Támogatja a Vöröskereszt a téli időjárás szenvedőit

A hétvégén tapasztalt hideg téli időjárás plusz terhet ró az anyagi nehézségekkel küzdőkre, a hajléktalanokra. Suba Beatrixet, a Jászsági Területi Vöröskereszt munkatársát kérdeztük, milyen módon tudnak segíteni ilyenkor a rászorulóknak.

A Vöröskereszt élelmiszerrel és ruhával tud segítséget nyújtani a rászorulóknak. Sajnos a megyei Vöröskereszttől nem kaphatunk elhelyezési segítséget, mert a megyében nincs hajléktalan szálló. Ezt helyben kell megoldani – árulta el a szakember. Az önkormányzat a szociális intézménnyel karöltve próbál megoldást találni a kialakult helyzetre.

A Vöröskereszthez 14 hajléktalan szokott ellátogatni, de valószínűleg többen vannak. Arról nincs tudomása a szervezet munkatársainak, hogy a látókörükön kívüliek hol találnak menedéket. Talán a Neszűrben… Egy hajléktalanról tudok, aki sok gondot okoz, mert beszökik a társasházak pincéjébe, ahova bevackol, felfeszít pincéket, tüzet is gyújt, vagy a villanykapcsolót szereli meg. Gondolom melegítésre használja, de ezzel veszélyezteti az ottani tulajdonosokat.

A városvezetés ez ügyben is töri a fejét megoldáson – mondta Suba Beatrix. Sajnos a melegedőt jó pár éve fel kellett számolni, mert mindent eladtak belőle a hajléktalanok. Az, aki hajlandó volt együtt működni, annak vagy tudott az önkormányzat segíteni, vagy megoldották valahogy a problémájukat sorstársaikkal.

Legtöbbször azért nem megy a segítség, mert ők sem hajlandóak tenni magukért. Sok közülük pont az alkohol miatt került ilyen helyzetbe – fejtette ki a Vöröskereszt munkatársa.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?