Jézus születése a világ közepe

Aranyvasárnap meggyújtottuk a negyedik gyertyát is az adventi koszorún. A város közösségének online események formájában volt lehetőségük ezen a napon is bekapcsolódni az ünnepvárás városi programjaiba.

Délelőtt a családi kézműves eseményen ezúttal papírangyalkát készíthettünk Suhaj Csillával, a Jászkerület égisze alatt. A programszervezők a matiné keretében a Maszk bábszínház előadásában a Betlehemi történet című mesét tűzték műsorra.

Délután 17 órakor Szántó József címzetes apát plébános osztotta meg gondolatait az ünneppel kapcsolatban. Jézus születése, az Isten fiának emberré születése utal az ősegyház messiásvárására és előrevetíti a Megváltó újbóli eljövetelét ama végső napon. Így válik Jézus születése a világ közepévé. Ez az esemény minden időben vonzza a lelkeket, megbolydul a világ karácsony ünnepén. Az Isten meglátogatja népét Jézus Krisztus személyében, hogy szabadulást hozzon bűn, halál és a sátán hatalmából.

Isten szándéka és a Szűzanya igenje találkozott és testesült meg Jézus születésében. Ezt az örömhírt hirdeti katolikus templomaink harangjainak szava. „Mondjunk mi is Máriához hasonlóan igent az Isten hívására!” – kérte Szántó apát, majd ezen gondolatok jegyében a Betlehemből érkezett lánggal meggyújtotta a koszorú negyedik gyertyáját.

„Gyermekkorom karácsonya” című ünnepi pódium régi szép emlékeket, illatokat, élményeket idézett fel Gergely Ferenc legendás orgonaművész „Csendes éj” című bakelit lemezanyagának alapján. Atyimó Ferenc tubaművész, Réz Lóránt orgonaművész tolmácsolásában a lemez muzsikái a mai kor igényeire áthangolva szólaltak meg. Simorjay Emese színművész karácsonyi ihletésű versek szavalatával emelte a közvetítés fényét.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?