Jászberény is szabad lesz!

A fenti címmel tett közzé közösségi oldalán bejegyzést Budai Lóránt, Jászberény polgármestere. Posztjában arról ír, hogy felvette a kapcsolatot a Szabad Városok Szövetségével.

Jászberény polgármesterének bejegyzésében az alábbiak olvashatók: „A koronavírus-járványt és a nyomában fellépő gazdasági válságot csak széleskörű összefogással tudjuk legyőzni. Az önkormányzatok szerte az országban erejüket megfeszítve látják el a védekezésben rájuk hárult feladatokat – érdemi központi segítség nélkül. A kormány magunkra hagyott minket, sőt, a növekvő feladatok ellenére támogatás helyett egyre nagyobb elvonásokkal sújt bennünket. Nincs már hova hátrálni!

Ezért egy online megbeszélés keretein belül, az önkormányzatiság iránt elkötelezett polgármesterek szoros együttműködésére épülő Szabad Városok Szövetségének stratégiai főtanácsadójával egyeztettem a jövőbeni együttműködés részleteiről. Mert ebben a helyzetben a szolidaritás és a közös cselekvés a megfelelő válasz!”

A Szabad Városok Szövetsége egy progresszív, nyitott városi szövetség, melyet Karácsony Gergely (Budapest), Matúš Vallo (Pozsony), Rafal Trzaskowski (Varsó) és Zdeněk Hřib (Prága) főpolgármesterek alapítottak 2019. december 16-án Budapesten. A hálózatnak három fő célkitűzése van. Egyrészt az aláírók hitet tesznek a liberális demokrácia, a pluralizmus, a nyitottság és a kulturális sokszínűség értékeinek védelme mellett térségünkben. Másodszor, tekintettel a városainkat érő közös kihívásokra, a Szövetség tagjai közösen lobbiznak az EU-ban zöldítési, fenntarthatósági célú közvetlen városi forrásokért.

Végül, de nem utolsósorban, a Szövetség tagjai kihasználják a közöttük meglévő szinergiákat, és szakpolitikai együttműködést folytatnak pl. a fenntartható várostervezés, a klímavédelem, a társadalmi befogadás, az igazságos lakhatás vagy a digitalizáció területén.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?