Vizsgálják a folyószennyezés okait

Az elmúlt héten többen is észrevételezték, hogy a Zagyva folyóba szennyeződés került. Horgosi Zsoltot, a J.V.V. Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük az eseményről.

A Városi-Zagyvába a Szövetkezet úti híd mellett, a városi fő csapadékgyűjtő ágból fehéres színű folyadék ömlött a folyóba, illetve az élő Zagyván feltételezetten a városi ágból kikerülő, fekete színű, halpusztulást is okozó szennyezés vonult le.

A vízügyi hatóság a J.V.V. Nonprofit Zrt. szakembereivel megkezdték az ügyek kivizsgálását, melyek során több helyen is vízmintát vettek a városi ágból. A szakemberek megvizsgálták a Szövetkezet úti kifolyó csatornaág gyűjtőterületét, keresték a szennyeződés nyomait. Több helyen is oda nem illő szennyezőanyagot találtak, úgymint cementes vagy a házak szigetelésénél használt festék és műgyanta habarcs anyagokból származó lerakodásokat, a csatornaszemekben és azok környezetében. A vezérigazgató úr nyomatékosan felhívta a városlakók figyelmét és kérte őket, hogy a csapadékvíz elvezető rendszerbe, a csatornaszemekbe, aknákba, semmilyen szennyezett anyagot, folyadékot ne öntsenek! A környezetszennyezés ilyen formája is súlyos következményekkel járhat, a csapadékvíz elvezető rendszerek működésének összetett volta miatt.

A helyszíni szemlék alapján az az előzetes vélemény alakult ki, hogy a két eset nagy valószínűséggel nem állt összefüggésben, minderről azonban csak a hatósági vizsgálat lezárultát követően tudnak majd tényszerűen nyilatkozni.

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?