Télen a városban

Az előrejelzések szerint a következő napokban téliesre fordul az időjárás, hó, fagy, ónos eső várható. A biztonságos közlekedés érdekében mindannyiunk feladata, hogy közreműködjünk az időjárás viszontagságainak leküzdésében. Horgosi Zsoltot, a J.V.V. Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük, hogyan tudnánk leginkább támogatni a városüzemeltető cég munkáját a téli időjárás kihívásaiban.

Társaságunk síkosságmentesítésért felelős szakemberei folyamatosan figyelik az időjárási előrejelzéseket különböző platformokon, ilyen például az OMSZ honlapja, amelyből jelenleg az látható, hogy egy igen erőteljes lehűlés várható a napokban, ennek is a legkritikusabb időszaka a szerda délutántól csütörtök estéig, péntek hajnalig tartó időszak mondható, amikor is az előrejelzések alapján akár 15 fokos lehűlés és vegyes halmazállapotú csapadék várható. Ezért nagyon fontos a védekezés, hiszen a jegesedést amíg még lehet, meg kell akadályozni, illetve amennyiben a csapadék ténylegesen hó formájában érkezik meg, akkor annak az eltakarítása is szükségessé válik. Társaságunk készenlétben több mint 30 fővel és 10 géppel készül, és a síkosság mentesítéshez megfelelő mennyiségű síkosságmentesítő anyaggal is rendelkezik.  Ezekkel az erőforrásokkal elmondható, hogy minden terület teljes mértékben lefedett, ami a feladatkörünkben szerepel, de ahhoz, hogy a városban biztonságosan lehessen közlekedni kérjük a lakosság segítségét is, hogy a magán tulajdonú ingatlanok esetében az ingatlantulajdonosok, ingatlan használók is végezzék el a sikosság mentesítést. Mint már sokak előtt ismert, első ütemben a közintézmények környezetének, a főbb gyűjtő és kerékpárutak utak, a gyalogátkelő helyek, buszmegállók sikosság mentesítése történik, és ezt követően kerülhet sor az egyéb területekre. Ez úton is szeretnénk kérni a lakosság megértését és türelmét a munkavégzés miatt esetleg felmerülő közlekedési helyzetek kezelésében.

Szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét, hogy a város különböző területein kihelyezett sótárolókat az adott területen gyalogosan munkát végző dolgozóink feladatainak ellátására helyeztük ki, akik csak akkor tudják időben elvégezni a síkosságmentesítési munkájukat, hogy ha rendelkezésükre áll a kihelyezett tárolókban levő síkosságmentesítő anyag. Kérjük a lakosságot, hogy az általuk felhasználni kívánt anyagot ne a társaságunk által kihelyezett tárolókból biztosítsák. További probléma szokott lenni még, hogy a város kisebb, szűkebb utcáiban parkoló autók miatt a síkosságmentesítésben résztvevő gépjárműveink, különösen a hótolólappal felszerelt gépek, nem tudják teljes körűen elvégezni a feladatukat, ezért kérnénk a lakosság segítségét, hogy ebben az időszakban különösen ügyeljenek a parkolásra annak érdekében, hogy ezeken a területeken is tudjanak közlekedni a munkákat végző járműveink.

 

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?