A modern kor elvárásaihoz igazodunk

Dr. Csiki Zoltán február 15-én foglalta el közel hat év után ismét a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház főigazgatói székét. Szakmai céljairól és a napi kihívásokról kérdeztük március elején.

A jászberényieknek aligha kell bemutatni, mégis arra kérem néhány szóban idézze fel szakmai múltját olvasóinknak.

Azt gondolom, akik Jászberényben élnek, azokkal az elmúlt harminc évben valamilyen formában találkozhattunk orvosi tevékenységem során. Akár az általános sebészet, baleseti sebészet, akár a sportorvosi szolgálatom okán ismerhetnek. A kórház menedzsmentjének tagja voltam 2008-tól 2015-ig, amelyből három évet főigazgatóként dolgoztam. Az elmúlt esztendőkben a hatvani és az egri megyei kórházban a traumatológián és az egynapos sebészeten is tevékenykedtem. A legutóbbi másfél évben az Emberi Erőforrások Minisztériumában az egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárként, és az egészségügyi szakmai irányításért felelős helyettes államtitkári  minőségben dolgoztam. Innen vezetett vissza az út a berényi kórházba.

Mi okból döntött a visszatérés mellett?

2014-ben elkezdődött egy igen komoly modernizációs program az egészségügyben. Ebben szeretnénk itt, a saját városunkban, a saját kórházunkban részt venni. Bízom benne, hogy sikerülni fog olyan rendszerszintű átalakításokat megvalósítani, amelyek megfelelnek a modern kor elvárásainak.

A Jászberényi Szent Erzsébet Kórházon belül konkrétan mit jelentenek ezek a modernizációs átalakítások?

Egy megyei egyeztetést követően elsősorban a betegutakat, ellátási területeket szeretnénk tisztázni. Amikor majd tisztán látjuk a jászberényi kórház helyzetét a megyei ellátórendszeren belül, akkor érdemes visszatérni a kérdésre. Ezen belül szeretném folytatni a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház jól bevált hagyományait a betegutak és ellátások területén.

Több fejlesztés terítéken volt a kórház életében, úgy mint a balneoterápiás részleg, a fűtés-korszerűsítés, nővérszálló építése. Ezek a beruházások megvalósulhatnak?

Ezek a fejlesztések gyakorlatilag még elgondolás szintjén léteznek. A zöld energetikai beruházások abszolút prioritást élveznek. A nővérszálló kiemelt fontosságú, egy európai uniós program keretében valósulhat meg. A megújuló energiát hasznosító beruházások, mint a termálvíz-hasznosítás, és a kényelmi szolgáltatások mind továbbra is tervben vannak. Azonban mindenképpen meg kell várnunk a következő európai uniós ciklus pénzügyi kereteit.

Létszámbővítésre szüksége van az intézménynek?

Addig, amíg nem történt meg a megyei egyeztetés és nem alakul ki az új vezetési struktúra, azt gondolom korai lenne bármit mondani erről. A feladatok ellátására reményeink szerint elegendő szakember áll rendelkezésre.

A járvány okozta kihívásokat tudják teljesíteni?

A kórház az egészségügyi államtitkárság és az EMI által elvárt ágylétszámoknak megfelel. Biztosítani tudjuk az ellátásokat. A kórházon belül működik általános covid osztály és covid intenzív osztály, ami a város lakosságához képest arányos létszámú. Jelenleg átlagos terheléssel működik az osztály. Sajnos az a rossz hírem, hogy látva az országos adatokat az új vírusmutáció következtében ezek a számok itt a Jászságban is növekedni fognak.

Már tapasztalható növekedés a betegek létszámában?

Egyelőre nem jelentkezett nagyobb terhelés, de tudjuk azt, hogy ez az új mutáció virulensebb, tehát több embert betegít meg. Arról nincs egyértelmű vélemény, hogy mennyire súlyosabbak az esetek, de lényegesen több személy betegszik meg. A kórház felkészült a magasabb terhelésre.

Főigazgató úr nem idegenként érkezett a kórházba. A régi-új kollégák hogyan fogadták?

Sok kolléga ismerős, nagyon sok órát dolgoztunk már együtt. Azt gondolom, hogy az a munkatársi hangulat, ami ezelőtt is létezett közöttünk, ugyanúgy visszaköszön. Bízom benne, hogy egy közös csapatmunkával tudunk segíteni ezen az intézményen és mindazon a közel 110 ezer emberen, akinek az ellátásáért felelünk.

 

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?