kiköltözésével már nem várható nagyobb létszámban hátrányos helyzetűek megjelenése a környéken. Úgy igyekszünk hasznosítani az épületet, hogy egy másik társadalmi réteg jelenjen meg ott, akár nap mint nap. Bízom benne, hogy találunk egy olyan funkciót, ami a környéken eddig elő-előforduló rossz érzést megszünteti a környéken. A téli melegedőben március végével megszűnt a szolgáltatási lehetőség. Ősszel újragondoljuk az épület hasznosítását.

A Malom-projektnél történt előrelépés?

Mint már korábban is elmondtam, megtörtént a szakértői vizsgálat, a felmérés a készültségi állapotról. Öt-hat vállalkozót kértünk fel, hogy ajánlattétel előtt személyesen is tekintse meg a területet. Jó hír, hogy a többségük úgy nyilatkozik, vannak ötleteik, szívesen befejezné a beruházást. Nyilván a költséghatékonyság itt is meghatározó tényező, hiszen kevesebb lesz a forrás, főleg, ha úgy alakul, hogy nem kapunk lehetőséget a határidő-hosszabbításra. A költségkeret mértéke a támogatás esetleges visszaadásától is függ. Elképzelések, jelentkezők vannak, egy biztos, hogy mindenképpen be fogjuk fejezni a kultúrközpont építését.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?