Új csapat épül a JKSE-nél

Az óév utolsó napjaiban jelentős változások történtek a Tippmix Férfi Kosárlabda NB I A-csoportjában szereplő Jászberényi KSE együttesénél. Nem túlzás azt állítani, hogy a katasztrofális szezonkezdetet követően 2021-re új csapatot építenek a klubnál.

Tizenkét mérkőzéséből egyetlen egyet sem sikerült megnyernie a 2020/2021-es bajnoki szezon első felében a JKSE együttesének. Az egyik, decemberi hazai találkozó után Petőfi Áron, a klub elnöke már jelezte, hogy kész átadni helyét olyan elismert, elfogadott helyi személynek, aki többre juthat, min ő, aki pécsiként vezette az egyesületet. Az év végére kiderült, az elnökváltás megtörtént és a korábbi társadalmi elnök, dr. Csiki Zoltán – az EMMI helyettes államtitkára – vette át a JKSE vezetését.

Már korábban ismert volt, hogy az idegenlégiósok közül csak Donaldson marad Jászberényben, ám az év végén ő is távozott és áttette székhelyét Zalaegerszegre. Ezzel csapatunk elveszítette legjobb játékosát is. Közben sikerült a külföldieket pótolni. A JKSE leigazolta az amerikai Xeyirus Williams bedobót, a horvát centert, Mladen Primoracot, az amerikai James Edwin Kinney-t, aki irányító poszton szerepel, s visszatért egykori sikerei helyszínére Orlando Coleman is. A csapat vezetőedzője pedig Patai Benjamin lett.

A fiatal szakember Németországban született, és Amerikában kezdte az edzőséget. Dolgozott a győri női csapat mellett, s hozzánk Körmendről érkezett, ahol az U-20-as csapatot irányította, miközben a felnőtteknél másodedzőként dolgozott. Volt még egy érkezője a csapatnak, a szolnoki Frank Áron egy hónapra kölcsönben szerepelhet Jászberényben.

Az év utolsó bajnokiján, a Kaposvár ellen (december 30-án) úgy tűnt, hogy minden új fiú már a szakvezetés rendelkezésére áll, ám meglepetésre a bemelegítés után kiderült, hogy Orlando Coleman nem léphet pályára, mert nem rendelkezett elfogadott PCR-teszttel. Ezt a találkozót a sokkal összeszokottabb kaposváriak 101-67-re nyerték meg.

A gárda első 2021-es bajnoki mérkőzése viszont – idegenben a KTE ellen – elmaradt, mert időközben kiderült, hogy Coleman immáron hivatalos PCR-tesztje pozitív lett. A pécsiek ellen január 9-én viszont már pályára lépett az együttes, amelyből a covid-19 és sérülés miatt négyen – Coleman, Czirbus, Katona és Ruják – is hiányoztak. Az első félidő végén 4, a harmadik negyedet követően 12 ponttal vezettek a vendégek, akik végül 108-83-ra győztek a Bercsényi úti játékcsarnokban.

Sok ideje nem volt készülni a gárdának a kecskemétiek ellen sem, akikkel január 11-én idegenben mérkőztek meg Brbaklicsék. Coleman, Katona és Ruják erről a találkozóról is lemaradt, ám a többiek sokáig derekasan helyt álltak. A félidőben még a mieink vezettek (51- 54), ám a harmadik negyedben a kecskemétiek fordítani tudtak és végül 14 ponttal nyerték meg az összecsapást (96-82).

Lapzártánkat követően, szerdán este, pedig az Alba Fehérvár otthonában szerepelt a gárda. Hogy a covid-19 járvány és a sérülések hogyan írják át az együttes menetrendjét, azt nem lehet tudni. Az biztos, hogy januárban még sok mérkőzés vár az együttesre.

Január 16. – szombat JKSE – Alba Fehérvár

Január 19. – kedd JKSE – DEAC

Január 23. – szombat DEAC – JKSE

Január 28. – péntek Falco – JKSE

január 30. – vasárnap JKSE – Atomerőmű SE

 

Szántai Tibor

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?