Örömvasárnap ünnepén

Örömvasárnap, advent harmadik ünnepi délelőttjén az online térben a Kelepelő Bábcsoporttal Mazsola és Tádé története matinéműsor, családi alkotónap Suhaj Csillával és a Déryné Vegyeskarral közösen fellépő Jászárokszállási Óvónő Kamarakórus 2019-es felvételről közvetített műsora szórakoztatta a közönséget. Az ötórai gyertyagyújtáson ezúttal nagytiszteletű Mező István református lelkész osztotta meg ünnepváró gondolatait.

A matinéműsor bábjátéka tréfás és tanúságos téli történettel kedveskedett a legkisebbeknek. Suhaj Csillával karácsonyi csillagot készíthettek a fa vagy az ablak díszeként az ügyes kezű nézők.

Mező István lelkész a várakozás örömét emelte ki ünnepi beszédében. „Még, ha a körülmények az idén meg is változtak az advent üzenete ugyanaz maradt – annyira szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta neki.”

A fenti igére fűzte fel a lelkész adventi gondolatainak sorát. Három rövid történettel támasztotta alá elmélkedését, amely a profán világ várakozás során megélt élményeit emelte át a szakralitás szintjére. Az ember várakozását az eljövendő isteni ajándék jutalma követi advent idején, ami karácsonnyal teljesedik be. Akkor, amikor az Isten a láthatatlan világból kisgyermekként eljött a látható világba elhozta az örök élet reményét mindazoknak, akik hisznek őbenne.

Törekedjünk arra, hogy az emberközpontú várakozásunkat felváltsa az isteni várakozás teljessége ebben az elcsendesülő időszakban! „Nyílj meg szívem lásd meg jobban ki fekszik itt a jászolban…” – szavalta a tiszteletes szónoklata zárásaként, majd a Miatyánk imáját követően meggyújtotta a rózsaszín gyertyát a város adventi koszorúján.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?