Élmény volt mozogni

A Karantént Túlélő Mozgásterápia hosszútávú programmal olyan elfoglaltságot kívánt biztosítani a Jászkerület Nonprofit Kft. a város lakosainak, ami egyrészt rendszerességet visz a mindennapokba, másrészt kimozdulási lehetőséget, motivációt nyújt.

A kötelezően betartandó szabályok (kijárási korlátozás, intézmények bezárása), és a zord időjárás miatt az emberek hajlamosak voltak a téli időszakban könnyen lemondani a mozgásról, a kimozdulásról, az adódó programokról, ezzel ingerszegény környezetet teremtve maguknak.

Ezt ellensúlyozandó dolgoztunk ki egy olyan programot, amely miatt akár minden nap útra kellett kelni, és – nem többet – naponta egy fél órát kellett sétálni, vagy futni. A lyukasztó pontok egyrészt az igazolást szolgálták a teljesítéshez, másrészt vittek egy kis játékosságot a monoton futásba.

A magunk mögött hagyott két hónapban – eddig tartott ugyanis a program – igen változatos időjárás mutatkozott. Általában hideg volt, hó, jég, fagypont alatti hőmérséklet, de volt folyamatosan három napos eső is. Ezért minden teljesítőnek dicséretére válik, aki akár egyszer is teljesítette a távot!

Városunk szépen kiépített Zagyva-parti sétányán élmény volt futni, akár egyénileg, akár családdal, barátokkal.

Aki futva teljesítette a távot, az ajándékokon túl, gazdagabb lett azzal az érzéssel, hogy fitteb lett a tavaszra, mint a tél elején volt. Aki sétálta a távokat, közben tartalmas beszélgetésekkel, a természet szépségével, és a téli esték csendjével lett gazdagabb. Olyan együtt töltött időt biztosított ez a program családoknak, gyermekeknek, szülőkkel, barátoknak, pároknak, melyet egyébként nem tettek volna meg. És biztosította ezt 52 napon át!

A teljesítésekért jutalmak is jártak. Ezzel is motiválva a lakosokat a többszöri teljesítésre. Az összehajtható kulacsért szükséges teljesítéseket kb. 50 fő érte el, a csuklótárcáért (11 futás után) kb. 30-an jöttek be intézményünkbe, a csősál, és a futókesztyű kb. további 20 főnek okoztak örömet (21 – ill. 31 után), és a hátizsák ajándékát – amiért már 40 nap fölött kellett teljesíteni – kb. 10-en érték el. Hatan voltak azok, akik 2 napnál többet nem hagytak ki ebben a két hónapos időszakban, séta vagy futás nélkül! Az ő jutalmuk még egy széldzseki is volt.

A Város napi és az azt követő hétvégére hasonló mozgásos játékkal, mégis mással, többel jelentkezünk Berényi Vivicitta néven, kérem, figyeljék a híradásokat!

 

Patakiné Kocza Anita

    Jászkerület

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?